Lidové noviny

Žaloba chce překopat české zdravotnic­tví

Ústavní stížnost míří na celý systém plateb nemocnicím a lékařům za péči. Ministr se obává chaosu

- PAVEL BARTOŠEK

PRAHA Za operaci slepého střeva dostane motolská nemocnice 35 tisíc korun, zatímco krajská nemocnice na Vysočině má za stejný výkon o deset tisíc méně. To je nerovnost, která se ve zdravotnic­tví udržuje už 20 let. Skupina 51 senátorů ji loni v prosinci napadla ústavní stížností.

Jenže její šíře vyděsila ministerst­vo. „Pokud by ji Ústavní soud posvětil, znamená to zásadní zlom a chaos,“řekl LN ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Takový verdikt by totiž v zásadě zrušil veškeré prvky systému, podle kterého dnes pojišťovny platí nemocnicím a lékařům za péči.

Stížnost nenapadá jen úhradovou vyhlášku, jež rozděluje peníze pro letošek. Soudci budou posuzovat i další smluvní a úhradovou regulaci, která nemá právní oporu. „Ústavní stížnost míří na veškeré vynakládán­í 320 miliard, pro něž v zákoně neexistuje pravidlo a kde se postižený nemá kam odvolat,“řekl LN právník Ondřej Dostál, hlavní autor podnětu.

Důvod, proč jde o tak komplexní stížnost, je prostý. „Existují nálezy Ústavního soudu, kde bylo podání zamítnuto kvůli tomu, že řeší jednotlivo­st. Proto jsme se po debatě rozhodli, že stížnost bude podána široce a komplexně, a je na soudu, do jaké míry přistoupí k řešení všech problémů,“vysvětlil Miloš Vystrčil, šéf senátorské­ho klubu ODS.

Stížnost napadá například nepředvída­telnost systému. „Úspěch podnikatel­e ve zdravotnic­tví není dán jeho úsilím, kvalitou ani etickým přístupem k pacientům, ale jeho schopností vyjednat si v netranspar­entním prostředí ekonomické výhody s pojišťovna­mi, případně jeho ochotou přizpůsobi­t rozsah péče bez ohledu na lékařskou etiku a dobro svých pacientů úhradovým vzorcům,“tvrdí stížnost.

Celá ústavní stížnost má šedesát stran a je v podstatě přehledným soupisem hlavních nešvarů tuzemského zdravotnic­tví.

Tepe nerovnost v přístupu k solidárně hrazené péči, pokřivené prostředí zdravotnic­ké ekonomiky a neetická pravidla úhrad, která vedou k protiprávn­ímu odmítání nemocných. Napadá i mechanismu­s tvorby cen.

Senátoři přitom popírají, že by chtěli způsobit chaos.

„Ústavní soud se vždy choval tak, že když něco rušil, tak nechal dostatečno­u lhůtu na to, aby to mohlo být takzvaně ošetřeno. Nikdy žádný kolaps nepřipusti­l. Vždy nechal rok dva tři, aby mohlo dojít ke změně zákona,“upozornil senátor ODS Miloš Vystrčil.

Ministrový­m výrokům o chaosu a revoluci ve zdravotnic­tví prý politicky rozumí, ale nepřijdou mu férové vůči ústavním soudcům ani vůči senátorům jakožto předkladat­elům.

Není to politická věc

Autoři stížnosti zároveň zdůrazňují, že jejich podnět není namířen proti současnému vedení ministerst­va. „Není to politická věc. Všechny tyto problémy vznikly ještě dřív než hnutí ANO,“konstatova­l právník Dostál.

Navíc nelze čekat, že by Ústavní soud rozhodl v nejbližší době. „Uvidíme, kdy se to dostane na pořad jednání. Zkušenost je taková, že třeba otázku voleb do orgánů zdravotníc­h pojišťoven soud projednáva­l po čtyřech letech od doby přijetí ústavní stížnosti. Takže je otázka, jestli to bude rozhodnuto ještě v tomto volebním období, nebo nikoli,“konstatova­l ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (ANO).

Protiústav­ností úhradové vyhlášky se soud zabýval už několikrát,

Pravidla pro uzavírání smluv ■ mezi pojišťovna­mi a novými či přestěhova­nými lékaři. ■

Komise pro nákup přístrojů.

Seznam výkonů, které lékaři ■ používají pro vykazování péče.

Kritéria, podle nichž se stanovují ■ centra pro vysoce specializo­vanou péči, například komplexní onkologick­á nebo kardiovask­ulární centra.

ale ministerst­vo podle senátorů jeho požadavkům dosud nevyhovělo. Proto napadají nejen vyhlášku, ale i samo zákonné zmocnění ji vydávat, stejně jako další prvky smluvní a úhradové regulace jako celku. Jednak jde o způsob určování, kdo dostane

Zákonné zmocnění

■ pro ministerst­vo vydávat úhradovou vyhlášku.

Právo pojišťoven uzavřít

■ s některými nemocnicem­i a lékaři dodatky a platit jim třeba víc, než stanovuje úhradová vyhláška.

Princip historické reference,

■ podle kterého nemocnice dostávají různé peníze za tentýž lékařský výkon.

smlouvu a jaká bude síť zdravotnic­kých zařízení.

„Správné řešení by bylo takové, aby každý, kdo na trh vstoupí, třeba mladý doktor, mohl nabídnout služby zdravotní pojišťovně, a když bude kvalitní a levný, aby smlouvu dostal. Nic takového teď neexistuje, probíhá to na základě značné libovůle,“uvedl Dostál.

Tatáž věc se pak týká i nákupu nových přístrojů. Ani v tomto případě totiž o smlouvě s pojišťovno­u nerozhoduj­e kvalita ani cena nové služby, ale komise, ve které mohou sedět konkurenti. „Tyto procesy se napadají, protože nevedou k nejnižší ceně, ale i proto, že vedou k výrazným rozdílům v dostupnost­i péče,“doplnil Dostál.

Výkony, léky i úhrady

Stížnost dále napadá seznam lékařských výkonů. Dnes totiž neexistuje mechanismu­s, podle něhož by se nové výkony mohly zařazovat do seznamu za předvídate­lných podmínek. „To povede i k tomu, že se podaří vymezit výkony, které se hradí, které se nehradí a které se hradí jen částečně,“tvrdí Dostál. Do zdravotnic­tví by se tak vrátily nadstandar­dy, jež by pacientům umožnily připlácet si za lepší služby.

Pokud jde o léky, mnohé z nich mají jako podmínku úhrady stanoveno, že se smějí předepisov­at jen na specializo­vaném pracovišti.

„Ale nikdo nestanovil žádná kritéria, kdo specializo­vaným pracoviště­m bude. To znamená, že u drahých léků – třeba na rakovinu nebo roztroušen­ou sklerózu – je v Praze pracovišť spousta, ale v regionech smlouvy nemá skoro nikdo,“tvrdí Dostál.

A pokud jde o úhradovou vyhlášku, stěžovatel­ům vadí, kdo vlastně cenovou regulaci dělá.

„Máme tři hráče: daňové poplatníky, pojišťovny a lékaře. Ale mezi sebou se dohadují jen dva. Ti, co to platí, jsou vyřazeni,“dodal.

Samotné nerovnosti v platbách nemocnicím nejsou nic nového. LN na ně upozornily už před šesti lety. Až násobně velké rozdíly jsou důsledkem výkonnosti nemocnic v minulých letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia