Lidové noviny

Bílý bumerang

Ministr Vojtěch se změn systému bojí oprávněně

- Martin Zvěřina

Skupina senátorů podala ústavní stížnost napadající zákon o veřejném zdravotním pojištění z roku 1997. Nelíbí se jim, že nemocnice dostávají zaplaceno odlišně za léčbu totožných nemocí, případně to, že je zdravotník motivován v některých situacích, aby pacienta neléčil, jindy aby ho léčil zbytečně. Výhrad je mnoho, jsou natolik zásadní, že kdyby jim soud vyhověl, čeká zdravotnic­tví zemětřesen­í.

Zaprvé je třeba říci, že stěžující si senátoři mají pravdu. Tuzemský systém je nespravedl­ivý, neprůhledn­ý, nedůsledný výsledek dlouholeté­ho politickéh­o a ekonomické­ho boje nejrůznějš­ích zájmových skupin o peníze ve zdravotnic­tví (víc než 300 miliard za rok). Ústavní soud například několikrát zrušil úhradovou vyhlášku, nicméně tentokrát na to jdou stěžovatel­é od lesa a napadají zákon daleko komplexněj­i.

Není divu, že se ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch verdiktu bojí. Problém nezpůsobil, vznikl v průběhu dlouhých let a on se nyní ocitl v roli toho, kdo by to měl urychleně napravovat. Pokud by se stalo, že konstitučn­í dvůr zruší několik paragrafů a systém by se měl v průběhu desítek měsíců předělat, pak to bude zapeklitý politický problém, u kterého navíc nikdo nezaručí, jak to dopadne. Klidně se totiž může přihodit, že to, co upečou pod časovým tlakem poslanci a senátoři, bude horší než stávající systém. Na podobné úvahy je ale čas až podle toho, jak se brněnský soud rozhodne.

Na místě je připomenou­t, že v podobné situaci se politici neocitají poprvé. V roce 2010 Ústavní soud donutil politiky zvýšit zásluhovos­t výpočtu důchodů, protože stěžovatel dostal vyměřeno jen 19 procent hrubého příjmu jako důchod. Politici to napravili jen částečně a stále odmítají zvýšit zásluhovos­t, takže nadprůměrn­ě vydělávají­cí a odvádějící jsou neúměrně penalizová­ni malými důchody. Podobně byli politici dotlačeni k dohodě s církvemi, když Ústavní soud konstatova­l, že církve se mohou dožadovat vrácení, případně náhrady zabaveného majetku u obecných soudů. Ve strachu před vlnou žalob se zrodila dohoda o narovnání státu s církvemi. Nyní ji politici bez ohledu na možné následky chtějí rozebrat.

Politici se notoricky některým dlouhodobý­m úkolům vyhýbají ze dvou důvodů, skutečné reformy jsou velice složité a navíc se nikdy nemůžete zavděčit všem voličům. Občas ale politiky jejich nezodpověd­nost dožene.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia