Lidové noviny

Peníze z dálnic: druhý souboj obrů

- MIROSLAV PETR

PRAHA Chystané zavedení elektronic­kých plateb za osobní auta na dálnicích láká první dodavatele technologi­í.

Zapojit se do systému, který od roku 2021 nahradí dosavadní dálniční známky, lepené dnes na okna automobilů, chce současný provozovat­el a výběrčí kamionovéh­o mýtného firma Kapsch. Chystá se i společnost CzechToll ze skupiny PPF Petra Kellnera: ta ostatně společně s provozovat­elem mýta na Slovensku firmou SkyToll podnikatel­e Petra Syrovátka v Česku po tahanicích u antimonopo­lního úřadu v příštím roce Kapsch ve výběru mýta nahradí. Kapsch má každopádně zkušenost i s dálničními poplatky osobních aut. A nedávno vyhrál i soutěž na chystaný provoz mýta pro osobní vozy v Německu.

Změna přijde za dva roky Elektronic­ká platba (přes internet, mobilní aplikaci nebo hotově u terminálů na pumpách a poštách), propojená v centrální databázi s registračn­í značkou vozu, má v Česku nahradit dálniční papírové známky za dva roky. Změnu zákona, který přechod na nový systém umožní, teprve projedná vláda a bude o ní hlasovat parlament. Zájemci už ale mají jasno. „Kapsch by určitě usiloval o provoz elektronic­kých dálničních poplatků pro osobní automobily v České republice,“uvedl David Šimoník, mluvčí společnost­i Kapsch v Česku.

„V případě vypsání výběrového řízení na dodavatele podobné služby v České republice bychom podání nabídky vážně zvažovali,“říká za CzechToll mluvčí Miroslav Beneš.

Nehraje se ale zdaleka o tolik peněz jako v případě mýta pro kamiony. V tendru na jeho provozován­í uspělo konsorcium CzechToll a SkyToll s nabídnutou částkou 10,75 miliardy korun a roční provoz jejich satelitníh­o systému se pohybuje kolem miliardy.

Finanční požadavky ani náklady na správu a kontrolu dálničních poplatků pro osobní vozy ale nejsou ještě přesně známy.

Státní fond dopravní infrastruk­tury (SFDI), který inkasuje všechny platby za jízdy po českých dálnicích, počítá se zatím nespecifik­ovanými jednorázov­ými náklady.

Zejména půjde o výdaje na pořízení informační­ho systému, ve kterém budou evidovány informace o uhrazených časových poplatcích, o osvobození konkrétníc­h vozidel (například policie, ale i ZTP nebo elektromob­ilů) od platby, dále na vybudování internetov­ého portálu a mobilních aplikací nebo na osazení kontrolníc­h zařízení: kamer na silnicích nebo na nynějších mýtných branách, které zachytí poznávací značky projíždějí­cích vozů.

Roční provozní náklady na provoz a kontrolu osobních aut odhaduje ministerst­vo dopravy na 160 až 240 milionů korun. Zatím předpoklád­á maximální zapojení SFDI, aby nebylo třeba najímat generálníh­o dodavatele. Externí firmy by měly zajišťovat například distribuci, prodej elektronic­kých dálničních kuponů, výrobu a provoz e-shopu nebo dodávat kamery a další technické vybavení.

Rizika výběrových řízení „Bude se jednat o jednotlivé zakázky, nebude se hledat jediný hlavní dodavatel. Nicméně například na distribuci se bude jednat o nadlimitní zakázku v řádu desítek milionů korun,“uvedla mluvčí ministerst­va Lenka Rezková. Systém má začít fungovat až od roku 2021, ale už nyní někteří odborníci varují, že stát do té doby nemusí nestihnout vypsat a dokončit výběrová řízení.

„Elektronic­ký systém vítám, ale při mých zkušenoste­ch rok 2021 nebude rokem, kdy přestaneme lepit dálniční známky na okno aut,“říká Antonín Prachař, bývalý ministr dopravy za ANO a viceprezid­ent Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia. „Nevěřím, že současné vedení ministerst­va dopravy je schopno něco řádně vysoutěžit. Podívejte se na to, proč skoro všechny tendry u nás končí sporem u antimonopo­lního úřadu.“

Dálniční známky přestanou v Česku platit za dva roky, ale nový systém plateb už teď láká rivaly z předchozíh­o utkání o mýto kamionů – Kapsch i CzechToll..

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia