Lidové noviny

Realismus Roberta Šalandy

- JIŘÍ MACHALICKÝ

Robert Šalanda vystavuje svůj cyklus obrazů a koláží v pražské Trafo Gallery, jejíž vyhraněný program je zaměřený, do značné míry (ale ne výhradně) na umělce spojené s někdejší vysočansko­u Trafačkou. Industriál­ní prostor Trafo Gallery je vhodný pro středně velké výstavy bilancujíc­í určité tvůrčí období nebo téma.

Vpřípadě Roberta Šalandy jde o tvorbu poslední doby, kdy jeho projev dozrává v jasně utvářené kompozici s odkazem na současnou jakým směrem se vyvíjí společnost. Robert Šalanda umí citlivě pracovat s prostorem, o čemž svědčí i jeho současné koláže a obrazy, v nichž člení plochu jasně a přesně, ale přitom ponechává místo pro náhodu. Navíc mnohdy přistupuje ke svým tématům s jistou nadsázkou, vždy mu však jde o zřetelnou souvislost mezi obsahem a formou, o vyjádření přesné konstrukce tvarů ve spojení s uvolněnost­í a pohybem.

Umí vyvážit všechny kompoziční prvky, vystihnout rytmus obrazu, zdůraznit, co je důležité, a potlačit, co pokládá za nepodstatn­é. Dokáže se vyjádřit na malém i velkém formátu tak, že jeho projev vyznívá monumentál­ně.

Smysl pro přesahy

Současná výstava v Trafo Gallery dokládá, že tvorba Roberta Šalandy dozrává. Rozvíjí se ve výrazovém bohatství, svým vyhraněným názorem a volbou vyjadřovac­ích prostředků. Ukazuje se, že Robert Šalanda patří v současnost­i k nejvýrazně­jším osobnostem naší malby a že se právem stal vedoucím pedagogem ateliéru malby na pražské Akademii výtvarných umění. Má smysl i pro určité přesahy, svůj projev pojímá konceptuál­ně, projevuje smysl pro vývoj zvoleného tématu, pro jeho rozdílné, a přesto souvisejíc­í stránky. Přistupuje k němu z různých úhlů pohledu, vnímá ho někdy nečekaným a nezvyklým způsobem. Projevuje cit pro vyvážení tvarů a barevných tónů i pro vyjádření napětí, které odpovídá tomu, co se děje v našem prostředí, jakým směrem se vyvíjí dnešní svět.

Robert Šalanda vždy dokáže řešit výstavní instalaci tak, aby jeho záměr vyzněl co nejpřesvěd­čivěji. Citlivě totiž vychází z charakteru daného prostoru a umí využít jeho přednosti. Tentokrát koncepci utvářel ve spolupráci s grafikem Martinem Odehnalem. Ten také upravil katalog k výstavě, který se bude křtít 14. února v 19 hodin v prostoru galerie.

Robert Šalanda – Extrémní realismus

Trafo Gallery Praha Kurátor Petr Vaňous Do 24. února

Autor je historik umění

 ?? FOTO TRAFO GALLERY ?? Přesvědčiv­é vyznění. Robert Šalanda citlivě vychází z charakteru daného prostoru a umí využít jeho přednosti.
FOTO TRAFO GALLERY Přesvědčiv­é vyznění. Robert Šalanda citlivě vychází z charakteru daného prostoru a umí využít jeho přednosti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia