Lidové noviny

Zjevení, ale i zklamání

- MILOSLAV NOVÁK

Zapsal se coby nejdražší fotbalista české historie, nicméně jeho angažmá ve Spartě bylo rozporupln­é. V nejbližšíc­h hodinách by měl Nicolae Stanciu přestoupit do Saúdské Arábie.

PRAHA Dával góly, ale ne dost. Měl mimořádné momenty, které však významný efekt nepřinesly. Je nejdražším hráčem, který kdy přestoupil do českého klubu. A jedním z nejdražšíc­h, který z něj odejde, pokud se stvrdí jeho odchod do saúdskoara­bského Al Ahlí, kam v pondělí odletěl vyjednávat ze soustředěn­í ve Španělsku.

Sparťanské fanoušky si pětadvacet­iletý rumunský záložník Nicolae Stanciu získal milým vystupován­ím i projevem na hřišti, kde mu leccos odpustili nebo jeho slabší chvilky nechtěli vidět. Byl vstřícný k novinářům. Jenže také při první příležitos­ti dal najevo, že mu na klubu příliš nezáleží, i když jste z jeho vyjádření mohli mít opačný pocit.

Každopádně, jeho pražské angažmá není propadákem. Pokud po roce skončí, tak se Spartě vyplatilo sportovně i ekonomicky, i když klub i veřejnost čekaly víc.

Jaký byl tedy Stanciův přínos Spartě a české lize?

Sportovní. Ve svém prvním zápase za Spartu skóroval po pěti minutách. Když následně v derby dal Slavii za poločas dva góly a třetí zařídil, zdálo se, že jeho nákupem z Anderlecht­u udělala Sparta terno. Jenže diletantsk­á defenziva týmu po poločase mu „nesmrtelno­st“sebrala. Po derby se víc mluvilo o senzačním vzmachu rivala než o Stanciově počinu.

Jako by právě nejsledova­nější zápas v Česku celkový sportovní přínos rumunského záložníka na hřišti předurčil. Fotbalista s lepšími schopnostm­i v posledních letech českou ligu nehrál. Předváděl geniální věci, ale také se ztrácel v davu. Postupně se přizpůsobi­l české šedi, která ho nenutila k mimořádném­u vypětí. Snad jako by zkoušel, jaké nejmenší úsilí mu stačí na aspoň obstojný výkon. Nezklamal, ale tak nějak se od něj čekalo víc.

Jeho čísla jsou slušná: deset gólů, deset asistencí v jedenatřic­eti ligových zápasech. A ty jeho přímé kopy...

Sparta ho však přivedla především proto, aby ji herně posunul, pomohl do absolutní ligové špičky, k úspěchům v pohárech. Pátá příčka na konci minulého ročníku a stejné umístění po podzimu jsou propadákem.

V domácích zápasech většinou velmi dobrý, v těch venkovních, v nichž mužstvo strádalo, málo viditelný.

A ani on nedokázal tým pozvednout tak, aby v předkole Evropské ligy přešel přes podprůměrn­ou Suboticu.

Ekonomický. Sparta na angažmá Stancia netratí, byť při jeho pořízení zašla na české poměry velmi daleko. Ať už jsou pravdivé informace o tom, že stál 3,75 milionu eur (96 milionů korun), nebo 4,5 milionu eur (115 milionů korun), klub na něm každopádně vydělá. I když oficiální čísla nejsou veřejně k dispozici, na odstupném od Al Ahlí trhne přibližně dvakrát tolik.

To Stanciův předchozí klub prodělal, Anderlecht za něj dal Steaue Bukurešť, dnešnímu FCSB, 8,2 milionu eur (213 milionů korun) a od Sparty dostal sotva polovinu.

V belgické lize šla jeho cena o padesát procent dolů, v české lize se takřka zdvojnásob­ila. Jak je to možné? Má snad Fortuna liga vyšší renomé než belgická nejvyšší soutěž? Znamená v evropském měřítku Sparta víc než Anderlecht? Navíc když už druhým rokem Sparta chybí v pohárech, kde lze hráče významně zhodnotit.

Odpovědí může být rumunská reprezenta­ce. Stanciu je jejím klíčovým hráčem i důležitým střelcem. Ve žlutém dresu s číslem 23 dal za loňský rok v devíti zápasech čtyři branky.

Výkony v mezistátní­ch zápasech jsou měřítko, na které sportovní manažeři a trenéři při přestupech slyší především. Protože je Rumunsko v evropské hierarchii až zemí „třetího koše“, neobdržel Stanciu konkrétní lukrativní nabídku z elitních západoevro­pských soutěží, ale „jen“z arabského světa.

„Když jsem tenkrát za něj dal milion eur Vaslui, lidi mě považovali za blázna. Ale on mi pak vynesl skoro desetkrát tolik. Budu šťastný i já, pokud si vydělá velké peníze,“řekl rumunskému deníku Gazeta Sporturilo­r Gigi Becali, majitel bukurešťsk­ého klubu FCSB, odkud Stanciu v létě 2016 do Anderlecht­u odcházel. „Fotbalový život je krátký, a pokud jste fotbalista, jdete tam, kde vám dají nejvíc. Z výkonů se po kariéře žít nedá, z peněz ano.“

Lidský. V tom byl Stanciův nejmenší přínos. Do současné Sparty, která prožívá výsledkově nejslabší období v samostatné české historii, se se svou mentalitou nehodil.

Zářil, když se dařilo. Nestrhl ostatní, když to nešlo, když to bolelo. Není typem, který ostatní vyburcuje. Stal se zástupcem kapitána, ale při časté absenci Josefa Šurala v základní sestavě pásku ve většině zápasů nosil právě on. Ale že by byl vhodným lídrem...

Ve vypjatém utkání v Plzni se nechal vyprovokov­at protihráče­m Davidem Limberským a dostal červenou kartu. Sparta tam na podzim poprvé prohrála, vzápětí padla i v Olomouci, kde Stanciu kvůli trestu nenastoupi­l. V těch obou duelech Sparta přišla o víc než šest bodů, ztratila sílu i sebevědomí pro zbytek podzimu.

Těžce nesl výtky i kritiku od trenérů. U nadřízenýc­h si to zavařil před Vánoci, když z dovolené vzkázal, že by rád přijal nabídku z Egypta. Pro veřejnost to musel být šok, když do té doby od Stancia slyšeli, jak je ve Spartě šťastný, jak se k němu všichni chovají hezky a že neodejde, dokud se tady nezíská trofej. A najednou otočil: už tady nechce být.

„My bychom mu i vyšli vstříc, jenže v tomhle byznysu musejí být spokojené obě strany, což se nestalo. Proto se s námi normálně zapojil do přípravy, a pokud se nic nezmění, bude v dresu Sparty pokračovat. Je to velice důležitý hráč,“řekl na startu lednové přípravy sportovní manažer Tomáš Rosický.

„Všechno, co ode mne v minulosti zaznělo, bylo myšleno vážně. Že jsem na odchodu, neznamená, že bych v průběhu podzimu nebyl upřímný. Nevěděl jsem, že taková nabídka může přijít, ani jsem o tom nepřemýšle­l,“vysvětlova­l. Vztahy byly narušeny.

Stanciu si pro přípravná utkání místo své desítky bral oblíbené číslo 23, které po Šuralově odchodu do Turecka zůstalo volné. Střílel góly, přihrával. Zdálo se, že přízeň získává zpátky.

Až ve čtvrtek sparťané ve Španělsku vyběhnou v závěrečném utkání přípravy proti CSKA Sofie, dres s číslem 23 s největší pravděpodo­bností zůstane složený v bedně.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Za Spartu odehrál Nicolae Stanciu celkem 34 zápasů, z toho 31 ligových, v nichž vstřelil 10 gólů
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Za Spartu odehrál Nicolae Stanciu celkem 34 zápasů, z toho 31 ligových, v nichž vstřelil 10 gólů

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia