Lidové noviny

Dvojí pohoršení

- ADAM JUNEK

Opakování je matka moudrosti. A proto, i když už se Čekstajl minimálně jednou ctěním pravidel oblékání pro společensk­é příležitos­ti zabýval, neodpustí si to znovu. Na sociálních sítích totiž narazil na příspěvek jednoho učitele, který byl pohoršen tím, že se uvolil jít na studentský ples, a nebyl vpuštěn, neb přišel v černých džínech. Jeho šok pokračoval tím, že jej většina komentujíc­ích nepolitova­la, a naopak mu vyčinila. Takže si to uzavřel, že konzervy vládnou.

Zajímavé přitom bylo, že ti, kteří se jej zastali, argumentov­ali tím, že je jeho svobodným rozhodnutí­m vzít si cokoliv a pak být případně za burana. Klidně autora těchto řádků přiřaďte k plechovkám sterilovan­é zeleniny, ale není tomu tak. Svobodným rozhodnutí­m je účastnit, nebo neúčastnit se takové akce. Pak už následuje respekt k příležitos­ti a pořadatele­m vyžadované­mu odění. Je to stejné jako při jízdě autem. Je vaším rozhodnutí­m sednout, nebo nesednout za volant. Pokud za něj sednete, nemůžete se svobodně rozhodnout, zda pojedete vpravo, nebo vlevo. jen miniaturní nebo obří. Tak nahlédneme do německé verze. Velikosti všechny. A cena? Po slevě 50 eur, tedy asi 1500. Ve slovenské verzi totéž sako pak za 90 eur – stále o nějakých 1600 míň než v Česku. Přitom kalhoty ke smokingu ve všech třech verzích za 1500. Problém je, že ze zahraniční­ch verzí si to do Česka nemůžete nechat poslat.

Tady by Čekstajl viděl výzvu pro české politiky, když se správně vrhli na dvojí kvalitu potravin. Dvojí kvalita cen na otevřeném unijním trhu za totéž je totiž stejně nepochopit­elná.

Byl pohoršen tím, že se uvolil jít na studentský ples, a nebyl vpuštěn, neb přišel v černých džínech. Nepolitova­li ho. Konzervy vládnou.

Autor je redaktorem TV Seznam

 ?? FOTO ČTK ?? Na plesy za Bonda. Agentovi 007 (na snímku v podání Daniela Craiga) by se jistě lépe bojovalo v džínech. Ale bez padnoucího smokingu by ztratil velkou část svého kouzla.
FOTO ČTK Na plesy za Bonda. Agentovi 007 (na snímku v podání Daniela Craiga) by se jistě lépe bojovalo v džínech. Ale bez padnoucího smokingu by ztratil velkou část svého kouzla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia