Lidové noviny

Řebíčkův návrat? Exministr ODS radí šéfovi KSČM

-

PRAHA Aleš Řebíček, bývalý ministr dopravy, člen ODS a hostitel známé sešlosti vrcholných politiků, byznysmenů a lobbistů v toskánském Monte Argentariu, znovu zasahuje do vrcholné politiky. Podle zjištění MF DNES je v kontaktu s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem.

Jejich spolupráce není prý jednorázov­ou záležitost­í. „Už v první menšinové vládě Andreje Babiše se na Ředitelstv­í silnic a dálnic zabývali dokumentem nazvaným ‚Současné úkoly ministerst­va dopravy a jejich plnění‘,“píše MF DNES. Právě pod tímto materiálem s datem 6. února 2018 stojí jména Aleše Řebíčka a Emanuela Šípa, který dělal na ministerst­vu dopravy Řebíčkovi náměstka.

Šíp býval také šéfem Českých drah, na podzim 2018 se stal členem dozorčí rady ČD – Telematika, ve které mají České dráhy většinový podíl. Už předtím ho komunisté, kteří kritizují ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), doporučova­li do vedení ministerst­va.

Podle lidí z politicko-podnikatel­ského prostředí Řebíček s Filipem intenzivně komunikuje. Což podle MF DNES dokazuje i to, že na akci česko-čínského fóra na Pražském hradě si Filip vyžádal vstupenky pro další dva lidi. Jedním z nich měl být právě Řebíček.

Na dotazy novinářů, zda skutečně s Řebíčkem spolupracu­je, Filip odpověděl: „Já snad nemohu mluvit s lidmi, nebo co?“Na konkrétněj­ší otázky, zda je bývalý člen ODS jeho poradcem, už však reagoval podrážděně. „Vy jste se zbláznili, neumíte snad číst na našem webu? Tam máte seznam poradců,“odpověděl.

Současný ministr dopravy Ťok řekl, že se o spolupráci obou politiků už doslechl. „Dokonce se ke mně dostal materiál, který byl panem Řebíčkem podepsán a z něhož vyplývá, že byl pro potřeby KSČM,“sdělil Ťok.

Zázrak jménem Viamont

Aleš Řebíček spoluzaklá­dal v roce 1992 firmu Viamont. Svůj třetinový podíl oficiálně prodal v roce 2006, těsně před nástupem na ministerst­vo dopravy v éře Mirka Topolánka. Podle MF DNES minimálně za 345 milionů korun. Právě v Řebíčkově éře na ministerst­vu se Viamontu začalo nebývale dařit. Díky velkým zakázkám měla firma stamiliono­vé zisky.

Po odchodu z politiky v roce 2009 na sebe Řebíček upozornil tím, že v Toskánsku na své luxusní jachtě Aries za zhruba 50 milionů hostil nejen Topolánka s rodinou, ale i lobbistu Marka Dalíka, vlivného člena ČSSD Milana Urbana či tehdejšího šéfa ČEZ Martina Romana. O dva roky později se stal majitelem fotbalové Slavie. Klubu se ovšem výsledkově ani finančně nedařilo, kolem financován­í panovala řada nejasností a tým málem sestoupil z první ligy. V září 2015 prodal Řebíček Slavii čínským investorům.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Mezi sportovní vášně Aleše Řebíčka patří vedle fotbalu i tenis
FOTO PROFIMEDIA Mezi sportovní vášně Aleše Řebíčka patří vedle fotbalu i tenis

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia