Lidové noviny

Zážitky z doslechu

- MILAN UHDE spisovatel a dramatik

Policie České republiky odložila devatenáct trestních oznámení týkajících se dvou divadelníc­h představen­í: hry Prokletí, uvedené 24. 5. 2018 v provedení polského Teatru Powszechne­ho, a hry Naše násili, vaše násilí, kterou o dva dny později odehrálo chorvatské Mladinsko Gledališče. Obě představen­í se v režii chorvatské­ho režiséra Olivera Frljiče konala na jevišti Husy na provázku, a to na festivalu Divadelní svět Brno. Vedení Centra experiment­álního divadla, pod něž Husa na provázku spadá, sdělilo, že soud projedná žalobu, kterou na CED a na pořadatele festivalu v téže věci podal arcibiskup, kardinál a primas český Dominik Duka a v níž žádá o omluvu.

Je přesvědčen, že se oba kusy hrubě dotkly jeho práv zaručených známou Listinou a zaútočily na jeho důstojnost a čest, neboť na něj ze druhého z nich dopadá hanlivé zobrazení Krista znásilňují­cího muslimku, zatímco první špiní Jana Pavla II. Soud má rozhodnout, „co ještě je umění, a co již jen úmyslné poškozován­í jiné osoby“. Bude muset zprávu o urážlivých detailech právnicky i esteticky oddělit od složek dvou divadelníc­h děl, jejichž obecnou vlastností je, že tvoří strukturu složitých souvislost­í schopných v čase měnit význam. Soud má tedy velký úkol. Kdoví, zda jej umí splnit. Představen­í neviděl. Jsem na tom stejně, jenže pro mě to znamená, že o nich nemohu nic soudit. Neviděl je ani žalobce. Divadelní zážitky utrpěl z doslechu.

Existuje zvyk vyjadřovat se k věcem a lidem na základě sdělení z druhé ruky. Kdysi přerostl v masové zatracován­í bližních, vyvolané a organizova­né úřady. Jde o tuze špatný zvyk. Podlehli mu politikové a publicisté, když houfně odsuzovali zmíněná představen­í. Podlehl mu i vzdělaný kardinál, bývalý politický vězeň. Podle mě to není obhajiteln­é.

Sloupky Milana Uhdeho budou v kulturní rubrice LN vycházet každých čtrnáct dní

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia