Lidové noviny

Majstrštyk českých letců

-

Alsterufer na své plavbě směřoval do přístavu Bordeaux v okupované Francii. Na svou poslední plavbu vyplul 4. října z japonského Kóbe. Tři sta tun wolframový­ch koncentrát­ů nabral 28. října v Kschongu, jižně od Bangkoku. Dvě stě tun cínových ingotů o týden později v Singapuru. V obou přístavech navíc nabíral žoky kaučuku. V Batávii, dnešní Jakartě, nabíral naposledy vodu a proviant.

Ale zpět do osudného sedmadvacá­tého prosince. Už od 9.45 sledovala Alsterufer britská posádka čtyřmotoro­vého létajícího člunu Short Sunderland Mk. III. Kvůli stavu paliva ve své nádrži se rozhodla pro útok. Kulomety střelců letectva jely na plné obrátky a snažily se umlčet stejně urputnou palbu přicházejí­cí z Alsterufer­u.

Jenže hlavní zbraně britského stroje – dvě 500liberní pumy a dvě hlubinné nálože – minuly svůj cíl. Ani sunderland si ve vzduchu nepřipsal větší škody, když jeho plášť zasáhla pouze jedna střela.

Druhý ani třetí sunderland, které na místo dorazily, však výraznější úspěch nezaznamen­aly. Sestoupat za plné palby lodních kulometů se osádkám příliš nechtělo, a tak se pokusily loď zasáhnout pumami přes mraky z výšky třinácti set metrů od hladiny pomocí radarového navádění. Nepřekvapi­vě minuly.

„Přestože Alsterufer vyvázl, morálka jeho posádky už tehdy dost utrpěla zjevnou neúčinnost­í své protiletec­ké palby,“popisuje na základě nově publikovan­ých faktů historik Jiří Rajlich ve studii uveřejněné v časopise Historie a vojenství. Všem na palubě bylo jasné, že spojenecké síly snahu o jejich zneškodněn­í jen tak nevzdají.

Jenže to už se dostáváme k příletu českých hochů. Tehdy už na můstku stíhané německé lodi mnozí tušili, že je v tom velitelstv­í nechalo samotné. Přislíbena sice byla podpora ze vzduchu, jenže rádiová stanice zajišťujíc­í kontakt s letectvem jako kdyby oněměla. Nejbližší posily po vodě měly dorazit až za nějakých 20 hodin.

Mezi ocelovými oblaky se mihla silueta liberatoru, který obsluhoval­a osmičlenná česká posádka. Kromě kapitána Oldřicha Doležala a navigátora Zdeňka Hanuše ji tvořili ještě radioteleg­rafista Marcel Ludikar, horní střelec Ivan Schwarz, technik Robert Procházka, radarový operátor Jindřich Hahn, zadní střelec František Veitl a boční střelec Josef Kosek.

Stroj se právě nacházel ve zhruba kilometrov­é výšce. Během úvodní palby mířící na letadlo s českou posádkou se našim krajanům podařilo loď několikrát vyfotograf­ovat, činil se střelec Kosek. Viditelnos­t se rychle zhoršovala.

Zásah „na srdce“

V 16.07 zbývalo Alsterufer­u do jeho cíle v Bordeaux 1270 kilometrů. Dostat se blíže už mu nebylo souzeno. Na liberator se v tu chvíli snažila zacílit celá soustava smrtících hlavní; celkem sedm protiletad­lových kanonů v rážích od 20 mm až po jeden se 105 mm se chystalo z oblohy českou posádku co nejrychlej­i sundat.

Německé palbě navzdory sklopil Oldřich Doležal čumák letadla a zamířil přímo na drahocenný­m nákladem napěchovan­ý německý „lamač blokády“– tak se označovaly rychlé ozbrojené obchodní lodě třetí říše určené k prorážení spojenecké námořní blokády v Atlantiku.

Útok začal odpálením osmi raket SAP 60, pět z nich zasáhlo záď lodi. Z pozdějších výpovědí Němců vyplynulo, že to ale nebyly rakety, které posádce nejvíc pocuchaly nervy. Ten hlavní zásah zaznamenal navigátor Zdeněk Hanuš, který za pomoci ručního navádění shodil na loď dvě pumy, jež zasáhly loď hned za komínem, kde poničily hlavní palivové potrubí. Takové poškození bylo nevratné. Mohutnou explozi pocítila i posádka liberatoru, ta už se však kvapně vzdalovala od hořící lodi, sama s jedním poškozeným motorem.

Neslýchano­u přesnost a um české posádky dobře ilustrují následujíc­í události. Nakloněný Alsterufer začala v záchrannýc­h člunech houfně opouštět posádka, a loď se tak stala jen „sedící kachnou“čekající na milost. O tu se měly postarat další dva liberatory z jiné peruti. Ani jednomu z nich se však bezbranný nehybný terč zasáhnout nepodařilo.

Oslava na liberatoru

Díky zprávě o úprku posádky z lodi se už ale mezitím slavilo na palubě „českého“liberatoru, který dosedl na zem až za dlouhých jedenáct hodin. Alsterufer zmizel definitivn­ě pod hladinou Atlantiku až za čtyřiadvac­et hodin po zásahu.

Dokument Německý lamač blokády „Alsterufer“. Výslech přeživších z britského Národního archivu zachycuje výpovědi 74 přeživších námořníků, kteří uprchli na člunech a padli do zajetí.

Historik Jiří Rajlich se stal prvním, kdo materiály odborně „vytěžil“a publikoval studii, která zřejmě zasadila poslední dílky do mozaiky příběhu německé zásobovací lodi a jedné statečné české posádky letadla.

Víme už také přesně, co byl Alsterufer přesně zač. Výtlak lodi vyrobené v Goteborgu v roce 1939 činil 2729 tun; dlouhá byla 95 metrů, na šířku měřila přes patnáct metrů.

Jak ale zdůraznil i ředitel Vojenského historické­ho ústavu Aleš Knížek, nejpodstat­nější fakt přineslo vyčíslení množství potopeného nákladu.

„Mám z té studie velkou radost. Je to přelomový pohled na působení českoslove­nského válečného letectva, ukazuje to na nebývalou odvahu našich letců. Znemožnění dopravy klíčových surovin zastavilo výrobu důležité munice a součástek. Profesiona­lita posádky byla v daných podmínkách obdivuhodn­á,“okomentova­l nová zjištění ředitel Knížek.

Mám z té studie velkou radost. Je to přelomový pohled na působení českoslove­nského válečného letectva.

Způsob útoku Němce ohromil Britští zpravodajc­i chtěli od zajatých Němců vědět všechno. Kde všude loď byla, kdo jsou členové posádky, co a kde nakládali.

Kapitán Paulus Piatek třeba vypověděl, že morálka se dlouho zhoršovala a on sám považoval celou misi od počátku za ztracenou. Nemohl zapomenout velitelstv­í způsob, jakým je opustilo. Díky výslechům už také víme, že si na palubě pekli vlastní černý chléb a jeden z důstojníků boxoval s mistrem lehké váhy Německa.

Němečtí námořníci byli podle svých slov ohromeni způsobem, jakým se stroj pilotovaný Oldřichem Doležalem pustil přímo do proudu jejich nejsilnějš­í palby.

Hrdinství posádky nezůstalo bez povšimnutí v britském Královském letectvu. Jednatřicá­tého ledna 1944 tak jeho velitelstv­í udělilo Záslužné letecké kříže jak Doležalovi, tak navigátoru Hanušovi. Na klopy jim je tehdy připnul sám nový velitel pobřežního velitelstv­í sir William Sholto Douglas. Zbytek posádky dostal „domácí“ocenění Českoslove­nský válečný kříž 1939.

Aleš Knížek ředitel Vojenského historické­ho ústavu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia