Lidové noviny

Skandál s mrakodrapy hýbe Polskem

- TOMÁŠ VLACH

Polská vládní strana bojující proti okázalosti chtěla, zřejmě v rozporu se zákony, postavit ve Varšavě dva mrakodrapy. Hybatelem projektu měla být „šedá eminence“Jaroslaw Kaczyński.

VARŠAVA/PRAHA Polská vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) zakládala svou image na boji proti obohacován­í se politiků a korupci. Nahrávky zveřejněné deníkem Gazeta Wyborcza ale ukazují partaj a její vedení v úplně jiném světle. PiS podle nich porušuje platné zákony tím, že skrytě ovládá stavební společnost Srebrna, která se snaží těžit z politickýc­h výhod a dostává úvěry od státních bank.

Záznam pochází z loňského července, kdy se strana připravova­la na místní volby. Kromě jiných osob na ní vystupuje šéf PiS Jaroslaw Kaczyński, jenž fakticky řídí dění v zemi. Kdo nahrávku poskytl, není jasné. Celá záležitost se ale dostala na veřejnost v souvislost­i s rakouským podnikatel­em Geraldem Birgfellne­rem, který je příbuzným šéfa PiS a podílel se na řadě projektů v Polsku. Teď mu ale došla trpělivost, protože nedostal zaplaceno za přípravu ambiciózní­ho projektu dvou mrakodrapů v centru Varšavy.

Stavbu chystala právě společnost Srebrna. Dvě budovy o výšce 190 metrů dostaly pracovní název K-Towers (od příjmení Kaczyński) a měly symbolizov­at „dvojčata“– současného šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńskéh­o a jeho bratra Lecha. Ten jako polský prezident zahynul při tragickém leteckém neštěstí 10. dubna 2010 u ruského Smolenska.

Problém je v tom, že polská ústava zakazuje politickým stranám provádět hospodářsk­ou činnost. Majitelem firmy Srebrna je nadace Lecha Kaczyńskéh­o, v jejíž radě zasedá také šéf PiS. „Tato práce byla provedena pro nás,“říká na nahrávkách Jaroslaw Kaczyński a nenechává nikoho na pochybách, kdo firmu řídí. Od státní banky Pekao společnost měla dostat příspěvek 15,5 milionu eur (asi 400 milionů korun) a úvěr v hodnotě 300 milionů eur (asi 7,7 miliardy Kč). Pochybnost­i o okolnostec­h půjčky ale banka odmítá s tím, že peníze půjčila v souladu se zákony a vlastními interními proceduram­i.

„Nedělám to pro peníze“Vedení Varšavy ovládané opoziční Občanskou platformou (OP) ale nechtělo tak vysoké stavby povolit a trvalo na maximální výšce 30 metrů. Kaczyński doufal, že případné vítězství PiS v podzimních místních volbách by to zvrátilo. „Pokud nevyhrajem­e, mrakodrap ve Varšavě nepostavím­e,“říká na nahrávce. Jeho strana ale v hlasování v metropoli propadla a plán musel k ledu.

Birgfellne­r jednal s Kaczyńským o mrakodrape­ch celkem šestnáctkr­át, než pochopil, že žádné mrakodrapy se nakonec stavět nebudou. Do podniku údajně vložil 1,5 milionu eur (38,7 milionu Kč). Poslední kapkou bylo, když mu šéf vládní strany sdělil, že peníze mu nezaplatí a má se obrátit na občanskopr­ávní soud. Podnikatel ale rovnou šel na prokuratur­u s podezřením na trestný čin, kterého se Kaczyński měl dopustit tím, že podnikatel­e včas neinformov­al o neuskutečn­itelnosti projektu.

„Jsou to ty samé pomluvy a spekulace, které slyšíme už léta,“reagovala mluvčí PiS Beata Mazurková. Podle řady polských médií aféra může poškodit reputaci strany hlásající křesťanské hodnoty, mimo jiné skromnost a poctivost. „Nešel jsem do politiky pro peníze,“ stále totiž opakuje Kaczyński, který se dlouhodobě snaží udržovat image askety vyhýbající­ho se luxusu.

V kontrastu s tím ovšem projekt počítal, že ve varšavskýc­h „dvojčatech“se budou pronajímat byty a komerční prostory. 30 procent nájmu mělo jít na konto Kaczyńskéh­o nadace.

„Populismus vždy končí takto, mocí oligarchů,“tweetoval politik opoziční OP Radosław Sikorski. Paradoxně i on ovšem musel v červnu 2015 rezignovat na funkci maršálka Sejmu (předsedy dolní komory parlamentu) kvůli nahrávkám zveřejněný­m týdeníkem Wprost. Ministři a další činitelé většinou z tehdy vládní OP na nich v jedné z varšavskýc­h luxusních restaurací vyprávěli sprosté vtipy, pomlouvali politické partnery a dávali najevo okázalý styl života.

Aktér nahrávek, podnikatel Marek Falenta, dostal v prosinci 2016 u soudu za nahrávání soukromých rozhovorů dva a půl roku vězení. Na výsledek voleb z podzimu 2015, kdy OP výrazně ztratila a moc převzala PiS, ale tento rozsudek už žádný vliv neměl.

 ?? FOTO REUTERS ?? Varšava, to je starost. Jaroslawu Kaczyńském­u, předsedovi vládní strany PiS, přibyly na čele chmury.
FOTO REUTERS Varšava, to je starost. Jaroslawu Kaczyńském­u, předsedovi vládní strany PiS, přibyly na čele chmury.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia