Lidové noviny

Švédské hokejové hry

-

NOMINACE

Brankáři: Patrik Bartošák (Vítkovice), Šimon Hrubec (Třinec).

Obránci: Ondřej Němec, Jan Štencel (oba Brno), Milan Doudera (Třinec), Petr Zámorský (Hradec Králové), Marek Hrbas (Chabarovsk/KHL), Jakub Krejčík (Lukko Rauma/Fin.), Tomáš Kundrátek (Davos/Švýc.), Adam Polášek (Nižněkamsk/KHL), Ondřej Vitásek (Kunlun/KHL).

Útočníci: Michal Birner, Tomáš Filippi, Marek Kvapil, Radan Lenc (všichni Liberec), Milan Gulaš, Jan Kovář (oba Plzeň), Petr Holík, Martin Zaťovič (oba Brno), Patrik Zdráhal (Vítkovice), Roman Horák (Växjö/Švéd.), Radek Koblížek (Kärpät Oulu/Fin), Jiří Sekáč (Kazaň/KHL), Matěj Stránský (Mora/Švéd.), Hynek Zohorna (Pelicans Lahti/Fin.), Tomáš Zohorna (Chabarovsk).

ČESKÉ ZÁPASY

Čtvrtek 7. února: Švédsko–ČESKO. Sobota 9. února: ČESKO–Finsko. Neděle 10. února: ČESKO–Rusko. Hraje se ve Stockholmu. pojede. Druhý bod je ten, a to jsem slyšel i od Vládi Růžičky, že kdysi vzal na šampionát asi deset hráčů z Ameriky, a MS potom stejně nedopadlo. Je potřeba nad tím přemýšlet a vzít si z každé strany něco. Zatřetí je velmi pozitivní, že všichni hráči ze zámoří chtějí přijet a reprezento­vat. Zajímáme se nejen o NHL, ale i AHL, kde máme hodně mladých hráčů, kteří tam vystrkují růžky, a to je dobře. Mrzí mě spíš, že těch hráčů není tolik i v extralize.

Je to s ní stále tak špatné?

Dělali jsme si grafy a třeba Finsko má 19 juniorů ve své soutěži, kteří mají ice time 23 minut. Švédsko má zase 20 hráčů. My máme tři, kteří odehrají tři minuty... Což mě docela mrzí. Když si vezmeme Galvase na MS do 20 let, byl mezi obránci nejhorší, přitom to mělo být naopak. Nad tím se musíme trochu zamyslet. Co se s tím dá dělat?

Mládí sice je obrovskou devízou těch kluků, ale oni to musejí prodat, aby to někam dotáhli. A to já tam zatím nevidím. Je tam spousta mladíků, které jsme do kempu vzali, ale práce z jejich strany musí být ještě daleko tvrdší. Aby nám právě ty starší hráče vyšťouchli z extraligy nebo národního týmu. Nechci nijak urážet jednu nebo druhou skupinu, ale jestli je v extralize čtyřicetil­etý hráč pořád nejlepší, je to ostuda pro ty mladé.

Dají si mladí říct, aby to bylo lepší?

Vidím, že se někteří v extralize zlepšili, některé zápasy jsou docela v tempu. Ale pořád bych chtěl vidět víc. Ve Finsku, Švédsku nebo Rusku jsou zápasy ještě daleko agresivněj­ší, mnohem pohybovějš­í. Výkyvy mužstev tam nejsou tak veliké.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia