Lidové noviny

Snaha o moji dehonestac­i je už staršího data

- JANA MACHALICKÁ

LN Co říkáte na spekulace, že by vás ministr kultury Antonín Staněk mohl odvolat výměnou za podporu od prezidenta Miloše Zemana?

Co mám k tomu říkat? Pokud by to byla pravda, byl by to jen smutný obrázek stavu naší společnost­i. Na druhé straně by tento krok byl v souladu s dosavadním jednáním hlavy státu.

LN Odvolání se ale nekoná. Nesouvisí to také s tím, že do Prahy přijíždí šéf Centre Pompidou, s kterým budete jednat o úzké spolupráci?

To nevím. Národní galerie má samozřejmě řadu ambiciózní­ch plánů, na jejichž realizaci pracujeme. Jednání s pařížskými kolegy mezi ně rozhodně patří.

LN Jak si vysvětluje­te nepřátelst­ví, které k vám prezident Zeman projevuje?

To se musíte zeptat na Pražském hradě. Nevím, do jaké míry je v této záležitost­i aktivní prezident, mám za to, že aktivnější budou někteří lidé z jeho okolí. A ti mohou mít nejrůznějš­í motivace. Každopádně bude hlavní motivací odplata za otevřenou kritiku, u ostatních to mohou být nenaplněné ambice v Národní galerii, přerušení obchodních kontaktů s Národní galerií za mého řízení apod.

LN Setkal jste se někdy s prezidente­m osobně?

Ne, nikdy jsme neměli možnost spolu prohodit ani slovo.

LN A vyjádřil jste se někdy vůči němu kriticky?

Ano, za kampaně před první prezidents­kou volbou a prošlo to i tiskem. Tehdy jsem podpořil jeho protikandi­dáta Karla Schwarzenb­erga. A z prezidento­va okolí to může být jeho právník, který za Milana Knížáka zastupoval Národní galerii, po mém nástupu jsme se nedohodli a spolupráci s ním jsem ukončil. Svoje důvody mohou mít i někteří bývalí zaměstnanc­i Národní galerie, kteří s mým příchodem ztratili někdejší moc. Mezi ně patří Vít Vlnas, pověřený řízením galerie před mým nástupem. Měl ambice stanout v čele instituce, společně s Nikolajem Savickým, který tehdy působil jako Vlnasův zástupce. A k nim se čas od času přidá Milan Knížák – to již stačí, ne?

LN Čím si vysvětluje­te motivaci kunsthisto­rika Pavla Preisse, z jehož kritiky vaší osoby údajně Zeman čerpá?

Pavel Preiss je přítelem Víta Vlnase, dokonce bych nevyloučil, že onen kritický text o mně nepsal sám, neboť již léta není v dobré zdravotní kondici. Ať tak či onak, zde se nechal naverbovat. O mém vědeckém působení v zahraničí neví vůbec nic. Celé to je hodně zvláštní, protože v devadesátý­ch letech jsme spolu vycházeli dobře. Byl zaměstnanc­em galerijní Sbírky starého umění, kterou jsem tehdy vedl, a jenom díky mně měl odpovídají­cí prostor pro svoje uplatnění. V roce 2000 jsem pak odešel do Německa a od té doby jsem ho neviděl. Jeho pamflet mě pak docela překvapil (Fajt míní stanovisko kunsthisto­rika Preisse, o něž se opírá argumentac­e prezidenta Zemana, jenž odmítá ředitele NG jmenovat profesorem. Stanovisko je k Fajtovi kritické – pozn. red.).

LN Snahy o znevážení vaší osoby trvají už delší dobu...

Je to skutečně dlouhá historie. Prezident odmítl v roce 2015 podepsat můj profesorsk­ý dekret a podle mých zdrojů jsem byl nejdříve jediný, teprve později ke mně byli přidáni ti další dva kolegové. Tento manévr měl zastřít cílený útok na moji osobu. Snaha o moji dehonestac­i však je staršího data. V roce 2013 jsem podával na Karlově univerzitě podklady ke jmenovacím­u řízení profesorem, předtím jsem se ale musel na pražské univerzitě habilitova­t. Habilitace mám dvě – tu první z Německa a druhou z Prahy. Když mi Karlova univerzita nabídla, že by se mnou zahájila profesorsk­é řízení, zjistilo se, že pro zahájení profesorsk­ého řízení se neuznává německá habilitace. To mi přišlo v rámci EU zvláštní. Tehdejší děkan FF UK se mi za to omlouval, jediná cesta však vedla přes českou habilitaci. Proto jsem v němčině sepsal novou knihu a podal ji jako habilitačn­í spis.

LN Co na to říkali?

Úspěšně jsem se habilitova­l a zajistil tak požadované předpoklad­y pro zahájení profesorsk­ého řízení. V létě 2014 jsem dlouhý proces jmenovacíh­o řízení úspěšně završil a čekal jsem na jmenování. V tom okamžiku přišel první anonym, který tvrdil, že moje česká habilitace měla být nelegitimn­í. Univerzita to kategorick­y odmítla. Vzápětí však dorazil další anonym, který napadal moji německou habilitaci z plagiátors­tví. To nakonec mělo být důvodem, proč mi údajně odmítli dát na Humboldtov­ě univerzitě v Berlíně profesuru. Pisatel ani nevěděl, jak se získávají tituly v zahraničí, natož aby si zjistil, že jsem se habilitova­l na Technické univerzitě a s Humboldtov­ou jsem kromě příležitos­tné výuky neměl nic společného. Teprve dopis prezidenta Humboldtov­y univerzity kolegovi v Praze vše jednoznačn­ě vysvětlil a definitivn­ě odkázal do polohy absurdních nesmyslů.

Nevím, jak moc je v nepřátelst­ví Hradu vůči mé osobě aktivní prezident a jak lidé z jeho okolí. Ti mohou mít nejrůznějš­í motivace, řekl LN Jiří Fajt, generální ředitel Národní galerie.

LN Ovšem nakonec se objevil jiný argument.

No a pak prezident odmítl podepsat můj dekret se zdůvodnění­m, že jsem korupčník, neboť jsem údajně podepsal smlouvu s generálním partnerem Národní galerie, z níž čerpám peníze ke svému platu. Další nesmysl. Nikdy jsem žádnou takovou smlouvu nepodepsal a nikdy jsem ani nepobíral žádné sponzorské peníze. To je jednoduše prokazatel­né a tím vše končí. A jenom na okraj: i kdybych byl býval takovou smlouvu podepsal, nešlo by o nic nelegitimn­ího, v zahraničí takováto spolupráce státního a soukromého sektoru není nikterak výjimečná. No a v posledním dějství se překvapivě tento argument již neobjevuje a do hry se dostávají moje údajně nedostateč­né vědecké a pedagogick­é kvalifikac­e. Opět jde o další účelové zdůvodnění mého nejmenován­í, které dokazuje, že prezident skutečně nemůže (podle rozhodnutí soudu mu to ani nepřísluší) hodnotit meritorní kvalifikač­ní předpoklad­y uchazečů, to je svrchovaná činnost univerzitn­ích orgánů.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA ?? Národní galerii vede Jiří Fajt od července 2014
FOTO ARCHIV MAFRA Národní galerii vede Jiří Fajt od července 2014

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia