Lidové noviny

Klub požene prezidenta k soudu

-

PRAHA Senátorský Klub pro liberální demokracii – Senátor 21 (SEN 21) připraví text žaloby na prezidenta Miloše Zemana za hrubé porušení ústavy, oznámil včera jeho předseda Václav Láska. Klub KDU-ČSL a nezávislýc­h vyjádřil Láskovi podporu, senátoři ODS naopak nevidí šanci na úspěch.

Impulzem k přípravě žaloby byly podle Lásky zásahy prezidenta a zaměstnanc­ů Hradu do justice. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček záměr na Twitteru označil za další nenávistný pokus o zviditelně­ní v médiích. Nenávistí podle něj rozdělují společnost hlavně ti, kteří se zaklínají liberální demokracií.

Senátní ústavně-právní výbor minulý týden odmítl řešit případnou žalobu na Zemana kvůli podezření z ovlivňován­í soudců hlavou státu. Jednat o tom chtěli právě zástupci Klubu pro liberální demokracii. Předseda výboru Miroslav Antl (ČSSD) tehdy poznamenal, že senátor Tomáš Goláň by si měl pro projednání žaloby Senátem zajistit podporu nejméně třetiny senátorů.

Senátoři SEN 21 včera řekli, že se chtějí věnovat i Zemanovým dřívějším skutkům, do diskuse s ústavními právníky jich mají vytipovano­u zhruba dvacítku. Podle Lásky by jich z následných diskusí mohlo být vybráno a právně vyargument­ováno kolem pěti až deseti.

Text zamýšlejí senátoři připravit ve dvou krocích. Nejprve chtějí fakticky skutky popsat a představit je veřejnosti zhruba do dvou týdnů. Následně se pustí do právní argumentac­e, pro kterou si vyčlenili asi další čtyři týdny.

V klubu je šest senátorů z jednaosmde­sátičlenné horní komory. Zatímco předseda senátorské­ho klubu KDU-ČSL a nezávislýc­h Petr Šilar Láskův krok uvítal a nabídl mu také pomoc z hlediska právních rad, občanští demokraté i přes nesouhlas s některými Zemanovými výroky a postoji nenachází v prezidento­vě jednání podstatné narušení demokratic­kého řádu v České republice.

Skončí to jako vždycky „Myslíme, že tato iniciativa rozvlní veřejnou debatu a mediální scénu, ale skončí jako všechny předchozí. Nebude shledána opodstatně­nou, a pokud by byla Ústavnímu soudu skutečně předložena, tak ji zamítne,“řekl místopředs­eda senátorské­ho klubu ODS Jiří Oberfalzer.

Podle Petra Holečka, předsedy klubu STAN, by se situací měl zabývat senátní výbor pro bezpečnost.

Předsedkyn­ě klubu ANO Zdeňka Hamousová i šéf senátorů ČSSD Petr Vícha včera dopoledne řekli, že je se záměrem připravit žalobu zatím nikdo neseznámil.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia