Lidové noviny

Věčná reforma

Možná vznikne další komise pro penzijní reformu, výraznější změny ale nečekejme

-

Je to téma, která se pravidelně vrací každých několik let. Vždy vzbudí zájem médií, vlnu debat mezi veřejností, přičemž následně s železnou pravidelno­stí naráží na čínskou zeď nepochopen­í, nevole a odborné neschopnos­ti v politické sféře. Ano, tímto tématem je penzijní reforma.

Posledním návratem tohoto tématu je návrh ministryně sociálních věcí Jany Maláčové sestavit v pořadí již pátou komisi pro penzijní reformu. Její složení zatím není známo a odhadovat její závěry je tedy poněkud spekulativ­ní. Přesto se však rýsují dvě témata, která Maláčová bude jistě chtít do penzijní reformy zahrnout.

Zdroje tu jsou

Prvním z nich pravděpodo­bně bude zvýšení daní velkým firmám, případně sektorová daň orientovan­á na banky, pojišťovny, telekomuni­kace, energetiku, možná i na vodárny a další síťové služby. Ministryně Maláčová se netají věrností k legendární­mu heslu „zdroje tu jsou“a hodlá je využít.

Na stránkách ČSSD ostatně lze najít článek z listopadu 2016, který sektorovou daň nadšeně chválí. Článek dokonce tvrdí, že sektorová daň je v západních státech víceméně běžná. Nicméně v globálním průvodci daněmi z korporátní­ch příjmů společnost­i KPMG zjišťujeme, že sektorové daně jsou ve vyspělých zemích spíše výjimečné: vyskytují se v Norsku a v Dánsku (v obou případech v sektoru těžby ropy a plynu), dále v Itálii a v Maďarsku (zde se jedná hlavně o finanční sektor). Jinak sektorové daně nalézáme v zemích, jako je například Tunisko, Maroko, Bangladéš, Bělorusko, Demokratic­ká republika Kongo, Jordánsko, Irák, Saúdská Arábie, Súdán, Omán a další státy z kategorie méně vyspělých a nedemokrat­ických zemí.

Ať už argumentuj­eme Norskem na jedné straně, nebo Súdánem na straně druhé, jistá je jedna věc: banky, telekomuni­kace i síťové služby přenesou své zvýšené daňové náklady na spotřebite­le, přinejmenš­ím z velké části. Jinými slovy, ačkoli sektorová daň by patrně přispěla k příjmům státního rozpočtu, spotřebite­lé by platili více za služby různého druhu. Je to dobrý nápad?

Systém, který by měl cenu

Dalším tématem jsou penzijní fondy: velké téma, s nímž si čeští politici tradičně nevědí moc rady. V současnost­i mají Češi v penzijních fondech investován­o přibližně 430 miliard korun, což je necelých 8,5 procenta HDP. Makroekono­micky je to směšná částka, srovnateln­á s ročními výdaji průběžného penzijního systému. Pro srovnání, Chorvati mají v penzijních fondech majetek v hodnotě 27 procent, Irové 36 procent, Švédové 80 procent, Britové 106 procent, Nizozemci 183 procent, a Dánové dokonce 205 procent hrubého domácího produktu (čísla publikoval­a OECD k roku 2017).

Z uvedené částky 430 miliard korun je navíc drtivá většina (přes 90 procent) investován­a v tzv. transformo­vaných fondech, které mají povinnost připisovat každým rokem nezáporný zisk, a tudíž nemohou investovat do akcií, pouze do dluhopisů a podobných nástrojů. Tím se připravují o největší výhodu penzijních fondů: možnost dlouhodobě investovat do rizikovějš­ích nástrojů a dosahovat tak výnosů, které jsou ve světě pevně úročených nástrojů nemožné – zejména v éře extrémně nízkých úrokových sazeb, která stále trvá a dlouho ještě asi trvat bude.

Otázka povinnosti fondového penzijního investován­í je patrně předem zodpovězen­a, a to negativně. Ale dobře navržený dobrovolný systém by stále měl velkou cenu. Zdůrazněme slova „dobře navržený“.

Mezi dobře navržené fondové systémy patří například ten švédský. Není příliš v oblibě u finančních zprostředk­ovatelů, protože se bez nich obejde: Švédové investují prostředni­ctvím své obdoby České správy sociálního zabezpečen­í. Důležité je, že Švédové mají na výběr z široké škály podílových fondů, které jsou určeny běžné klientele. Nejde tedy o specializo­vané penzijní finanční produkty.

Proč je to výhoda? Protože normální podílové fondy jsou mnohem bezpečnějš­í než specializo­vané penzijní fondy nebo dokonce státem řízené penzijní fondy. V zemích s ne zcela skvělou politickou kulturou bývá bohužel dost běžné, že penzijní fondy slouží vládě jako zdroj financován­í. V lepším případě jako zákonem garantovan­í nákupčí státních dluhopisů; v horším případě přímo jako kasička, do níž lze sáhnout a peníze občanů beztrestně konfiskova­t. To je důvod, proč se úspěšný chilský systém nepodařilo replikovat téměř nikde jinde. Pokušení politiků sáhnout na úspory občanů bylo zkrátka příliš velké.

V zemích s ne zcela skvělou politickou kulturou bývá bohužel dost běžné, že penzijní fondy slouží vládě jako zdroj financován­í

Další varování

Je ještě něco, před čím je třeba varovat? Ano: zaměstnane­cké a podnikové penzijní fondy a plány. Rizika jsou zde srovnateln­á se státními penzijními fondy, přičemž výhody jsou sporné. Automobilk­a General Motors před časem téměř zkrachoval­a právě kvůli vysokým závazkům plynoucím z jejího firemního penzijního plánu fungujícíh­o již od 50. let.

A nejpravděp­odobnější výsledek? Pár drobných parametric­kých změn v průběžném systému, možná příštipkař­ení v zákoně o penzijních fondech. Cokoli navíc by bylo velké překvapení.

 ??  ?? PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management
PAVEL KOHOUT ekonom, Algorithmi­c Investment Management

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia