Lidové noviny

Mezi dohodou a nedohodou Č

Tvrdý brexit nelze zakázat. Pokud zmatení Britové nevymyslí něco nového, dojde k němu

-

lenové britského parlamentu v úterý opět zakázali možnost, že by došlo k brexitu bez dohody, jako by něco takového vůbec zakázat šlo. Ze slova dohoda jasně vyplývá, že je třeba se s někým dohodnout. A pokud dohoda nebude, není to ničí rozhodnutí, tvrdý brexit prostě vyplyne z Lisabonské smlouvy a dojde k němu 29. března. Britský parlament může nakrásně tvrdý brexit zakázat, ale pokud tamější zmatená reprezenta­ce nevyproduk­uje nic jiného, tak právě proto k tvrdému brexitu nakonec dojde.

Kromě zákazu si ve Westminste­ru neodhlasov­ali žádné pokyny pro vládu, které by mohly tvrdému brexitu zabránit. Britský ministr pro byznysové záležitost­i Richard Harrington prohlásil brexit bez dohody „za nejhorší zlo ze všech zel“a dodal, že pokud premiérka Theresa Mayová nepřijde do dvou týdnů s nějakou dohodou, rezignuje. Jenže rezignace jednoho či více ministrů nám ono „zlo“nezastaví, a navíc si toto pochopitel­ně nemyslí celá vláda. Sama premiérka ještě před dvěma týdny prohlašova­la, že nejhorší scénář ze všech scénářů není tvrdý brexit, ale „no brexit“, tedy že by k žádnému brexitu nedošlo.

Premiérka Theresa Mayová pojede do Bruselu, kde se pokusí znovu otevřít citlivé části dohody, kterou před dvěma týdny Westminste­r tak dramaticky odmítl. Parlament instruoval premiérku k tomu, aby v Bruselu znovu otevřela jednání o tzv. irské pojistce, tedy něco, čím strávila poslední rok a půl. Mayová by tak za čtrnáct dní musela vyjednat něco, co přesvědčí všechny členy britského parlamentu za její stranu, aby při příštím hlasování změnili názor.

Drama do posledního dne?

Možná důležitějš­í je, co si britský parlament v úterý neodhlasov­al. Pokud neprošla instrukce pro vládu, aby vyjednala prodloužen­í lhůty pro odchod Británie z EU za 29. březen o tři měsíce, asi nemůžeme počítat s tím, že by se takový parlament kdy dohodl na případném druhém referendu a na množině a formulaci otázek pro druhé referendum. Stejně tak nelze počítat s tím, že by tento parlament instruoval vládu k revokaci brexitu. Revokaci brexitu (stažení žádosti o vystoupení) by muselo předcházet právě druhé referendum anebo by musela vzniknout překlenova­cí nadstranic­ká vláda, pověřená k revokaci parlamente­m. Při rozložení sil v parlamentu to můžeme skoro vyloučit.

Po úterku padají druhé referendum a revokace brexitu pod stůl. Zůstává nám binární volba mezi dohodou a nedohodou. Je tedy možná nějaká dohoda? Když se podíváme na EU jako takovou, je svého druhu expertem na vyřešení dramat doslova za minutu dvanáct. O čem jiném byly summity o pomoci Řecku, o manévrovac­ím prostoru pro ECB, o vzniku záchrannýc­h valů apod.?

Tuto schopnost EU určitě není vůbec radno podceňovat, přes všechna dramata pud sebezáchov­y vítězí, jakkoli se často jedná o odsunutí problému nebo upatlané pachtění se vpřed. Máme tu ale nyní jeden zásadní rozdíl. Kompromis funguje, když EU jedná o sobě, tady už ale bude jednat s někým, kdo je již jednou nohou venku. Jedná se o mezinárodn­í smlouvě se subjektem, který bude vně. Nelze tedy vyloučit drama třeba ještě poslední den, 29. března, přestože pak vzniká otázka, jak se vše bude ratifikova­t v parlamentu. Nečekejme ale, že Brusel otevře samu dohodu o brexitu. Otevře pouze dodatky, přílepky, preambule, doplňky a jak se tomu všemu bude říkat.

Nečekejme, že Brusel otevře samu dohodu o brexitu. Otevře pouze dodatky, přílepky, preambule, doplňky.

Noční můra konzervati­vců

Možná Brusel nějak ustoupí ve věci irské pojistky, ale už teď je jasné, že se bude muset jednat o kompromis, a ne diktát britské strany. Při nějakých debatách v Praze jsem zažil, že lidé často nechápou, o čem ta pojistka vlastně je. Často je to vykládáno tak, že když se Britové čemusi nepodvolí, vybuduje EU tvrdou hranici mezi Irskem a Severním Irskem. Ve skutečnost­i jde o to, že pokud se EU a Británie nedohodnou, musí Británie i se Severním Irskem zůstat s EU v celní unii. To se nám zdá normální, ale pro leckoho z konzervati­vců to je noční můra. Teprve když Británie odmítne celní unii s EU, postaví se pevná hranice. Anebo – a o tom může být ten kompromis – bude irská pojistka platit nějak dočasně nebo bude „pevná“hranice spíše elektronic­ká a digitální (to také může být předmětem kompromisu). Kompromis s Bruselem je jedna věc, nevíme ale, jestli to bude zase stačit pro smíření Konzervati­vní strany.

Je jistě důležité, aby si všichni aktéři počítali výpadky HDP pro případ tvrdého brexitu. Mnohem důležitějš­í jsou ale jizvy, které zůstanou v hluboce polarizova­né britské společnost­i. Část lidí nezapomene, kam až konzervati­vci ve jménu zachování jednoty partaje zemi přivedli. A kdyby náhodou přece jen přišlo nějakým zázrakem druhé referendum a revokace, pro druhou část lidí to bude nepřijatel­ný a nedemokrat­ický projev vazalství. Ekonomika je svým způsobem vedlejší, zázrakem bude, když se společnost dramaticky rozdělená nenávistí a slovním násilím vůbec vyhne projevům násilí fyzického.

 ??  ?? JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS
JAN MACHÁČEK spolupraco­vník LN, předseda správní rady IPPS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia