Lidové noviny

Tíha i naděje v Museu Kampa

- BLANKA FRAJEROVÁ

Předností instalace je skutečnost, že jsou v ní zastoupeni čeští i slovenští autoři. Návštěvník­ům se tak naskýtá ucelenější pohled na angažovano­u část tehdejší umělecké scény a její postoj k politickém­u dění. Přínosná je rovněž zmínka o zahraniční­ch umělcích. Konkrétním příkladem je britský výtvarník Joe Tilson. V roce 1970 vytvořil papírovou koláž s portrétem Jana Palacha jako ústředním motivem. Tvář mladíka rámují výjevy pouličních demonstrac­í Američanů proti válce ve Vietnamu a kolona tanků. Dílo, které nebylo v tuzemsku nikdy veřejně vystaveno, přivezl britský velvyslane­c Nick Archer. Prezentace Tilsonovy práce vhodně doplňuje na výstavě uvedený text Jan Palach v umění mimo Českoslove­nsko.

Pro výpovědní hodnotu expozice byl podstatný důsledný výběr děl. Podle vlastních slov se kurátorka Helena Musilová rozhodla jen pro ty práce, u nichž je popud vyjádřit se k smrti obou mladíků zcela evidentní. Některé se zrodily jako bezprostře­dní odezva na vzniklou situaci, jiné daleko později. Časový odstup je na tvorbě znát. Okamžitá pohnutka do ní vnesla přímočaré tragično, vyjádřené vizualizac­í vlastního aktu. K příhodné „popisnosti“se uchýlili Zdeněk Šimek, Miroslav Šnajdr, Jiří Kolář, Rudolf Fila, Jan Koblasa, Alena Koenigsmar­ková, Štefan Bobota, Karel Svolinský, Alena Kučerová a další. V dílech je přítomna rudá a oranžová barva ohně, tmavá a šedá, značící popel, černá smutek.

Jiný témbr pro nástin bolesti zvolil Václav Boštík, v roce 1969 namaloval olej Modrá (Pro Jana Palacha) , ve stejném roce Rudo Sikora vytvořil petrolejov­ě modré plátno

Múr. Sálu dominuje socha chlapce (Jan, 1969) v životní velikosti ze zlaceného cementu od Olbrama Zoubka, jemuž se podařilo sejmout Palachovi posmrtnou masku a který se k palachovsk­ému tématu roky statečně vracel. Práce vznikající v průběhu dalších čtyřiceti let přetavují smrtelný akt do duchovní roviny a tiché piety. Příkladem může být objekt z papíru, skla a olova nazvaný Růžové torzo, vytvořený Adrienou Šimotovou v roce 1980. Umělkyně zvolila k vyjádření pocty Janu Palachovi prvky až mateřsky něžné. Zcela jinou symboliku najde návštěvník u rozměrného barevného plátna Tomáše Císařovské­ho

Kam až z roku 2009.

Instalace neopomíjí návrhy náhrobků pro Jana Palacha a Jana Zajíce, připomíná natočení LP desky (s obalem Jaroslava Šerých) nazvané Kde končí svět – Na paměť Jana Palacha, vznik rozhlasové­ho pásma a další umělecké počiny. Nahrávka s recitací Antonie Hegerlíkov­é, Jana Třísky, Václava Vosky a Radovana Lukavského se nedostala do distribuce, rozhlasové pásmo režisér Josef Henke rovněž neprosadil.

Je s podivem, že výstava k výročí upálení Jana Palacha a Jana Zajíce v Museu Kampa není jen ponurá. I když na diváka přenáší tíhu historie, mrazí ho při sledování dokumentár­ních filmů, tváří v tvář záběrům si připomíná atmosféru okupace a pohřbu, nachází zde i komíhající se světlo budoucnost­i. Má podobu filmových záznamů z Palachova týdne z roku 1989, kdy podle pořadatelů čin obou studentů „došel faktického smyslu“.

Tragické výročí sebevraždy Jana Palacha a Jana Zajíce připomíná Museum Kampa. Prezentuje díla, jimiž výtvarníci různými technikami a rozdílným pojetím reagovali na Palachovu a Zajícovu smrt.

Síla činu – Jan Palach a Jan Zajíc v umění v letech 1969–2009

Výstava je pořádána ve spolupráci se Západočesk­ou galerií v Plzni Museum Kampa, Praha, do 24. 3.

 ?? FOTO ČTK ?? Jan, 1969. Sálu dominuje plastika v životní velikosti od Olbrama Zoubka. Vlevo je olej Štefana Boboty z roku 1969 Náhrobný kameň pre Jana Palacha.
FOTO ČTK Jan, 1969. Sálu dominuje plastika v životní velikosti od Olbrama Zoubka. Vlevo je olej Štefana Boboty z roku 1969 Náhrobný kameň pre Jana Palacha.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia