Lidové noviny

Stanislav Kolíbal se vrací do Itálie

Českoslove­nsko tady neskončilo

-

PRAHA Benátské bienále se bude konat od 11. května do 24. listopadu. Třiadevade­sátiletý sochař chystá pro prestižní přehlídku výstavu Bývalé nejisté tušené , na které chce představit jak svá současná díla, tak práce ze šedesátých a sedmdesátý­ch let. Přímo pro českoslove­nský pavilon vymýšlí také novou instalaci, jež bude akcentovat jeho architektu­ru. Pavilon, stojící v areálu Giardini di Castello, navrhl v roce 1925 architekt Otakar Novotný. Ve stejném roce se narodil i Kolíbal.

Mottem letošního ročníku se stala podle pořadatelů stará čínská kletba: „Přál bych vám žít v zajímavých časech.“A téma času se promítá i do Kolíbalovy práce. Vždyť kolik pádů a vzletů musel zažít během dvacátého století – od protektorá­tu přes komunistic­ký puč, uvolněná šedesátá léta, normalizac­i až k sametové revoluci a divokým devadesátý­m létům.

„Moje účast na tomto bienále je vlastně náznakem malé retrospekt­ivy. Neboť nejstarší exponát je z roku 1963 a dva exponáty Mezinárodn­í bienále výtvarného umění předloni přilákalo více než 650 tisíc návštěvník­ů z celého světa. První ročník se konal v roce 1895, Českoslove­nsko se ho účastnilo od roku 1920. Česká republika má stále výstavní pavilon společný se Slovenskem, proto se v něm pravidelně střídají umělci z Česka a Slovenské republiky. Kolíbal nyní završí generační spektrum českých výtvarníků, kteří vystavoval­i v posledních letech před ním – Zbyněk Baladrán (* 1973) nebo

Jiří David (* 1956). Staly se pak základnou jak k řadě akvarelů, tak k černým a bílým reliéfům. Na tyto motivy je vytvořena také deset metrů dlouhá kresba a kovaný objekt před vchodem do pavilonu.“

Na letošním Mezinárodn­ím bienále výtvarného umění v Benátkách bude Českou republiku reprezento­vat Stanislav Kolíbal, kterému kvůli dřívější výstavě v Itálii zakázali komunisté před téměř padesáti lety vyvážet díla do zahraničí.

Tradice od roku 1895 Kurátorem přehlídky je Rakušan Dieter Bogner, jenž se s Kolíbalem seznámil na počátku devadesátý­ch let v zámku Buchberg am Kamp, kde pro něj sochař vytvářel rozměrnou instalaci. Práce trvala tři roky. „Stanislav Kolíbal ve svém projektu konfrontuj­e vybraná díla všech fází své umělecké tvorby. Zahajuje tak diskusi o nejistém vztahu mezi stabilitou a nestabilit­ou, jednoznačn­ostí a dvojznačno­stí, jistotou a nejistotou, jakož i racionální­m a emocionáln­ím vnímáním prostředni­ctvím interakce grafických, sochařskýc­h a architekto­nických prostředků. To jsou otázky, které od čtyřicátýc­h let 20. století určovaly jeho život v dramaticky se měnících politickýc­h kontextech,“dodává Bogner.

K expozici vzniká také katalog, který bude obsahovat jak rozhovor Bognera s Kolíbalem, tak texty historičky umění Terezie Nekvindové, matematika Jaroslava Nešetřila, lingvisty Martina Prinzhorna, teoretika architektu­ry Jana Tábora a kurátorů Christiana Rattemeyer­a (MoMA, New York), Juliet Binghamové (Tate Modern, Londýn) a Alicie Knockové (Centre Pompidou, Paříž). Grafický design navrhli Karel Štědrý s Patrikem Svobodou.

 ?? FOTO ARCHIV MAFRA – VIKTOR CHLAD ?? Bývalé nejisté tušené je název výstavy, kterou Stanislav Kolíbal připravuje pro benátské bienále. V Česku se jeho velká retrospekt­iva konala v roce 2012 v Jízdárně Pražského hradu.
FOTO ARCHIV MAFRA – VIKTOR CHLAD Bývalé nejisté tušené je název výstavy, kterou Stanislav Kolíbal připravuje pro benátské bienále. V Česku se jeho velká retrospekt­iva konala v roce 2012 v Jízdárně Pražského hradu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia