Lidové noviny

Firmy chtějí za stavbu D11 víc peněz

- ROMAN ŠITNER

PRAHA Velký problém vyvstal před Ředitelstv­ím silnic a dálnic (ŘSD). Sdružení stavebních firem Eurovia CS, Metrostav a Swietelsky odmítá postavit vysoutěžen­ý patnáctiki­lometrový úsek dálnice D11. Poukazuje přitom na ŘSD, které jim údajně nedokázalo připravit a předat staveniště. Na základní kámen se klepalo už v říjnu, stavět se ale ještě nezačalo, i když termín dokončení v roce 2022 je závazný.

Ve sporu jde o to, že po archeologi­ckém průzkumu vypadá pozemek jinak než podle dokumentac­e. ŘSD nechce zbytečně za desítky milionů výkopy zavážet, Eurovia chce mít jistotu, že za provedené práce dostane peníze. „ŘSD bohužel nekoná, čas běží a tím se zkracuje doba, která byla vyhrazena pro vlastní stavební práce,“vysvětluje šéf Eurovie Martin Borovka. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl ale ukazuje listopadov­ý dopis, jeden z mnoha, který Eurovii zaslali a který ukazuje, že se snažili vzniklou situaci řešit. Podle něj tak vůbec není pravda, co Borovka říká. Jak to je, ale ve výsledku není podstatné. Jde hlavně o peníze. Firmy se nesnaží ani tak o zahájení stavby, jako o nové jednání o cenách. Na to podle nich mají právo; šéf ŘSD Jan Kroupa něco takového odmítá a považuje to za nepřípustn­ý nátlak. „Pokud bychom dali více peněz jedné společnost­i, okamžitě začnou podmínečně odstupovat od smluv firmy na dalších stavbách dálnic D1, D6, D35 i na navazující­m úseku D11 do Jaroměře,“upozorňuje Kroupa.

Konsorcium získalo zakázku za 2,6 miliardy korun, tedy zhruba třetinu pod tabulkovým odhadem. V přepočtu na kilometr by tak šlo o jednu z nejlevnějš­ích dálnic v Česku. Pro ŘSD to znamenalo šanci ukázat, že dokáže dálnice stavět levně. Druhá nabídka v pořadí od firmy Strabag byla o 13 procent dražší.

Zapeklitá situace

ŘSD nyní buď na nátlak Eurovie nepřistoup­í a o cenách jednat nebude, pak ale bude muset vypsat novou soutěž. Případné právní spory by vše jen zkomplikov­aly. To si uvědomuje i Eurovia. „Nechceme se ale vydat cestou dlouhých právních sporů, na které by v konečném důsledku doplatili řidiči,“varuje nepřímo ŘSD šéf Eurovie Borovka.

Mluvčí ŘSD Jan Rýdl říká, že nový tendr lze vypsat rychle. Pak může být zdržení jen v řádu měsíců, teoreticky by pak šlo původní termín dokončení úseku v roce 2022 i stihnout. Pokud ale dojde ke komplikací­m a například k odvolávání jednotlivý­ch firem, celá stavba se zpozdí.

Otázkou také je, jakou cenu může ŘSD nyní vysoutěžit. Původní nabídky vznikly před rokem a půl, od té doby zdražila ropa, tedy i asfalt a energie, vzrostly platy dělníků i inženýrů. Podle Eurovie jsou ceny stavebních prací o šest procent vyšší. To je také zhruba obnos, který chce od ŘSD získat navíc, aby ve stavbě D11 pokračoval­a.

Do sporu už vstoupil ministr dopravy Dan Ťok. „Stavební firmy na D11 chtějí víc peněz, než vysoutěžil­y. Svolávám jednání s ředitelem ŘSD Kroupou a šéfem Eurovie Borovkou. Musíme si vyjasnit, co se stalo, a rychle najít řešení,“napsal na svém Twitteru. V následném prohlášení pak uvedl, že se tato situace řeší už delší dobu a nechápe, proč se stavební firmy rozhodly spor řešit přes média.

Konsorcium, které mělo postavit další úsek dálnice D11 u Hradce Králové, odstoupilo od smlouvy. Tvrdí, že Ředitelstv­í silnic a dálnic údajně nepřipravi­lo vhodné podmínky pro stavbu.

Kalamitní sníh

Situace částečně připomíná prosincový kolaps na dálnici D1. I když bylo dopředu zřejmé, že stavební firma není schopna dálnici před začátkem zimy otevřít, ŘSD nebylo dostatečně aktivní. Původní snaha donutit firmu k činnosti hrozbou pokut nevyšla. Stačilo by pokutu napadnout u soudu a stavba by se zablokoval­a. Nakonec se ukázalo i to, že byla uzavřená i část dálnice, kde se vůbec nepracoval­o. Až husté sněžení a neprůjezdn­á dálnice přiměly ŘSD k jednání. Konsorciu firem, tvořenému italskou Toto Costruzion­i Generali, kazašskou SP Sine Midas Stroy a českou Geosan Group, vypovědělo smlouvu. To ale chce peníze za odvedenou práci. Podle deníku MF DNES usilují o 280 milionů korun a ŘSD je odmítá vyplatit.

 ?? FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ ?? Stavba úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi pořádně ani nezačala
FOTO MAFRA – MARTIN VESELÝ Stavba úseku dálnice D11 mezi Hradcem Králové a Smiřicemi pořádně ani nezačala

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia