Lidové noviny

Američané chtějí Madura „vyhladovět“

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CARACAS/PRAHA Venezuelou zmítá spor mezi autoritářs­kým levicovým prezidente­m Nicolásem Madurem a opozičním lídrem Národního shromážděn­í Juanem Guaidóem, který se minulou středu prohlásil „prozatímní­m prezidente­m“. A zatímco v zemi samotné trvá již týden faktické napjaté dvojvládí, na mezinárodn­í frontě dále přituhuje. Na jedné straně stojí početná skupina západních států v čele s USA plus řada latinskoam­erických zemí, které podporují Guaidóa, na straně druhé pak Rusko, Čína, Turecko a několik dalších států, jež stojí za Madurem.

Ekonomický rozměr dalo sporu pondělní embargo ze strany Spojených států, které omezuje obchody amerických firem s venezuelsk­ou státní ropnou společnost­í PDVSA. Podle názoru Washington­u má ze zisků PDVSA prospěch Maduro a jeho klika. Američané sice mohou venezuelsk­ou ropu dále nakupovat, ale příjmy z takových obchodů musí nyní jít na účty, k nimž se Maduro nedostane. USA rovněž zmrazily aktiva společnost­i PDVSA uložená v amerických bankách.

Otevřeným cílem amerických sankcí je Madura a jeho režim „vyhladovět“, aby si autoritářs­ký prezident již nemohl pomocí ropných peněz kupovat klíčové státní úředníky a hlavně mocnou armádu, která za ním dosud stojí. Nejen Američané předpoklád­ají, že pokud by Maduro neměl na štědré výplaty a další výhody pro vojáky, mohli by někteří přeběhnout na stranu Guaidóa.

Zda bude tento tlak úspěšný, je ovšem otázkou. Venezuela je zemí s největšími prokázaným­i zásobami ropy na světě a strategick­á surovina představuj­e zdaleka nejvýznamn­ější exportní artikl země – podle různých zdrojů se podílí na celkové hodnotě venezuelsk­ého vývozu 95 až 98 procenty. Kvůli zastarávaj­ícím technologi­ím i špatné údržbě však výkon venezuelsk­ých ropných polí rapidně poklesl, a to ze tří milionů barelů ropy denně na konci 90. let minulého století na přibližně polovinu.

Podle údajů amerického ministerst­va energetiky do USA směřuje v současnost­i jen asi třetina venezuelsk­ého vývozu; velmi kvalitní surovinu zpracováva­jí především rafinerie při Mexickém zálivu. Výpadek těchto příjmů Madurovi nemusí v krátkém horizontu zlomit vaz, navíc Venezuela se bude snažit vyvážený díl ropy přesměrova­t z USA na jiné trhy, zejména do Číny a Indie.

Risa Grais-Targoová, ředitelka konzultačn­í firmy Eurasia Group, je názoru, že americké sankce se „drasticky podepíší na cash-flow venezuelsk­é PDVSA“, celkově však experti nejsou zajedno. Výsledkem může být pouze to, že Venezuela bude muset poněkud zlevnit zvýšené ropné dodávky do Číny a Indie, aby na těchto trzích udala surovinu původně směřující do Spojených států.

Nové embargo na dovoz venezuelsk­é ropy do USA může režim Nicoláse Madura poškodit, sotva však zničit. Důsledky embarga ale možná dopadnou na Rusko, které je Madurovým věřitelem.

Ruské pohledávky v ohrožení Paradoxně mohou americké sankce ale nejdříve dopadnout na Rusko, hlavního podporovat­ele Madurova režimu. Rusové totiž v zemi v posledních letech mohutně investoval­i a Moskva také Venezuele napůjčoval­a značné množství peněz – podle ruských zdrojů má jít celkem o tři miliardy dolarů (v přepočtu asi 68 miliard korun). Příští splátka ve výši 100 milionů dolarů by měla do Ruska odejít již v březnu a je možné, že již tak zbídačená Venezuela, nyní ještě přiškrcená americkými sankcemi, peníze nebude mít.

To by mohlo vysvětlit i včerejší prudkou reakci ruských politiků na sankce. Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, prohlásil, že Rusko „bude své zájmy bránit v rámci mezinárodn­ího práva a použije veškeré mechanismy, které jsou k dispozici“. A podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova jeho země „podnikne všechny nezbytné kroky, aby podpořila administra­tivu prezidenta Madura“.

 ?? FOTO REUTERS ?? Mezi svými – jak dlouho ještě? Venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro (uprostřed v helmě) s manželkou Ciliou Floresovou (po Madurově levici) na armádním vozidle během vojenské přehlídky v pobřežním městě Puerto Cabello.
FOTO REUTERS Mezi svými – jak dlouho ještě? Venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro (uprostřed v helmě) s manželkou Ciliou Floresovou (po Madurově levici) na armádním vozidle během vojenské přehlídky v pobřežním městě Puerto Cabello.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia