Lidové noviny

Mladí musí pracovat daleko tvrději

Trenér hokejové reprezenta­ce Miloš Říha nominoval hráče na Švédské hry, třetí turnaj sezony Euro Hockey Tour

- ANTON ZELENKO

PRAHA Podobně jako zkraje sezony bude trenér národního týmu Miloš Říha také během Švédských hokejových her stavět především na osvědčenýc­h jménech. Jenže i na několik zkušených opor musí šedesátile­tý kouč zapomenout – některé zahraniční kluby totiž své české hráče neuvolnily. „V některých případech to chápu, v jiných ne,“srovnává Říha.

Střelec Dominik Kubalík ani jeho spoluhráč ze švýcarskéh­o týmu Ambri`-Piotta Jiří Novotný nechyběli v nominaci na prosincový Channel One Cup. Švédského podniku Euro Hockey Tour (který nese nově název Beijer Hockey Games) se však čeští útočníci nezúčastní, jejich klub Říhu požádal, aby opory pro rozhodujíc­í fázi sezony do reprezenta­ce nebral. Jak moc mrzí nepřítomno­st Dominika Kubalíka, nejprodukt­ivnějšího hráče švýcarské soutěže?

Chtěli jsme ho vyzkoušet v elitní pětce, ale zase nechceme dělat hráčům problémy. V jeho případě to chápu, Ambri`-Piotta nás slušně požádali, někdy se ale k tomu kluby staví docela zle. Minule ruská Jaroslavl nepustila obránce Jakuba Nakládala, což mi připadá trochu zvláštní. Ruská sborná by se jich přitom na nic ptát nemusela. Vstřícnost klubů by měla být k reprezenta­ci větší.

Začíná se už rýsovat kostra týmu na květnové mistrovstv­í světa na Slovensku?

Určitě. Z evropských lig chceme poskládat dvě silné pětky, z Ameriky počítáme aspoň s jednou. Doplnit to chceme aspoň dvěma silnými formacemi mladých

hráčů, kteří budou impulzem, akorát zatím nevíme odkud. Ale když jsme zvali mladé, na našich turnajích se předvedli dobře. Rozhodovat se bude na konci, něco v hlavě ale už mám.

Nesmažou příchody hráčů z NHL tak trochu práci, kterou s evropskými hráči odvádíte po většinu sezony?

Klukům na EHT jsme říkali, že někdo z nich na mistrovstv­í určitě

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia