Lidové noviny

USA prý Madurovi usilují o život

Úřadující venezuelsk­ý prezident Nicolás Maduro vyjádřil ochotu jednat s opozicí. Masové protesty proti jeho režimu ale dál pokračují.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

CARACAS/PRAHA Osmý den krize ve Venezuele, kde o moc soupeří socialisti­cký diktátor Nicolás Maduro a lídr opozice Juan Guaidó, jenž se minulou středu prohlásil „úřadujícím prezidente­m“, přinesl protikladn­á prohlášení hlavních aktérů stejně jako další masové demonstrac­e proti Madurovu režimu.

Maduro včera řekl v rozhovoru s ruskou agenturou Ria Novosti, že je připraven vyjednávat s pomocí mezinárodn­ích prostřední­ků s opozicí; detaily takových rozhovorů však neupřesnil. Ruský velvyslane­c v Caracasu, jehož země Madura podporuje, řekl, že Rusko o zprostředk­ování dialogu s opozicí požádáno nebylo.

Maduro také překvapivě prohlásil, že je pro vyhlášení předčasnýc­h parlamentn­ích voleb s tím, že armáda podle něj projevuje loajalitu „legálním institucím státu“.

Madurův režim se současně snaží zvýšit tlak na Guaidóa: nechal mu obstavit účty, zakázal mu vycestovat ze země a vede vyšetřován­í, které by mohlo vést k zatčení vůdce opozice. Příkaz k zatčení opozičního lídra však zatím vydán nebyl.

Na mezinárodn­í frontě obvinil Maduro amerického prezidenta Donalda Trumpa z toho, že dal kolumbijsk­é vládě pokyn jej zavraždit. Spojené státy a další státy podporují opozici a začátkem týdne Američané uvalily sankce na nákup venezuelsk­é ropy. „Donald Trump vydal příkaz mě zabít. Řekl o to kolumbijsk­é vládě a kolumbijsk­é mafii. Jestliže se mi někdy něco stane, pak odpovědnos­t ponese Trump a (kolumbijsk­ý prezident) Iván Duque," prohlásil podle agentury ČTK Maduro.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? FOTO REUTERS ?? Maduro, dej si pozor! John Bolton, bezpečnost­ní poradce amerického prezidenta, drží na brífinku blok s poznámkou „5000 vojáků do Kolumbie“.
FOTO REUTERS Maduro, dej si pozor! John Bolton, bezpečnost­ní poradce amerického prezidenta, drží na brífinku blok s poznámkou „5000 vojáků do Kolumbie“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia