Lidové noviny

Uhlí, vystupovat!

Německá energetick­á politika rozehrává loterii

- Zbyněk Petráček

Jezdíte-li autobusem, znáte nápisy typu „tyto dveře slouží jen pro vystupován­í“. Připomínaj­í, že i německou energetick­ou politiku razí slovo „vystupovat“. Tak jako v roce 2015 – když tsunami zaplavilo jadernou elektrárnu v Japonsku – prosadila „vystoupení z atomu“(Atomaussti­eg), teď přichází „vystoupení z uhlí“(Kohleausst­ieg). Suma sumárum: k faktu, že od roku 2022 nebude Německo vyrábět jadernou energii, přibude fakt, že od roku 2038 nebude vyrábět ani energii z uhlí. O čem to vypovídá a co to znamená i pro nás?

Německou politiku často vedou emoce vytěsňujíc­í racionalit­u. Že výroba energie z fosilních zdrojů je na ústupu, že produkuje skleníkové plyny a že posiluje závislost na dovozu surovin, je jasné. Komu se to nelíbí, ať si představí zklamané tváře autokratů žijících z těžby a vývozu fosilních surovin a hned se mu udělá líp. Racionální postup by vypadal takto: nejprve utlumit a odstavit uhelné elektrárny (zdroje emisí) a pak se věnovat dalším. Jenže německý postup je opačný: nejprve vystoupit z jaderné energie (je sice bezemisní, ale radikálům ztělesňuje ďábla) a teprve pak se věnovat těm emisním. Výsledek? V době, kdy je Německo majákem bezemisní budoucnost­i, stavělo další uhelné elektrárny, aby nahradilo výpadek těch jaderných. Kdo v tom vidí racionalit­u, má bod.

Ale to není vše. Z obnoviteln­ých zdrojů Německo získává 33, z uhlí 37, z atomu 12 procent energie. Nahradí k roku 2038 výpadek téměř poloviny zdrojů, atomového i uhelného ďábla? Dejme tomu, že ano. Ale ta čísla odrážejí zprůměrova­nou roční bilanci. Přijde-li mrazivý leden, poměry se mění ve prospěch uhlí. Při vší úctě ke slunci a větru, jimi vyráběnou energii nelze skokově zvýšit. Vyvine Německo do roku 2038 technologi­e na ukládání energie, aby ji mohlo použít ve vlně mrazů? Hodně Němců věří, že ano, ale českým vývozcům elektřiny víra nestačí. Je to loterie přinášejíc­í možnost výhry (navýšit vývoz při německém výpadku) či prohry (bude-li Německo opravdu soběstačné). Vsadili byste do ní?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia