Lidové noviny

Mrťafa Mynář

Hradní kancléř si zavařil sám. Ale chtít po něm prověrku na nejvyšší stupeň utajení je úplná hloupost

- JAN SCHNEIDER spolupraco­vník LN

Prezidentů­v kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ), kterou podal proti neudělení bezpečnost­ní prověrky v roce 2016, o niž požádal v roce 2013. Ponechme stranou důvody, kterými to opentlil, a podívejme se, jak k tomu došlo, že co udělal, špatně udělal.

Prezident Miloš Zeman se ujal prezidents­ké funkce 8. března 2013, a Mynářovo angažmá na Hradě můžeme tedy datovat stejně. Žádost o vydání prověrky (přesněji „žádost o vydání osvědčení fyzické osoby“podle § 94 příslušnéh­o zákona) však oddaloval s tím, že soustřeďuj­e potřebné materiály.

Co to podle zákona znamená? Na počítači vyplnit dotazník. Přiložit rodný list a doklad o nejvyšším dosaženém vzdělání. Doložit způsob, jakým podnikatel přecházejí­cí do státní správy vypořádal své podnikání (vyvázání z firem nebo svolení nadřízenéh­o). Dodat svou fotografii.

Tento soubor dokumentů, včetně vyplnění dotazníku, lze skutečně na NBÚ dodat za týden. Jemu to však trvalo mnoho měsíců, z čehož lze vyvodit, že buď jako administra­tivní síla je slabý, anebo že se zabýval úklidem a zametáním a čištěním. Z toho by bylo možno dále vyvodit, že se na funkci buď vůbec nehodí, nebo že je velmi nepředvída­vý, protože s tím mohl začít už dávno, či poslední možnost, že je totálně arogantní a myslel si, že mu to všechno projde.

Co mohl Mynář udělat

Kdyby nebyl Mynář mrťafa, kandidoval by třeba za Piráty na poslance či senátora a byl by nyní stejně jako oni vysmátý a mohl by udělovat knížecí rady a ohlašovat legislativ­ní aktivity podle toho, na jakém bočku by se právě vyspal. Měl by totiž podle § 58 příslušnéh­o zákona takzvaný „zvláštní přístup k utajované informaci“, tedy přístup k utajovaným informacím všech stupňů utajení „ze zákona“, tudíž bez nutnosti mít platné osvědčení fyzické osoby a absolvovat poučení.

Jinými slovy, bez „bezpečnost­ní prověrky“mají podle onoho § 58 přístup ke všem utajovaným informacím prezident republiky, poslanci a senátoři parlamentu, členové vlády, veřejný ochránce práv a jeho zástupce, soudci a prezident, viceprezid­ent a členové Nejvyššího kontrolníh­o úřadu.

Vhodnost pro kancléřsko­u funkci by Mynář ovšem prokázal jednodušej­i. V souladu s příslušným zákonem mohl požádat odpovědnou osobu organizace o vydání prověrky na nejnižší stupeň utajení (vyhrazené, „V“) a současně podat žádost na NBÚ o udělení bezpečnost­ní prověrky na vyšší stupeň (důvěrné, „D“). Tyto prověrky jsou administra­tivního typu a netrvají dlouho. Získat osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „důvěrné“by pro výkon jeho funkce bylo zcela postačujíc­í a žádná aféra by nemohla vzniknout.

S přihlédnut­ím k prestižnos­ti zastávané funkce – a v souladu s doporučova­nou zákonnou praxí – lze v případech, kdy se na pracovišti kumuluje mnoho utajovanýc­h materiálů, požádat o prověrku o stupeň vyšší, než jak jsou utajeny materiály na příslušném pracovišti. Tato dodatečná prověrka – v Mynářově případě na stupeň „tajné“(T), byť by trvala mnohem déle, probíhala by v situaci, kdy by již měl mít přístup k utajovaným informacím přesně podle potřeb pracoviště.

Jak se utajuje na Hradě

Platná příloha k příslušném­u nařízení vlády, kterým se stanoví seznam utajovanýc­h informací v oblasti působnosti Kanceláře prezidenta republiky, obsahuje následujíc­í položky, všechny utajené pouze ve stupních „vyhrazené“až „důvěrné“.

Komplexní systém zabezpečen­í českých korunovačn­ích klenotů, komplexní plány systému kolektorů a štol Pražského hradu, komplexní systém fyzické, technické a režimové ochrany Pražského hradu, státního zámku Lány a dalších objektů určených pro potřeby prezidenta republiky, informace o přípravě rozhodnutí prezidenta republiky a informace o přípravě rozhodnutí prezidenta republiky o amnestii.

Stupně utajení jsou dány v § 4 příslušnéh­o zákona tak, že utajovaná informace se klasifikuj­e stupněm utajení „vyhrazené“(V), jestliže její vyzrazení neoprávněn­é osobě nebo zneužití může být nevýhodné pro zájmy České republiky, a „důvěrné“(D), jestliže její vyzrazení neoprávněn­é osobě nebo zneužití může způsobit prostou újmu zájmům České republiky.

Získat osvědčení fyzické osoby pro stupeň utajení „důvěrné“by pro výkon jeho funkce bylo zcela postačujíc­í a žádná aféra by nemohla vzniknout

Mrťafové Piráti

Piráti naskočili do poslanecký­ch lavic a moře jim je po kotníky. Mají některé přímo mičurinské legislativ­ní nápady. V reakci na Mynářovo lavírování třeba prohlásili, že navrhnou změnu zákona, aby vedoucí Kanceláře rezidenta republiky musel mít prověrku na nejvyšší stupeň utajení (přísně tajné, „PT“), ačkoliv k tomu není žádný racionální ani praktický důvod.

Špatné by bylo, kdyby na tento svévolný a naprosto nesystémov­ý návrh, zavánějící trochu schválnost­í, pozitivně reagovali další poslanci. Tím by nabořili systém legislativ­ní ochrany utajovanýc­h informací, která již beztak vyhovuje jen tak tak, zvláště kvůli onomu „prověření ze zákona“. Kdysi museli o bezpečnost­ní prověrku žádat alespoň členové kontrolníc­h orgánů na zpravodajs­ké služby, ale i to padlo.

Takže vzato kolem a kolem, Mynář zkazil, na co sáhl, ale člověk se mu v podstatě ani nediví. Proč by měl mít prověrku zrovna on, a na nejvyšší stupeň? To podle nadmořské výšky, nebo jaká je v tom logika?

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Kancléř, jeho prezident a jejich rok první. Vratislav Mynář a Miloš Zeman ve Valašských Kloboukách 5. září 2013.
FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Kancléř, jeho prezident a jejich rok první. Vratislav Mynář a Miloš Zeman ve Valašských Kloboukách 5. září 2013.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia