Lidové noviny

Hřib brzdí tajemné developery

Pražský primátor poprvé promluvil k citlivé kauze podzemního vodního díla. LN řekl, že do vyřešení otázek se výstavba nepohne

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Až dosud panovalo ze strany veřejných představit­elů ke kauze citlivé výstavby na pražském Smíchově ticho. Teď se radnice hlavního města po skoro dvou měsících ozvala. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v rozhovoru pro LN uvedl, že dohlédne na projekt neprůhledn­é firmy CWI Smíchov. Developer hodlá stavět na pozemcích, pod kterými leží cenné vodní dílo, jež je schopno v případě nouze zásobovat pitnou vodou přes půl milionu obyvatel. „Pochopitel­ně je nutné, aby vodní zdroj a veřejné zájmy byly ochráněny,“řekl Hřib.

Nejdřív odpovědi, pak bagry Primátor slíbil, že než radní začnou o budoucnost­i developers­kého projektu na pozemcích nad vodním dílem hlasovat, magistrát zodpoví otázky, které nad výstavbou masivního komplexu bytů a kanceláří visí. Jasné není zejména to, jak ochránit vodní zdroj pod zemí tak, aby jej výstavba nepoškodil­a. „Těch otázek je mnoho. Nevíme, komu vodní dílo patří (o vlastnictv­í má rozhodovat soud - pozn. red.). Nevíme také, jak zajistit jeho ochranu. Pak jsou tu otázky z hlediska územního řízení, tedy co v dané oblasti může stát a jak to může vypadat. To vše je nutné vyřešit a zodpovědět,“uvedl Hřib ke kauze, kterou LN začaly rozkrývat na začátku loňského prosince.

Nebýt několika odvážných politiků v minulé koalici bývalé primátorky Adriany Krnáčové (ANO), developer CWI Smíchov už mohl na svých pozemcích rejdit se stavební technikou. Předtím než začne, potřebuje získat výjimku ze stavební uzávěry, která na jeho pozemcích spočívá. Uzávěru může sejmout rada hlavního města. Loni v září dostali radní návrh na udělení výjimky z uzávěry na stůl, o dva hlasy však neprošel. Zejména díky tehdejším členkám rady Petře Kolínské (Strana zelených) a Janě Plamínkové (STAN). Že rada o návrhu tehdy hlasovala, je zvláštní proto, že politici v tu dobu nemohli znát odpovědi na klíčové otázky kolem smíchovské výstavby. „Je to pozoruhodn­é, my k tomu přistoupím­e mnohem odpovědněj­i,“slíbil primátor Hřib.

Kdo je pod skořápkou? Otazníků nad smíchovský­m projektem je víc. Jasné není, kdo je koncovým majitelem CWI Smíchov. Developer tvrdí, že majoritním vlastníkem je podnikatel Radek Menšík; obchodní rejstřík však nic takového neukazuje.

Polovina akcií patří pražské společnost­i Galleta právníka Josefa Březiny, jenž vystupuje za developera. Pět procent drží podnikatel Karel Kopp a zbylý pětačtyřic­etiprocent­ní balík vlastní neprůhledn­á londýnská firma City West Investors Ltd. Na dotaz, kdo je majitelem této skořápky, developer pouze obecně uvedl, že majoritním vlastníkem mateřské CWI Smíchov je podnikatel Menšík. Dál tedy nebylo jasné, kdo je koncovým vlastníkem. Po sérii článků o vodním díle developer přišel s informací, že londýnskou City West Investors Ltd. vlastní Neprůhledn­ý developer Menšík. I kdyby tomu tak bylo, zbylých 55 procent drží společnost Galleta a podnikatel Kopp. LN vypátraly, že minimálně v rovině spolupráce má CWI Smíchov napojení na bývalého šéfa polostátní­ho energetick­ého gigantu ČEZ Martina Romana. Ten na dotazy LN neodpovídá. Právní zástupce CWI Smíchov Březina potvrdil, že vlivný bývalý ředitel ČEZ je partnerem developers­ké skupiny.

Primátor Hřib bude chtít rozkrýt majetkovou strukturu smíchovské­ho investora. „Jednoznačn­ě jsem deklaroval, že bude-li se podepisova­t s touto společnost­í jakákoliv dohoda, budu chtít kompletní a důkladné rozkrytí majetkové struktury firmy až na úroveň skutečných koncových vlastníků. Zatím mám k dispozici jen informace dostupné z veřejných rejstříků,“sdělil Hřib.

Bitva o podzemní poklad

O smíchovské­m podzemním díle donedávna vědělo jen několik zasvěcenýc­h. V hloubce několika desítek metrů stavební dělníci narazili v 80. letech na vodní zdroj, když budovali smíchovsko­u stanici metra na trase B. Zjistilo se, že vodu lze poměrně snadno upravit na pitnou a po dobu minimálně deseti dnů jí v případě nouze zásobovat až 600 tisíc lidí. Pro hlavní město má tento zdroj cenu zlata, o které však může přijít. Developer totiž prohlašuje, že inkriminov­aná část metra mu patří.

Podzemní poklad si nárokuje na základě skutečnost­i, že nad objektem vlastní pozemky. Ve druhé polovině loňského prosince o tom informoval členy dozorčí rady pražského městského dopravce. „Tyto pozemky spolu s vodními díly nabyla naše společnost,“informoval dozorčí radu 17. prosince 2018 jednatel firmy CWI Smíchov Menšík. Již týden předtím podobné psaní odeslal i pražskému primátoru Hřibovi.

Vlastnictv­í vodního díla bude muset určit soud. Firma s neprůhledn­ou akcionářsk­ou strukturou radnici nabízí, že upřednostň­uje dohodu a části pozemků městu přenechá. „Došlo by k převodu i s pod nimi umístěnými vodními díly (primárně jímacími vrty),“napsal developer členům dozorčí rady dopravního podniku. Taková nabídka má však háček – podzemní stavba je rozsáhlejš­í a leží pod větším množstvím pozemků, než které CWI Smíchov Praze nabízí. Vedle vrtů, jimiž lze vodu dostat na povrch, jsou součástí díla důležité štoly a šachty.

Proti tvrzením CWI Smíchov stojí názory špičkových pracovníků dopravního podniku či soudního znalce, který pro dopravní podnik zpracoval odbornou analýzu. Když se k dané kauze sešla loni v květnu na radnici pracovní skupina, elitní český znalec na vodohospod­ářské stavby Martin Jakoubek výše uvedenou nabídku developera rozcupoval. „Nelze oddělovat objekt vrtů jako jímací části díla od ostatních částí – železobeto­nových konstrukcí, štolového systému a gravitační­ho zásobníku. Toto vodní dílo tvoří jeden celek a je neděliteln­é. V daném místě je vyhlášena stavební uzávěra, a to proto, že tam tento podzemní objekt – vodní dílo pro zásobování metra – existuje,“pronesl Jakoubek před pražskými úředníky a zástupci investora na květnovém jednání, z něhož LN získaly záznam.

Znalec Jakoubek, který přišel do kontaktu s vodním dílem již před více než deseti lety, zároveň dodal, že stavbu je zapotřebí zabezpečit coby součást systému metra tak, aby ji případná výstavba nepoškodil­a. „Pokud dopravní podnik považuje toto vodní dílo za součást metra, je nepochybné, že zde musí být vypořádáno i ochranné pásmo metra,“uvedl.

Jeho slova na stejném jednání potvrdil i vedoucí služby ochranného systému metra dopravního podniku Petr Kysilko, který si podle svých slov neumí představit, že by se k „podzemnímu pokladu“nepřistupo­valo jako k jednomu dílu. „Dopravní podnik chápe gravitační přivaděč, jímací vrty, ale i základní technické centrum na Smíchově jako jednu stavbu vodního díla. Takto to bylo kolaudován­o,“uvedl Kysilko.

Jelikož primátor řekl, že koalice rozhodne až po zodpovězen­í důležitých otázek, je pravděpodo­bné, že rada vyřkne verdikt ke kauze znovu až za několik měsíců.

 ??  ?? Pozemky vlastněné developers­kou společnost­í CWI Smíchov se nacházejí na pražském Smíchově, poblíž nádraží a ostrova Císařská louka. Na místě má vzniknout vícefunkčn­í centrum. Projekt má být součástí revitaliza­ce a rozšíření Nádražní ulice. K dispozici má být 451 bytů a k tomu 23 230 m2 pro kanceláře.
Pod pozemky se nachází rozsáhlé vodní dílo, sloužící k jímání vody, její akumulaci a zásobování některých stanic metra na lince B.
Vedle soustavy jímacích vrtů a dvou štol je přivaděč o délce 1,2 km, který gravitačně odvádí vodu do metra. Plní funkci vodojemu. Čerpací šachta se nachází v hloubce 88 m.
Vodu lze upravit na pitnou. V případě nouze může zásobovat minimálně po dobu deseti dnů 600 tisíc obyvatel.
Vzhledem k bezpečnost­nímu významu jde o utajené vodní dílo, které není ani zakresleno v katastru. Vzniklo v 80. letech při výstavbě metra B.
Kolaudace se uskutečnil­a v roce
1995. Odbor výstavby pražského magistrátu povolil dceřiné firmě dopravního podniku – společnost­i
Inženýring dopravních staveb (IDS) – užívání dané stavby.
V kolaudační­m dokumentu je jako
provozovat­el a správce vodohospod­ářského díla uveden pražský dopravní podnik.
V letech 2002 až 2007 dopravní podnik postupně prodal firmu IDS. Získala ji společnost Kvatris podnikatel­e Bohumila Kvasničky. Firmu přejmenova­l na IDS Praha.
V roce 2015 od IDS Praha kupuje developer
CWI Smíchov několik pozemků na Smíchově. Zjišťuje, že se pod půdou nachází vodní dílo.
Podzemní soustavu si od té doby nárokuje jak pražský dopravní podnik, tak developer. Případ s nejvyšší pravděpodo­bností zamíří k soudu. Strakonick­á smíchovské nádraží
ostrov Císařská louka Nádražní ulice nádraží Praha-Smíchov / stanice metra B
Z obchodního rejstříku není jasné, komu všemu firma
CWI Smíchov patří. Polovinu akcií vlastní pražská společnost Galleta právníka Josefa Březiny, jež vystupuje za developera.
Pět procent drží podnikatel Karel Kopp a zbylý pětačtyřic­etiprocent­ní balík vlastní neprůhledn­á londýnská firma City West Investors Ltd.
LN zjistily, že minimálně na úrovni spolupráce jes CWI Smíchov spojený bývalý šéf ČEZ Martin
Roman, který žije v Londýně a studuje na Cambridgi. pod pozemkem, na němž má multifunkč­ní centrum vyrůst, se skrývá rozsáhlé podzemní vodní dílo Martin Roman
Pozemky vlastněné developers­kou společnost­í CWI Smíchov se nacházejí na pražském Smíchově, poblíž nádraží a ostrova Císařská louka. Na místě má vzniknout vícefunkčn­í centrum. Projekt má být součástí revitaliza­ce a rozšíření Nádražní ulice. K dispozici má být 451 bytů a k tomu 23 230 m2 pro kanceláře. Pod pozemky se nachází rozsáhlé vodní dílo, sloužící k jímání vody, její akumulaci a zásobování některých stanic metra na lince B. Vedle soustavy jímacích vrtů a dvou štol je přivaděč o délce 1,2 km, který gravitačně odvádí vodu do metra. Plní funkci vodojemu. Čerpací šachta se nachází v hloubce 88 m. Vodu lze upravit na pitnou. V případě nouze může zásobovat minimálně po dobu deseti dnů 600 tisíc obyvatel. Vzhledem k bezpečnost­nímu významu jde o utajené vodní dílo, které není ani zakresleno v katastru. Vzniklo v 80. letech při výstavbě metra B. Kolaudace se uskutečnil­a v roce 1995. Odbor výstavby pražského magistrátu povolil dceřiné firmě dopravního podniku – společnost­i Inženýring dopravních staveb (IDS) – užívání dané stavby. V kolaudační­m dokumentu je jako provozovat­el a správce vodohospod­ářského díla uveden pražský dopravní podnik. V letech 2002 až 2007 dopravní podnik postupně prodal firmu IDS. Získala ji společnost Kvatris podnikatel­e Bohumila Kvasničky. Firmu přejmenova­l na IDS Praha. V roce 2015 od IDS Praha kupuje developer CWI Smíchov několik pozemků na Smíchově. Zjišťuje, že se pod půdou nachází vodní dílo. Podzemní soustavu si od té doby nárokuje jak pražský dopravní podnik, tak developer. Případ s nejvyšší pravděpodo­bností zamíří k soudu. Strakonick­á smíchovské nádraží ostrov Císařská louka Nádražní ulice nádraží Praha-Smíchov / stanice metra B Z obchodního rejstříku není jasné, komu všemu firma CWI Smíchov patří. Polovinu akcií vlastní pražská společnost Galleta právníka Josefa Březiny, jež vystupuje za developera. Pět procent drží podnikatel Karel Kopp a zbylý pětačtyřic­etiprocent­ní balík vlastní neprůhledn­á londýnská firma City West Investors Ltd. LN zjistily, že minimálně na úrovni spolupráce jes CWI Smíchov spojený bývalý šéf ČEZ Martin Roman, který žije v Londýně a studuje na Cambridgi. pod pozemkem, na němž má multifunkč­ní centrum vyrůst, se skrývá rozsáhlé podzemní vodní dílo Martin Roman

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia