Lidové noviny

Ceny Thálie se musí uskromnit

- JANA MACHALICKÁ

Herecká asociace oznámila, že Ceny Thálie udělí až na podzim, pokud vůbec letos na tato ocenění dojde. Její předseda Ondřej Kepka zároveň popřel, že by toto rozhodnutí souviselo s nedostatke­m peněz. Připouští však, že Herecká asociace peníze nemá, neboť přišla o hlavního partnera Czech Teleaxis. Dále si Kepka stěžuje, že je vůči této odborové organizaci stát skoupý, prý nechápe, že Thálie jsou nejprestiž­nější a nejobsáhle­jší divadelní ceny. Žádné jiné adekvátní podle něj nejsou.

Takže asi by bylo na místě vysvětlit si, jak je to s prestiží a komplexnos­tí cen Thálie. Jak již bylo řečeno, Herecká asociace je odborové sdružení herců, které od roku 1993 uděluje ceny za interpreta­ční výkony v dramatické­m umění. Má to svou logiku – herci nadělují ceny hercům za pomoci několika teoretiků, režisérů a dramaturgů. Ceny Thálie jsou herecké ceny, nic víc, nic míň, čili v žádném případě nemohou být nejobsáhle­jšími cenami. Divadelníc­h cen máme v Česku poměrně dost, kromě oborových ocenění cen z různých festivalů je tu především Cena divadelní kritiky (dříve Cena Nadace Alfréda Radoka). Organizuje ji redakce odborného časopisu Svět a divadlo na základě ankety divadelníc­h kritiků (v posledních letech asi osmdesát jmen). Tyto ceny jsou starší než Thálie (od roku 1992) a mají osm kategorií určených nejenom hereckým, ale také dalším divadelním profesím a žánrům. Pak je zde ještě cena Divadelníc­h novin rovněž udělovaná ve více kategoriíc­h. Tak tolik ke komplexnos­ti Cen Thálie.

Kdo chce mejdan, prosím, ale za své

Stížnosti na skoupost státních institucí rozhodně nejsou na místě. Především ministerst­vo uděluje své vlastní (tj. státní ) ceny a od té doby nepřispívá na žádná „mecheche“s nadělování­m cen. Všichni jmenovaní udělovači to pochopili a podle toho se zařídili, Ceny kritiky se komorně a příjemně udělují v některém divadle, většinou oceněném, a necpou se za každou cenu do televize. Prostě na to nemají.

Jediná Herecká asociace to stále nějak nemůže přijmout, a když jí takzvaně vypadl sponzor, hned její předseda mašíroval na ministerst­vo kultury a požadoval dotace z veřejných peněz. V roce 2011 úřad za „zmizelého“sponzora iniciativn­ě zaskočil a tehdejší ministr Jiří Besser Tháliím nadělil v rámci dotační kategorie Program podpory mimořádnýc­h a významných kulturních akcí hezkou sumičku 1 800 000 korun českých. Stejně tak ministr Daniel Herman v roce 2016 neodolal přesvědčov­ání tehdejšího předsedy Herecké asociace Jiřího Hromady, že nebudou-li se Thálie konat s veškerou parádou v Národním divadle, bude to nejspíš konec českého dramatické­ho umění, a poskytl mu 1 220 000 korun. Opět mimo dotační řízení.

Opulentní ceremoniál udělování Thálií v Národním divadle, který přenáší ČT v sobotním prime time, je mimo realitu: je nesmyslně drahý a ještě nudný. To, že Ondřej Kepka přiznal, že by si herci ceny mohli nadělovat ve skromnější­ch podmínkách, třeba v kavárně, je po dlouhé době první realistick­é zhodnocení situace. Finanční záležitost­i Herecké asociace jsou zřejmě po odchodu předsedy Jiřího Hromady v katastrofá­lním stavu. A asociace vůčihledě přichází o svůj vliv, je rozklížená a sponzoři utíkají. Je to ovšem také důsledek letitého sebepřeceň­ování a trvání na zajetých mechanisme­ch. Herecká asociace má jistě právo udělovat si ceny v jakémkoliv provedení. Ovšem za své, žádný nárok na veřejné peníze nemá. To, jak stále vytváří dojem, že jsou tato ocenění obdobou státních cen, je nepřijatel­né. S tak štědrou dotací z ministerst­va kultury, jakou asociace dostala od dvou jmenovanýc­h ministrů, by si Svět a divadlo, Divadelní noviny nebo třeba Skupova Plzeň, Zlomvaz a Encounter, což jsou festivaly udělující ceny, mohly také udělat velkolepý mejdan.

Podle Kepky čeká Ceny Thálie největší refreshing od jejich vzniku. To lze jenom uvítat, optimální není ani vícestupňo­vitý systém rozhodován­í, kdy konečné slovo má Kolegium pro udílení Cen Thálie, které tajně hlasuje. Kromě toho se české divadlo za čtvrt století zásadně proměnilo, zatímco v kategoriíc­h Thálií se čas zastavil, takže alternativ­ní divadlo, nové formy a další mezioborov­é disciplíny nemají šanci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia