Lidové noviny

Potopení Alsterufer­u byla třešnička na dortu

- MICHAL BERNÁTH

Na materiály z britského Národního archivu si jako první sáhl historik Jiří Rajlich. Jeho studie přinesla svědectví o nejúspěšně­jší jednorázov­é akci českoslove­nského letectva za druhé světové války.

LN Čtenáře může při čtení dokumentů překvapit, s jakou hloubkou detailů pracují. Je to u materiálů z druhé světové války běžné?

Je to běžné u vojenských dokumentů, přece je cílem zachránit životy a vyhrát válku. Důležité je zmínit, že se jedná o námořní dokumenty. A pro Velkou Británii byla námořní válka klíčovou záležitost­í, i když se o tom dnes už moc nemluví. Proto bylo nutné zaznamenat každou maličkost, k níž na moři došlo. Z Alsterufer­u se navíc kromě tří lidí zachránila celá posádka, takže následoval­y hutné výslechy, které měli Britové dotažené k dokonalost­i.

LN Na stranu druhou to žádná sólo akce nebyla, naopak byla součástí větší operace. Kdo všechno se na ní podílel?

Češi to sice měli opravdu náročné, když potopili Alsterufer, ale to byla jen taková třešnička na dortu. Jednalo se o součást spojené akce námořnictv­a, letectva a zpravodajs­ké služby s názvem Stonewall. Západní spojenci totiž dokázali díky prolomení kódu slavného přístroje Enigma dešifrovat odjezdy a příjezdy lodí, a mohli se na to tedy dobře připravit.

LN A co osmičlenná česká posádka? Máte mezi nimi některé oblíbené příběhy?

Je jich hned několik. Třeba kapitán Oldřich Doležal se později za komunismu zúčastnil hromadného přeletu tří letadel Dakota, která patřila aerolinkám. Utíkal tak se svou rodinou za hranice. Dakoty startovaly z Brna, Ostravy a Bratislavy, všechny měly letět do Prahy. Jenže všechny dosedly v Erdingu nedaleko Mnichova v tehdejším západním Německu. StB si však piloty hlídala, jako rukojmí si tu v podstatě nechávala jejich rodiny, dohlížela na to, aby s nimi neseděly v letadle. Jenže piloti si mezi sebou své rodiny proházeli a StB tak dokonale ošálili. Ale zajímavý životní příběh mají skoro všichni, takový František Veitl byl členem ochranky prezidenta Edvarda Beneše.

LN Máte na svou studii nějaké ohlasy v zahraničí?

Ano, posílal jsem ji například do Anglie, kde funguje Svaz letců svobodného Českoslove­nska se sídlem v Londýně. Byl to spolek českých letců v RAF, dnes už jsou tam hlavně jejich potomci. Ostatně vede ho Tom Doležal, syn kapitána z onoho slavného Liberatoru. Tam z toho měli obrovskou radost.

Jinak je ta studie ještě mladá, než se dostane mezi lidi, ještě chvíli potrvá. Nechci náš vliv nějak přeceňovat, psali jsme to, protože od toho tu jsme a baví nás to.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia