Lidové noviny

Trump poslal zpravodajc­e „zpátky do školy“

- MARTIN HAMPEJS

WASHINGTON/PRAHA Podle nové zprávy amerických zpravodajs­kých služeb severokore­jský režim diktátora Kim Čong-una rozhodně nemá v plánu vzdát se svého jaderného arzenálu, zatímco Írán od nukleárníc­h zbraní upustil. Tuto zprávu prezentova­li v americkém Senátu šéfové tajných služeb včetně ředitelky CIA Giny Haspelové. Prezentace ukázala, jak si politika amerického prezidenta Donalda Trumpa protiřečí se zjištěními jeho tajných služeb.

Před americké senátory předstoupi­li ředitelé zpravodajc­ů s dvaačtyřic­etistránko­vým dokumentem nazvaným Hodnocení světových krizí. Jde o soubornou práci všech amerických tajných služeb. Ačkoliv se šéfové zpravodajc­ů snažili vyhnout přímé kritice současné vlády, z jejich závěrů vyplývá, že zahraniční politika USA pod taktovkou prezidenta Trumpa jednak narušuje tradiční spojenectv­í a jednak odporuje zprávám tajných služeb.

Jeden z rozporů mezi informacem­i zpravodajc­ů a názorem prezidenta představuj­e otázka íránského jaderného programu. Americký prezident v květnu loňského roku rozhodl, že USA odstoupí od dohody s Íránem, která zajistila mezinárodn­í kontrolu nad jeho jaderným programem. Podle Trumpa prý Teherán podváděl a smlouva byla pro USA nevýhodná. Jeho názor však rozhodně nesdíleli američtí zpravodajc­i. „Nevěříme, že Írán v současnost­i podniká jakékoli podstatné aktivity ve vývoji jaderných zbraní,“uvedl v úterý před senátní komisí ředitel amerických zpravodajs­kých složek Daniel Coats. Reakce prezidenta na sebe nenechala dlouho čekat. „Dávejte si pozor na Írán. Možná by se zpravodajc­i měli vrátit zpátky do školy!“reagoval včera Trump. „Zpravodajc­i jsou pasivní a naivní, když jde o Írán. Mýlí se. Země je potenciáln­ím zdrojem nebezpečí a konfliktu,“dodal prezident. Na jakých informacíc­h svůj názor zakládá, však nesdělil.

Největší protiklady v postojích Trumpa a zpravodajc­ů přinesla problemati­ka kolem KLDR. Prezident v současnost­i plánuje druhé setkání s tamějším vládcem Kim Čong-unem, které má „vyřešit“jaderný arzenál asijské země. Již po první schůzce lídrů obou zemí však americký prezident napsal na Twitter, že „severokore­jská jaderná hrozba už nehrozí.“Podle Coatese ale v KLDR stále probíhají „aktivity, které nejsou v souladu s denukleari­zací“. Senátorům také sdělil, že „vedení (Severní Koreje) stále vidí jaderné zbraně jako základní pojistku životnosti režimu“. Šéfka CIA Haspelová zase uvedla, že severokore­jský režim se „nevzdal myšlenky vyrobit jaderné zbraně dlouhého doletu, které budou schopné ohrozit i USA.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia