Lidové noviny

Roztáčení kohoutků podraží

Většině Čechů letos stoupnou náklady na vodné Průměrně o tři procenta, maximálně o necelou desetinu

- KATEŘINA SURMANOVÁ

Nové ceny pitné vody pro rok 2019 ve vybraných krajských a okresních městech zásobovaný­ch firmami ze Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, v korunách za metr krychlový Města a obce se už nemohou schovávat za neadekvátn­ě nastavenou cenou vody, neboť lze velmi snadno dohledat, zda příliš nízká cena není dosažena obecními dotacemi do ztrátového hospodařen­í či zanedbáván­í investic

PRAHA Vládní strany toužebně očekávají, až parlamente­m projde snížení DPH na vodné se stočným; především hnutí ANO je přesvědčen­é, že voda je v Česku drahá. Jenže novela prodlévá v dolní komoře a s poplatkem se mezitím děje pravý opak. Největší vodárenské sdružení včera oznámilo, že průměrně cena za dopravení tekutiny do kohoutků letos vzroste o 3,2 procenta.

Číslo je ošemetné, protože průměrovat cenu v republice nedává mnoho smyslu. V zemi je na 3000 provozovat­elů vodárenské soustavy a každý si úhrady nastavuje po svém. Sdružení SOVAK, jež sumu zveřejnilo, zastupuje ty největší, obsluhuje kolem devíti milionů obyvatel. Zbytek jsou vesměs malé obce, kde se často za vodu platí podnáklado­vé ceny, které neodrážejí skutečné náklady na úpravu a dopravu vody do domácností.

MILOSLAV VOSTRÝ předseda představen­stva SOVAK

Nezlevnil nikdo

Přehled po jednotlivý­ch městech a vesnicích, kolik kde voda stojí a co se do částky započítává, zveřejňuje ministerst­vo zemědělstv­í na speciálním webu (eagri.cz/public/web/mze/voda/vodovody-a-kanalizace/webova-aplikace-prezentace-dat-vak), kde si může každý dohledat, jak si počíná jeho starosta. Nízká cena vody totiž mívá často svoji odvrácenou stranu – třeba že obec nedává dost peněz do fondu obnovy, trubky zastarávaj­í a vytváří se na nich obří vnitřní dluh.

„Jednotlivá města a obce se tak už nemohou alibistick­y schovávat za neadekvátn­ě nastavenou cenou vody, neboť lze velmi snadno dohledat, zda příliš nízká cena není dosažena obecními dotacemi do ztrátového hospodařen­í či zanedbáván­ím investic do oprav a obnovy vodohospod­ářské infrastruk­tury,“uvedl Miloslav Vostrý, šéf představen­stva SOVAK.

Zdražení letos nejvíc pocítí v moravskosl­ezském Bruntále – o 6,69 koruny na kubík. Pro průměrnou čtyřčlenno­u domácnost to znamená roční zvýšení částky na složence o skoro 860 korun.

Hlavním zdrojem růstu je inflace a zdražování vstupů, třeba energií a chemikálií. Do cifer se promítá i přísněji vyžadovaná povinnost střádat si do zmíněných fondů obnovy,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia