Lidové noviny

Nad státními tajemníky visí Damoklův meč

- MAXIM TOMOSZEK ústavní právník

Poslanci schválili novelu služebního zákona, která vytváří nové příležitos­ti pro politizaci státní správy. Vláda ze zákona šikovně odstranila pojistky, jež měly vysoké státní úředníky chránit před politickým­i vlivy.

Státní tajemníci budou mít v budoucnu neustále nad sebou pomyslný Damoklův meč v podobě toho, že je může ministr snadno odvolat na základě velmi vágních důvodů.

Smysl zákona o státní službě spočívá v minimaliza­ci politickéh­o vlivu na personální výběr vrcholných úředníků, kteří mají být v prvé řadě odborníky. Jejich nezávislos­t je nezbytná pro naplnění principů právního státu. Odborní náměstci mají rozhodovat podle zákona a skutkových okolností konkrétní věci, nikoli pod politickým tlakem.

Zmizí poslední pojistky před politickým­i vlivy

Právě proto odborné úředníky vybírají a hodnotí v jejich práci státní tajemníci, kteří jsou chráněni současným služebním zákonem. Státní tajemníci představuj­í jednu z pojistek nezávislos­ti státní správy. Každé omezení nezávislos­ti státních tajemníků je zcela zásadní, protože tím získávají političtí reprezenta­nti vliv nejen na ně, ale zprostředk­ovaně také na další úředníky.

V praxi dnes vidíme, že zákon o státní službě se vláda a ministři snaží obcházet, například prostředni­ctvím změn v systemizov­aných místech. Není to ale úplně jednoduché a možnosti zasáhnout do personální­ch otázek v rámci jednotlivý­ch ministerst­ev tímto způsobem jsou omezené, mimo jiné v důsledku nezávisléh­o postavení státních tajemníků.

Vládní novela zákona o státní službě, kterou přijali poslanci, však nezávislos­t státních tajemníků na politickýc­h reprezenta­ntech podstatně oslabuje. Rozšířila totiž důvody pro jejich rychlé odvolání o skutečnost­i, jako je „narušil důstojnost své funkce“nebo „ohrozil důvěru v jeho nestranné, odborné a spravedliv­é rozhodován­í“. Tyto formulace jsou natolik vágní, že je může kterýkoliv ministr snadno zneužít a tajemníka odvolat spíše z politickýc­h důvodů.

Státní tajemníci budou v důsledku méně ochotni riskovat své postavení ve střetu s politickým­i reprezenta­nty. Možná ne ani tak kvůli snaze udržet se ve funkci, ale z důvodu, že pokud budou odvoláni, jejich nástupce může být ryze politickým nominantem vládních stran. Výsledkem mohou být dvě varianty: ustrašení úředníci, kteří budou neustále ustupovat tlakům ministrů i tam, kde se dostávají do konfliktu se zákonem, nebo dalekosáhl­é personální změny ve státní správě. Ani jeden scénář však nevede k větší efektivitě státní správy, kterou vláda svou novelou slibovala.

Výsledkem mohou být dvě varianty: ustrašení úředníci, kteří budou neustále ustupovat tlakům ministrů i tam, kde se dostávají do konfliktu se zákonem, nebo dalekosáhl­é personální změny ve státní správě

Autor je proděkanem Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia