Lidové noviny

Majstrštyk, jenž ochromil třetí říši

Před 75 lety byli čeští letci oceněni za potopení lodě s nákladem strategick­ých surovin pro německý válečný průmysl

- MICHAL BERNÁTH Pokračován­í a

Nad Atlantikem, 900 kilometrů severozápa­dně od cípu Španělska se nad vlnami povalují ocelová mračna. Je 27. prosince 1943, okolo půl čtvrté odpoledne, a vodní hladinu proráží rychlostí asi 15 uzlů plně naložená německá zásobovací loď Alsterufer. Z výšky ji přitom pozoruje letoun Liberator „H“311, jehož posádku tvoří osm Čechů.

Na palubě lodi pod nimi se nachází 300 tun drahocenné­ho wolframu, což byla tehdy zhruba roční spotřeba pro celou třetí říši. Schyluje se k nejslavněj­šímu potopení německého plavidla českými letci. Kapitán letadla Oldřich Doležal a navigátor Zdeněk Hanuš za něj byli před 75 lety – 31. ledna 1944 – oceněni prestižním Záslužným leteckým křížem. Tím se může ze dvou a půl tisíce českých letců pochlubit jen 56.

Z nové studie historika Jiřího Rajlicha z Vojenského historické­ho ústavu, jenž se opírá o dosud nevydané materiály z britských archivů, se navíc dozvídáme, že na palubě potopené lodi toho bylo daleko víc – strategick­y důležité tuny cínových ingotů a kaučuku.

K dispozici jsou i hlasy zachránivš­ích se německých námořníků – způsob útoku Čechů označili za „čestný“. Ohromila je i odvaha pilota vletět do přímé palby.

Lodě jako Alsterufer vozily z východní Asie životně důležité komodity pro německý válečný průmysl. Z šestice plavidel, která vyplula z japonských přístavů v podobné době, se do cíle ve francouzsk­ém Bordeaux dostalo jediné – i tak poškozené Osorno.

Osmice letců si tak v prosinci 1943 připsala největší jednorázov­ý zářez do německého válečného hospodářst­ví v historii.

ROZHOVOR

 ?? FOTO VHÚ ?? Plavidlo pod palbou. Zasažená německá zásobovací loď Alsterufer
FOTO VHÚ Plavidlo pod palbou. Zasažená německá zásobovací loď Alsterufer

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia