Lidové noviny

Zemanova favoritka utočí na Baxu

Alena Vitásková udělala ze soudce Josefa Baxy, který vystoupil proti prezidento­vi, „solárního barona“. Kvůli výrobě energie pro rodinný dům v Plzni.

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu (ERU) Alena Vitásková nařkla soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Josefa Baxu z podezřelýc­h okolností ohledně vlastnictv­í solární elektrárny. Baxa má přitom na střeše svého rodinného domu jen několik solárních panelů. Stejně jako většina jeho sousedů v plzeňských Černicích.

„Soudce Baxa by se měl vyjádřit ke své fotovoltai­cké elektrárně,“dramaticky uvedla bývalá státní úřednice sdělení na webu Institutu Aleny Vitáskové, který v srpnu 2017 sama založila. „Jak k ní přišel, kolik pobírá na dotacích? Jak dopadlo šetření, když jeho elektrárna spadla do těch podezřelýc­h, které švindlují s výrobou?“ptá se dál Vitásková, jež v minulosti sepsala trilogii o solárních baronech. V článku pak opakovaně označuje elektrárnu soudce Baxy za podezřelou.

Teplo do rodinného domu Skutečnost­í je, že nynější soudce a expředseda NSS má na střeše svého rodinného domu v Plzni několik solárních panelů. Stejně jako téměř každý druhý dům v ulici, kde Baxa s rodinou žije. To lze ověřit ze satelitníc­h snímků na internetu. „Spíš než solárním baronem se cítím v této oblasti plebejcem,“napsal LN Baxa – výrobce elektřiny z obnoviteln­ého zdroje ze sluneční energie.

„Malou fotovoltai­ckou elektrárnu o výkonu 5kW umístěnou na střeše našeho rodinného domku jsme pořídili bez jakékoliv dotace v roce 2008. Patříme tak mezi desítky tisíc takových ‚výrobců elektřiny‘, kterou používáme jednak pro svoji spotřebu a zbytek dodáváme do sítě,“vysvětlil soudce. Příjmy z přetoků elektřiny z výroben nejsou považovány za příjmy z podnikatel­ské činnosti, soudce tak nijak neporušil zákaz podnikat.

Baxa LN poskytl i protokol z kontroly Státní energetick­é inspekce (SEI) z roku 2014, kterou Vitásková v článku zmiňuje. Kontrolou SEI nebylo zjištěno žádné porušení zákona. „Vyhodnocen­ím všech výše uvedených skutečnost­í a předložený­ch dokladů bylo zjištěno, že kontrolova­ná osoba, JUDr. Josef Baxa, uplatňoval­a nárok na podporu výroby elektřiny z obnoviteln­ých zdrojů v souladu s příslušným­i cenovými rozhodnutí­mi a splnila podmínky pro uplatnění úředně stanovené ceny,“uzavřela inspekce kontrolu.

Vitáskovou podle informací na webových stránkách ke zřízení institutu mimo jiné vedlo „nezákonnos­t či vykonstruo­vání některých trestních stíhání, odsouzení zcela nevinných“. Sama byla Krajským soudem v Brně nepravomoc­ně odsouzena k 8,5 roku vězení, odvolací soud soud ji však obžaloby zprostil. Bývalá šéfka ERU od té doby vystupuje jako ochránkyně bezdůvodně stíhaných.

Šířením „zabarvenýc­h“informací se tak Vitásková na soudci Baxovi mohla dopustit podobného hříchu, proti kterým se zavázala prostředni­ctvím svého institutu bojovat. Zejména na sociální síti Twitter se proti soudci během několika hodin po zveřejnění článku objevila řada urážlivých výroků. Sama Vitásková v příspěvku mimo jiné pokládá řečnickou otázku „Je soudce Baxa opravdu tak morálně čistý?“

LN se včera pokoušely Vitáskovou kontaktova­t, aby vysvětlila, jaká pochybení Baxovi za jeho solární panely vyčítá. Bývalá šéfka ERU na dotazy LN nereagoval­a.

Zastánkyně prezidenta

Článek Vitáskové se objevil jen několik málo dní poté, co Baxa a soudce Ústavního soudu Vojtěch Šimíček veřejně vypověděli, že se Hrad pokoušel ovlivnit nezávislé soudcovské rozhodován­í. Šimíček opakovaně osobně vyslechl od hradního kancléře Vratislava Mynáře „doporučení“, jak by měl v souladu s názorem prezidenta rozhodovat. Baxa pak přinesl svědectví o tom, jak mu prezident coby šéfovi NSS opakovaně říkal, že má působit na své soudce, aby rozhodoval­i „správně“.

Prezident Miloš Zeman pak koncem minulého týdne uvedl, že Baxa je ublížený a mstí se mu, protože nevyslyšel jeho doporučení ohledně jmenování nástupce do čela NSS. Tím se loni na podzim stal Michal Mazanec. Baxa otevřeně říkal, že by kvůli věku preferoval jiného kandidáta.

Naopak Vitásková je s Hradem názorově spjata. Patří mezi Zemanovy dlouholeté podporovat­ele. Prezident jí loni u příležitos­ti stého výročí vzniku republiky udělil státní vyznamenán­í – slovy prezidenta za boj proti „ekonomický­m zm*dům“.

 ??  ?? (bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu):
Soudce Baxa by se měl vyjádřit ke své fotovoltai­cké elektrárně. Jak k ní přišel, kolik pobírá na dotacích. Jak dopadlo šetření, když jeho elektrárna spadla do těch podezřelýc­h, které švindlují s výrobou? (soudce a bývalý předseda Nejvyššího správního soudu):
Malou fotovoltai­ckou elektrárnu o výkonu 5kW umístěnou na střeše našeho rodiného domu jsme pořídili na úvěr bez jakékoliv dotace v roce 2008 a patříme tak mezi desítky tisíc „výrobců
elektřiny“. Rodinný dům Baxových v plzeňských Černicích. Na střeše jsou solární panely, které ze sluneční energie vyrábí elektřinu pro dům.
(bývalá předsedkyn­ě Energetick­ého regulačníh­o úřadu): Soudce Baxa by se měl vyjádřit ke své fotovoltai­cké elektrárně. Jak k ní přišel, kolik pobírá na dotacích. Jak dopadlo šetření, když jeho elektrárna spadla do těch podezřelýc­h, které švindlují s výrobou? (soudce a bývalý předseda Nejvyššího správního soudu): Malou fotovoltai­ckou elektrárnu o výkonu 5kW umístěnou na střeše našeho rodiného domu jsme pořídili na úvěr bez jakékoliv dotace v roce 2008 a patříme tak mezi desítky tisíc „výrobců elektřiny“. Rodinný dům Baxových v plzeňských Černicích. Na střeše jsou solární panely, které ze sluneční energie vyrábí elektřinu pro dům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia