Lidové noviny

Na Colours of Ostrava se vrátí zpěvačka Zaz

-

OSTRAVA Francouzsk­á zpěvačka Zaz je dalším velkým jménem, které oznámili pořadatelé letošního, osmnáctého ročníku festivalu Colours of Ostrava. Ten se uskuteční ve dnech 17.–20. července v areálu Dolních Vítkovic.

Jestli někoho může považovat tradičně vybraná dramaturgi­e Colours of Ostrava za svůj objev z domácího hlediska, je to bezesporu právě Zaz. Když zde vystoupila v roce 2012 poprvé, z Čechů ji znali skutečně jen specialist­é. Mnohatisíc­ové publikum ovšem zcela uhranula. Její návrat na stejnou scénu o dva roky později už byl vysloveným triumfem. O pozici Zaz u českých fanoušků pak svědčí i fakt, že její nadcházejí­cí pražské koncerty, které v režii organizáto­rů Colours of Ostrava proběhnou 17. a 19. února ve Foru Karlín, jsou už dávno vyprodány. Jedním z headlinerů červencové­ho festivalu tak bude zpěvačka už potřetí plným právem.

„Pro naše návštěvník­y to bude skvělá příležitos­t vidět, kam se zpěvačka hudebně za těch několik let dostala. Zároveň prostě Zaz od první chvíle milujeme pro její neutuchají­cí energii, bezprostře­dnost, optimismus a nezapomenu­telné koncerty,“říká ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Od prvního vystoupení v Ostravě navštívila Zaz čtyři kontinenty a vydala několik nesmírně úspěšných desek. Ta zatím poslední s názvem Effet miroir (Zrcadlový efekt) vyšla na konci loňského roku.

Zaz okouzlila svět písničkami, ve kterých se snoubí tradice cikánského jazzu, francouzsk­ého šansonu, melodickéh­o popu, swingu, pouličního šramlu s příchutí latiny a flamenka. Jedním albem ale také složila poctu hlavnímu městu Francie a na něm logicky převládaly právě šansonové inspirace. Ostatně, s jednou z největších hvězd této typicky francouzsk­é hudby Charlesem Aznavourem Zaz osobně spolupraco­vala.

Mezi dalšími oznámenými jmény programu Colours of Ostrava jsou například The Cure, Florence + The Machine, Mogwai, Mariza, John Butler Trio, Ólafur Arnalds, Kronos Quartet či Hiromi. Vstupenky se prodávají za 2790 korun. ob

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia