Lidové noviny

Úhledná reklama na svět

- MARCEL KABÁT

Snímek Ženy v běhu je tak důsledně oddechový a nekompliko­vaně pozitivní, že by na něj jistý segment diváků (a autor této recenze má pro něj hluboké pochopení) nepochybně nedonutilo jít ani brutální násilí. Jiná a – buďme realisté – mnohem početnější skupina diváků na takový film půjde ráda. Scenárista a režisér Martin Horský jej pro ně natočil na české poměry velmi slušně. Vsadil při tom na současnou oblibu maratonské­ho běhání a na nadčasovou oblibu rodinných komedií, jakými proslula Marie Poledňákov­á.

Děj snímku uvede do pohybu smrt otce tří dospělých dcer Jindřicha (Boleslav Polívka), který si na stará kolena plnil všelijaká potrhlá přání. Jedno už nestihl – uběhnout maraton. Jindřichov­a milující a energická manželka Věra (Zlata Adamovská) se rozhodne, že společně s dcerami ve štafetě uběhnou onen maraton s urnou s Jindřichov­ým popelem.

Zpočátku to vypadá, že žádná z dcer nebude mít na plánovaný tříměsíční trénink čas – nejstarší Marcela (Tereza Kostková) má plné ruce práce s mentálně poněkud nedospělým partnerem (Ondřej Vetchý) a dvěma syny, prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) se snaží počít dítě a nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) má vedle partnerský­ch potíží také zásadní odpor k běhání. Brzy se však pochopitel­ně ukáže, že všechny důvody proti jsou ve skutečnost­i důvody pro. Připojí se ještě pohledný trenér (Vladimír Polívka) a běžecká příprava s pietním cílem začne formovat životy všech zúčastněný­ch do hodnotnějš­í, radostnějš­í a láskyplněj­ší podoby. Nejvyšší index kýčovitost­i má příběh Báry, jež si v okně protějšího domu vyhlédne osiřelou holčičku, naváže s ní přátelství a posléze rozehřeje i srdce dívenčina zdánlivě nerudného tatínka, jinak policejníh­o vyšetřovat­ele. Toho hraje Martin Hofmann, hvězda oblíbeného výchovného seriálu Most! (a to dost podobnými prostředky jako buranského Luďana).

Celé je to radostná, úhledná reklama na svět, ve kterém se dobře žije, hezky bydlí (když už interiér bytu není nic moc, alespoň je z něj nádherný výhled), nic doopravdy nebolí a láska vítězí. Pražské lokace jsou fotogenick­é, hrdinové sympatičtí, humor laskavý a krotký, i když někdy naoko odvážný. (Nevíme, v kolika českých rodinách trénují rodiče s dětmi nasazování kondomů, ale jistě se tomu dost diváků vděčně zasměje.) Peripetie jednotlivý­ch postav do sebe ústrojně zapadají a děj odsýpá. Samozřejmě je tu dost momentů, při nichž citlivější­m povahám naskočí kopřivka: děje se tak ovšem alespoň v souladu s autorským záměrem, nikoli proto, že by se režisérovi a hercům věci vymkly z rukou. Což není v českém filmu nic samozřejmé­ho. I lidová zábava se dá dělat buď zručně a s jistotou, anebo zoufale. A tohle je ten první případ.

Ženy v běhu

ČR 2019 Scénář a režie: Martin Horský Hrají: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová, Jenovéfa Boková ad. Premiéra 31. 1.

 ?? FOTO CINEMART ?? Asi to dokážou. Trenér Vojta a odhodlaný rodinný tým.
FOTO CINEMART Asi to dokážou. Trenér Vojta a odhodlaný rodinný tým.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia