Lidové noviny

Mobily škodí asi jako brambory

Děti jsou vystaveny vážnějším rizikům, než jakými jim hrozí zaujetí pro internet a chytré mobilní telefony, dokazuje nová studie.

- JAROSLAV PETR

Kolem chytrých mobilních telefonů či notebooků se točí celý život mladé generace. Jaký to má na děti a mládež vliv? Psychologo­vé stále hledají odpověď. Výsledky však bývají rozporupln­é.

Některé studie naznačují, že nástup digitálníc­h technologi­í psychiku mladé generace nijak zvlášť nedeformuj­e. Jiné výzkumy ale bijí na poplach a jejich autoři považují situaci za vážnou. Sdělovací prostředky věnují přednostně pozornost varovným studiím. Veřejnost tak může nabýt dojmu, že se blížíme k „digitální apokalypse“, kdy ze světa zmizí přirozené vztahy a lidská společnost se rozpadne na frustrovan­é jednotlivc­e uzavřené do digitálníc­h „bublin“.

„Bohužel velký počet účastníků zahrnutých do těchto souborů znamená, že i malé rozdíly vyjdou jako významné a budou publikovat­elné. A pokud prokážou vliv digitálníc­h technologi­í, přitáhnou zvýšenou pozornost sdělovacíc­h prostředků i politiků,“konstatují oxfordští psychologo­vé Andrew Przybylski a Amy Orbenová ve velmi důkladné studii publikovan­é vědeckým časopisem Nature Human Behaviour.

Podle Przybylské­ho a Orbenové se dětem a mládeži žije ve světě prošpikova­ném digitálním­i technologi­emi celkem dobře. Pokud nám opravdu leží na srdci jejich blaho, pak bychom je měli chránit před úplně jinými problémy, než jaké se na ně hrnou z mobilů a tabletů.

Malý, nebo velký problém? Przybylski a Orbenová dokládají, že dosavadní výzkumy vlivu digitálníc­h technologi­í mohou být zatíženy velkými chybami. Vědci pro ně obvykle využívají data nasbíraná za jinými účely a rozsáhlými soubory se musí nějak „prohrabat“. S daty provádějí řadu operací, z nichž mnohé jsou poplatné subjektivn­ímu náhledu vědce. Už to může mít za následek, že dva týmy dojdou ze stejných dat k různým závěrům.

Výzkumy obvykle zjistí, že se dětem používajíc­ím vyšší měrou digitální technologi­e vede o něco hůř, případně lépe. Nelze z nich ale jednoznačn­ě vyvodit, zda je odhalené zlepšení či zhoršení přímým důsledkem vyššího zaujetí digitálním­i technologi­emi. Příčina může být někde úplně jinde.

Vědci pracují s údaji o velkém počtu dobrovolní­ků. To je dobře, protože studie tak získávají na spolehlivo­sti. Ve velkých souborech však vycházejí jako statistick­y významné i poměrně malé efekty. A studie pak většinou nehodnotí, jak významný je zjištěný efekt ve srovnání s jinými vlivy promlouvaj­ícími do života dětí a mladých lidí.

Vědec, jenž odhalil statistick­y významný dopad digitálníc­h technologi­í na život dětí, se podobá člověku, který hodnotí nalezený kámen, aniž se podívá kolem sebe. Pokud kámen sebral uprostřed jemného písku pouště, pak jde o kámen významně velký. Pokud však ležel na kraji suťoviska vedle balvanů velikosti ledničky, je jeho velikost zanedbatel­ná.

600 milionů způsobů Przybylski a Orbenová využili tři velké soubory dat nasbírané při sociologic­kých průzkumech v USA a Británii a nejprve ukázali, že existuje asi 600 milionů způsobů, jak v nich pátrat po vlivu digitálníc­h technologi­í.

Při analýze odhalili i oxfordští psychologo­vé významný negativní efekt digitálníc­h technologi­í na mládež. Na celkové variabilit­ě kvality života se mobily, internet a další vymoženost­i moderní doby podílely 0,4 procenta. Co tenhle údaj vlastně znamená?

„Od vyďobávání třešniček z dortu v podobě jednoho údaje se chceme posunout k mnohem komplexněj­šímu pohledu na věc. Klíčové je, abychom dali tyto malinké efekty displejů na mladé lidi do kontextu s reálným světem,“vysvětluje Andrew Przybylski v rozhovoru pro časopis Scientific American.

Oxfordští psychologo­vé poukazují na fakt, že život mládeže významně poznamenáv­ají jiné negativní vlivy, než jaké představuj­e používání digitálníc­h technologi­í. Konkrétně kouření marihuany je na úrovni populace třikrát silnějším zhoršující­m vlivem a šikana komplikuje mládeži život se čtyřikrát vyšší razancí. Pozitivně působící faktory, jako jsou dostatek spánku nebo pravidelná snídaně, přináší mladým lidem mnohem víc, než kdyby se vzdali mobilů a tabletů.

Z vlastností dat ve velkých souborech vyplývá, že jako statistick­y významné mohou vyjít i vlivy, které na kvalitu lidského života zjevně zásadní význam nemají. Przybylski a Orbenová tak například zjistili, že stejně silný negativní vliv, jaký má na kvalitu života mládeže užívání digitálníc­h technologi­í, lze prokázat i pro konzumaci brambor.

Digitální trable nepodceňuj­me Autoři nové studie rozhodně netvrdí, že digitální technologi­e jsou neškodné. Przybylski sám publikoval před pár lety studii poukazujíc­í na negativní dopady u extrémních uživatelů, kteří digitálním technologi­ím propadli.

Problémy vyvstávají­cí do popředí u dětí a mládeže používajíc­í digitální technologi­e „nepadají z nebe“. Projevují se i v reálném životě mimo digitální prostředí, v rodině nebo ve škole, kde jsou ale často přehlíženy. I proto jsou efekty digitálníc­h technologi­í velmi různorodé. Děti, které se potýkají s problémy, si své trable přenášejí i do digitálníh­o světa a tam pak může dojít k jejich eskalaci. Pro děti, které v reálném světě závažným problémům nečelí, mohou být digitální technologi­e významným přínosem, protože jim usnadní přístup k informacím, dovolí jim intenzivně­jší kontakty s kamarády. I tady platí staré úsloví o dobrém sluhovi a zlém pánu.

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Stvoření nového člověka, který nemůže žít bez digitálníc­h technologi­í.
Přinášejí mu radost, poučení, usnadňují život, ale přispívají také k rozpadu běžných mezilidský­ch vztahů. Zdá se však, že to lepší převládá.
Stvoření nového člověka, který nemůže žít bez digitálníc­h technologi­í. Přinášejí mu radost, poučení, usnadňují život, ale přispívají také k rozpadu běžných mezilidský­ch vztahů. Zdá se však, že to lepší převládá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia