Lidové noviny

Hra planet nad jihovýchod­ním obzorem

-

V únoru si již s odstupem několika dnů můžete všimnout, že se proluka mezi oběma planetami rychle zvětšuje. Pokud byste jejich polohy začali porovnávat s okolními hvězdami, brzy by bylo zřejmé, že Jupiter mění svou pozici pomalu, kdežto Venuše se kvapně přesouvá směrem na východ. Vysvětlení je velmi prosté.

Venuše obíhá ke Slunci blíže než Země, a proto jí jeden oběh zabere ve srovnání s naší planetou méně času – necelých 225 dní. Naopak Jupiter se od Slunce nachází mnohonásob­ně dále a jeden oběh vykoná za téměř 12 let. A právě to se zrcadlí v pohybu obou planet na pozemské obloze – oproti Jupiteru putuje Venuše napříč „neměnným“hvězdným pozadím velmi rychle.

Na ranním nebi nalevo od Venuše a Jupiteru, velmi nízko nad jihovýchod­ním obzorem, lze zahlédnout i planetu Saturn. Jasností jim nemůže konkurovat, rozhodně jej ale uvidíte pouze očima.

A aby toho nebylo málo, objeví se v těchto místech oblohy i velmi úzký srpek Měsíce: ráno 31. ledna bude mezi Venuší a Jupiterem, následujíc­í den nalevo od nich a 2. února v těsné blízkosti Saturnu, jehož dokonce na krátký čas zakryje. Tento mimořádný úkaz ale bude obtížně pozorovate­lný kvůli malé výšce obou těles nad horizontem..

Hlavní aktéři představen­í se nad jihovýchod­ní obzor vyhoupnou kolem šesté hodiny ráno. Saturn bude patrný poblíž levého, mírně osvětlenéh­o okraje Měsíce. Ten se bude k planetě pozvolna přibližova­t a v 6.46 ji v průběhu jedné minuty zcela zakryje. Za 52 minut se Saturn objeví při horním tmavém okraji měsíčního kotouče. Tuto část úkazu už ale očima neuvidíme. Nad obzor mezitím vyjde Slunce, jehož svit další pozorování znemožní.

Autor pracuje ve Hvězdárně a planetáriu Brno

 ??  ?? SATURN Měsíc VENUŠE JUPITER Antares na ranním nebi 2. února 2019 v 6.15 SEČ. O půl hodiny později nastane pozorovate­lný zákryt Saturnu Měsícem. Mimo jasných planet a úzkého měsíčního srpku bude nad obzorem viditelná i jasná hvězda Antares ze souhvězdí Štíra. Oproti skutečnost­i má měsíční kotouč na obrázku asi pětkrát větší úhlový průměr. Ilustrace: Jan Píšala
SATURN Měsíc VENUŠE JUPITER Antares na ranním nebi 2. února 2019 v 6.15 SEČ. O půl hodiny později nastane pozorovate­lný zákryt Saturnu Měsícem. Mimo jasných planet a úzkého měsíčního srpku bude nad obzorem viditelná i jasná hvězda Antares ze souhvězdí Štíra. Oproti skutečnost­i má měsíční kotouč na obrázku asi pětkrát větší úhlový průměr. Ilustrace: Jan Píšala

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia