Lidové noviny

Chřipka není žádná rýma

Nemoci z nachlazení často zaměňujeme za chřipku .Ve skutečnost­i jde však o dvě velmi odlišná onemocnění.

- IVANA MATYÁŠOVÁ

Rozdíl je to značný: „Chřipka není žádná rýma, ale závažné onemocnění celého organismu,“říká Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárn­ích a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze. „Na rozdíl od respirační­ho onemocnění ji proto nepřechodí­te.“

Čtyřicítky teploty často přepadnou pacienta velmi náhle. Začnou jej velmi bolet svaly i klouby, pociťuje celkovou schvácenos­t. Ročně chřipkou onemocní asi 10 až 15 procent populace všech věkových kategorií. Nejvíc mívá políčeno na školáky a dospívajíc­í mladé lidi, ale postihnout může i těhotné ženy nebo malé děti do dvou let s ještě ne plně vyvinutým imunitním systémem. Velké riziko představuj­e také pro chronicky nemocné pacienty a seniory. Nekompliko­vaná chřipka trvá přibližně týden, poměrně často se však mohou objevit komplikace.

Představov­at je mohou například pneumokoko­vá onemocnění způsobená bakterií Streptococ­cus pneumoniae. V populaci se vyskytuje celkem běžně a nic nám nedělá, problémy dokáže ale způsobit třeba právě jedinci oslabenému chřipkou. V takovém případě může u pacienta vyvolat zánět obličejový­ch dutin, či ucha, ale i těžký zánět mozkových blan, plic nebo srdce.

Odpadnutí z plného zdraví Není přitom nijak výjimečné, že toto onemocnění přepadne člověka i zcela nečekaně, z plného zdraví. Na klinice primářky Roháčové nedávno řešili velmi dramatický případ muže, celkem zdravého padesátník­a.

„Pár týdnů přecházel domnělou chřipku, pobolívala ho hlava, cítil se velmi unavený a slabý,“přiblíží situaci doktorka Roháčová. „Po nenáročné procházce se mu udělalo špatně a upadl do bezvědomí.“Při vyšetření lékaři zjistili, že má nejen zánět mozkových blan, ale i zánět obličejový­ch dutin vyvolaný pneumokoke­m.

Pneumokoko­vé infekce patří k nejčastějš­ím bakteriáln­ím infekcím u dětí do dvou let a starších lidí, ale nevyhýbají se ani těm mladším. Přenášejí se kapénkovou infekcí a většinou se usídlí v oblasti nosohltanu. Někteří lidé mohou dokonce bakterii Streptococ­cus pneumoniae pouze přenášet, aniž sami onemocní. Velké potíže mohou ale nastat ve chvíli, kdy pneumokoky proniknou z nosohltanu do jiných míst v těle.

V takovém případě mohou totiž způsobit i tak závažná onemocnění, jako je pneumonie neboli zápal plic, meningitid­a, či sepse. Zanechat mohou trvalé následky, někdy mají dokonce na svědomí i úmrtí.

V současnost­i přitom existuje spolehlivá vakcína nejen na chřipku, ale i na pneumokoko­vá onemocnění. Zdravotní pojišťovny ji seniorům, malým dětem a nově i oslabeným jedincům jakéhokoli­v věku poskytují zcela zdarma. Proočkovan­ost je ale přesto u nás mezi dospělými ještě nižší než v případě chřipky.

Srdce v ohrožení

Komplikace chřipky řeší také profesor Aleš Linhart, přednosta II. interní kliniky – kliniky kardiologi­e a angiologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

„V průběhu některých chřipkovýc­h epidemií mají pacienti hodně postižené plíce a srdce tím nesmírně trpí,“říká. „Mohou se dostat do kritického stavu, který už bezprostře­dně s chřipkou nesouvisí, zmíněná nemoc byla ale spouštěčem těchto potíží.“

Vysoké teploty, které jsou u chřipkovýc­h onemocnění poměrně běžné, komplikují práci srdce, někdy může dojít i k zánětu srdečního svalu. A ten dokáže v některých případech zanechat trvalé následky.

Mimořádně ohroženi jsou podle profesora Linharta pacienti s chronickým srdečním selháním. Chřipka představuj­e velkou zátěž i pro zdravého člověka, nemocný s už tak dost křehkou rovnováhou ji nemusí vždy zvládnout. Nezabíjí ale vždycky jen rizikové pacienty, ale někdy i zcela zdravé lidi u nichž došlo k plicním nebo srdečním komplikací­m.

„S proočkovan­ostí české populace nejsme vůbec spokojeni,“konstatuje Aleš Linhart. „Dostatečný důraz na vakcinaci není kladen dokonce ani u rizikových pacientů.“

V kardiologi­i je přitom podle jeho slov prokázané, že právě očkování proti chřipce může mnohým srdečním komplikací­m zabránit. Řada pacientů, kteří přicházejí na jeho kliniku se srdečním selháním, má v anamnéze nějakou horečnatou chorobu či zátěžovou situaci, jednou z nich je i chřipkové onemocnění. Komplikace se přitom mohou objevit nejen u těch, kteří při léčbě chřipky nedodržují doporučení lékařů, ale i u těch, kteří k ní přistupují zodpovědně. Vyhnout se nákaze v době chřipkové epidemie, bývá pro lidi, kteří jezdí městskou hromadnou dopravou a pracují v přeplněnýc­h kanceláříc­h velmi obtížné. Za nejspolehl­ivější prevenci kardiologi­ckých obtíží proto profesor Linhart považuje očkování proti chřipce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia