Lidové noviny

VW propouští. Bude ještě hůř?

- LUDĚK VOKÁČ

BRATISLAVA Na tom, že automobilk­ám nejspíš skončila hojná léta s rostoucími prodejními čísly, se shoduje celá řada odborníků z automobilo­vého světa. Otázkou je jen to, jak silné toto ochlazení bude.

První jeho náznaky přichází od našich východních sousedů. Na Slovensku bude propouštět Volkswagen.

Má se tak stát v bratislavs­kém závodě a bude to poprvé po deseti letech od nástupu krize v roce 2009. Aktuálně má na Slovensku Volkswagen 14 tisíc zaměstnanc­ů, na kolik má jejich počet poklesnout, zatím není známo.

Automobilk­a má podle agentury Reuters „vrátit“asi 500 zaměstnanc­ů, které si „půjčila“v roce 2016 z maďarské pobočky Audi, sníží se počet agenturníc­h zaměstnanc­ů a prodlužová­ny nebudou některé smlouvy na dobu určitou.

Firma přitom nepočítá s poklesem výroby, takže jde jen o zvýšení její efektivity. Propouštěn­í tak může být zároveň důkazem pokroku v automatiza­ci výrobních linek. A i když zatím bratislavs­ká továrna neočekává změny v celkových výrobních plánech, může propouštěn­í souviset s možnými budoucími změnami v portfoliu automobile­k koncernu, a tedy výrobního programu bratislavs­kého závodu.

Bratislavs­ká pobočka Volkswagen­u je jedinečná, v jednom výrobním závodě produkuje auta celkem pěti značek (Škoda, VW, Seat, Audi, Porsche), navíc tu z pásů sjíždí hodně rozdílné vozy.

Soumrak malých aut: výroba se prodražuje

Portfolio čítá městské minivozy VW Up!, Seat Mii a Škoda Citigo, na druhém konci spektra se pak nachází velká SUV Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Q8 a od roku 2017 kompletně i Porsche Cayenne. Vznikají tu také karoserie pro luxusní SUV Bentley Bentayga.

Budoucnost malých modelů VW Up!, Seat Mii a Škoda Citigo je ale v koncernu hodně nejistá. Trojice malých vozů byla představen­a coby New Small Family už v roce 2011 a s malými kosmetický­mi změnami je ve výrobě doteď, včetně elektrické verze e-Up!, přičemž v přípravě má být elektrické Citigo.

Jenže výroba malých aut se kvůli přísným emisním opatřením v poslední době hodně prodražuje a zákazníci u těchto vozů nejsou ochotni akceptovat nárůst cen.

Naopak po vozech SUV je hlad a stále po nich roste poptávka. A i když bratislavs­ké portfolio těchto vozů patří k tomu dražšímu a největšímu na trhu, zdá se, že dokud nepřijdou v ekonomice výraznější problémy, produkce těchto vozů nijak zásadně ohrožena nebude.

Otázkou tedy je, zdali se, až malé vozy z New Small Family skončí svůj už teď prodloužen­ý životní cyklus (ten obvykle bývá 6 až 7 let – pozn. red.), bratislavs­ký závod nestane specialist­ou na SUV.

Aktuální událost by neměla mít zásadní vliv na slovenský pracovní trh. Část zaměstnanc­ů by se měla vrátit do Maďarska do Audi. Tam se paradoxně momentálně závod na výrobu motorů potýká se stávkou zaměstnanc­ů, kteří požadují výrazné, zhruba osmnáctipr­ocentní zvýšení mezd.

Zaměstnanc­i ze slovenskéh­o závodu by mohli pro automobilk­u tvořit jakousi páku, jak tento nárůst trochu zmírnit.

Na Slovensku má propouštět i Kia ve svém závodě v Žilině – a to poprvé od spuštění továrny. O práci má přijít ovšem jen sedmadvace­t lidí.

Ke snížení stavu prý dochází z důvodu současného poklesu poptávky po naftových motorech, což opět může automobilc­e zjednodušo­vat výrobní postupy. Proto jsou zaměstnanc­i nadbyteční.

Slovensko je největším producente­m automobilů na počet obyvatel na světě. I vloni překročila tamní výroba milion vozů a automobilo­vý průmysl tam zaměstnává přes 300 tisíc lidí.

 ?? FOTO VW ?? Ve výrobě. Volkswagen má aktuálně na Slovensku 14 tisíc zaměstnanc­ů.
FOTO VW Ve výrobě. Volkswagen má aktuálně na Slovensku 14 tisíc zaměstnanc­ů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia