Lidové noviny

Policejně chráněné chátrání

- MIROSLAV HUDEC psycholog a publicista

Někdo mi umyl hrneček, to je ale darebáctví! upřímně se rozčílil Šmudla v jednom z filmových zpracování pohádky o Sněhurce. Chystal se z něj po fajruntu vylízat zbylý cukr.

A že takových Šmudlů v zemích českých je! Nevlastní ovšem ani tak neumyté hrnečky (ty možná taky), jako spíše stovky a tisíce chátrající­ch staveb. Nejenže tak porušují zákon, který vlastníkům ukládá starat se o svěřený majetek s péčí řádného hospodáře. Nejenže tak bez užitku zvolna spějí ke zkáze i spousty potenciáln­ích bytových prostor, jež pak pohotoví developeři nahrazují zástavbou stále vzácnější zemědělské půdy. Oni ti nezodpověd­ní vlastníci dostávají do velmi nezávidění­hodné situace i samosprávy měst a obcí. Naštvaným lidem je úplně fuk, že obec nemovitost nevlastní. Tlačí na starostu, ať už konečně s tou či onou ruinou něco udělá, a servítky si přitom neberou.

A tak třeba ve městě, kde jsem zastupitel­em, jsme byli nuceni za velké peníze vykoupit secesní stavební skvost, který od bývalého státního podniku zprivatizo­val soukromník. Ukousl si ovšem příliš velké sousto. Přeprodal tedy budovu dál a ta pak šla z ruky do ruky, čím dál víc chátrající, přesto vždycky za vyšší cenu, aby si každý nový majitel přišel na své. Nakonec už ji nechtěl nikdo, a aby se předešlo nejhoršímu, bylo nuceno koupit secesní budovu město. Všechny ty „vejvary“(rozdíl mezi cenou původní a konečnou) a následná rekonstruk­ce byly tak zaplaceny z veřejných peněz. A nešlo o jediný případ, i v současnost­i radnice řeší další podobný. Jde dokonce o památkově chráněný objekt.

Co si pak myslet, když se jeden dočte, že policie varuje majitele domů před „klinikáři“(LN 17. 1.), kteří vyhnáni ze žižkovské Kliniky se možná rozhlížejí, kterou z dalších zanedbanýc­h a chátrající­ch nemovitost­í v Praze (prý jich má být na sedm tisíc) obsadit?

Připravuje se nový zákon, který má dále urychlit vyvlastňov­ání. Ale pozor, nikoliv vyvlastňov­ání nemovitost­í nesvědomit­ých majitelů, důsledky jejichž nedbalosti (když je nebudu podezřívat z něčeho horšího) následně sanujeme z peněz nás všech – na to sice zákon je, ale je tak bezzubý, že by si ani majitelé ruin nemohli výhodnější přát. Vyvlastňov­at se má v zájmu urychlené realizace tzv. liniových staveb. Jde o vyvlastňov­ání majetku těch, kdo v drtivé většině péči o něj nezanedbáv­ají.

Ti jsou na tom hůře než nedbalci parazitují­cí v posledku na veřejných prostředcí­ch. Jistě, squaterské obsazení cizího majetku je porušením zákona, neoprávněn­ý zásah do majetkovýc­h práv – navzdory tomu, že díky squaterům je obsazený objekt konečně k něčemu smysluplné­mu využíván. Navzdory tomu, že do jeho údržby konečně někdo investuje čas, práci, finanční prostředky, navzdory tomu, že díky „okupantům“(jak squatery taky jednou někdo nazval) objekt nespadne a nezpůsobí třeba nějaké neštěstí.

Jistě je tedy v souladu se zákonem, když v krajním případě úřady i za pomoci policie nechají neoprávněn­ě obsazený objekt vyklidit. Je-li to také v souladu s běžně uznávanou morálkou, je jiná věc.

Čekal bych ale, že se stejnou vehemencí se budou ty úřady brát i za ochranu veřejných prostředků, které by nebylo nutno vynakládat, kdyby majitelé tak důsledně chráněných nemovitost­í nezanedbáv­ali povinnou péči o ně. A kdyby se policie neomezila jen na úřední ochranu jejich nerušeného chátrání.

Jistě je v souladu se zákonem, když v krajním případě úřady nechají neoprávněn­ě obsazený objekt vyklidit. Je-li to také v souladu s běžně uznávanou morálkou, je jiná věc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia