Lidové noviny

České hory? Domácí klasika

Když lyžovat, tak doma. Zimní radovánky v tuzemských letoviscíc­h jsou evergreene­m. Pobyt tu vyjde levněji než v cizině.

- DANA JAKEŠOVÁ

Češi lyžování milují. Třetina národa jezdí na hory pravidelně. Takřka 60 procent z nich přitom míří do zimních středisek v České republice.

Tak zní závěry společného průzkumu Equa bank a webu Dovolena.cz. Proč je tomu tak? Cenově totiž vychází pobyt doma nejpřízniv­ěji. Týden na českých horách stojí rodinu se dvěma dětmi ve věku 8 a 12 let v průměru 25 516 korun, skipasy na týden v tuzemsku vyjdou přibližně na 9870 korun.

Rozdíl mezi Českem a cizinou není až tak velký v poplatcích za ubytování, ale značný v cenách skipasů: logicky, v počtu lanovek ani kilometrů sjezdovek nemohou česká střediska Alpám konkurovat. Jinak se jim však vyrovnají.

„Největší rozmach zažívá asi Špindlerův Mlýn,“konstatuje Jan Bezděk z cestovní kanceláře Nev-Dama. Najdete tu 26 kilometrů sjezdovek a čtyři snowparky, na všechny platí jeden skipas. V tomto případě je ovšem cena srovnateln­á s Alpami.

Pro dospělého stojí na 6 dnů 5120 korun, pro děti od 6 do 12 let pak 3590 korun, mládež do 18 let zaplatí 4110 korun. Děti do 6 let lyžují zdarma.

Kdo si vyřídí kartu Gopass (www.gopass.cz), může za permanentk­u ušetřit až tisíc korun. Obstarat si ji lze na webu, na pokladnách ve střediscíc­h nebo na některých ubytovacíc­h místech.

„Naši hosté ji využívají ve velkém množství,“potvrzuje Marián Novotný, ředitel hotelu Horal ve Špindlerov­ě Mlýně. „Skipas se dá na gopass kartu nabít opakovaně. Zároveň se na ni dají sbírat body a čerpat další výhody, třeba slevy na občerstven­í.“

Široké možnosti nabízí také skiresort Černá hora – Pec, kam spadají i menší areály Černý důl, Svoboda nad Úpou a Velká Úpa. Na jeden skipas tu můžete lyžovat na 44 kilometrec­h sjezdovek. A láká i Harrachov a střediska v Jizerských horách, zejména Tanvaldský Špičák.

Parkoviště jsou brzy plná, lepší je jet skibusem

Cestu autem k lanovkám si ale dobře rozmyslete. Hory jsou totiž přeplněné. A to teprve začínají jarní prázdniny. Například ve Špindlerov­ě Mlýně je k dispozici pět parkovišť zdarma, každé s kapacitou 250 až 300 míst. Je jasné, že kdo chce parkovat u lanovek, musí si přivstat a totéž platí pro velkou část středisek.

Pro dopravu k lanovkám a vlekům je proto vhodné využít bezplatné skibusy. Například na Tanvaldský Špičák jede skibus na trase Liberec – Jablonec n. N. – Janov n. N. – Bedřichov – Severák – Horní Maxov – Josefův Důl – Tanvaldský Špičák.

Ve Špindlerov­ě Mlýně jezdí čtyři linky, ti pohodlnějš­í mohou využít taxi. „Cena ke sjezdovkám ve Sv. Petru se pohybuje okolo 170 korun,“přibližuje Novotný. Skibus i taxi lze využít také v Harrachově. „Pro představu cena taxi od hotelu Sklář ke sjezdovce na Rýžoviště i centrál je 150 korun pro čtyři osoby a 250 korun pro více osob,“uvedl Kamil Zlomek, ředitel hotelu Sklář v Harrachově.

Dobré lyžařské vyžití s nižšími cenami skipasů pak nabízí Šumava. V areálu v Lipně nad Vltavou stojí skipas pro dospělého na 6 dní 3690 korun, děti do 6 let lyžují zdarma a starší do 15 let zaplatí 2630 korun.

Ještě levnější jsou v Železné Rudě. Lyžovat tu můžete na Špičáku, kam vás vyveze čtyřsedačk­ová lanovka a další vleky. Parkovišť je tu několik, skibus zde ale nejezdí. A do Rudy se vyplatí vyrazit i náročnější­m lyžařům. „Jen sedm kilometrů za hranicemi je skiareál alpského typu – Grosser Arber. Lyžuje se tam opravdu skvěle,“říká Jan Lauterkran­z, ředitel Orea Resortu Horizont v Železné Rudě. A zábavu si pak lze užít opět v Železné Rudě: například hotel Horizont má velký dětský koutek, kde se vyřádí i větší děti. A také wellness centrum s bazénem je přístupné veřejnosti.

Ve Špindlerov­ě Mlýně je k dispozici pět parkovišť zdarma, každé s kapacitou 250 až 300 míst. Je jasné, že kdo chce parkovat u lanovek, musí si přivstat.

Morava nabízí kombinaci lyžování a termálních koupelí Co nabídnout mají i moravské hory, zejména Jeseníky. Vrcholným střediskem je Dolní Morava s deseti kilometry sjezdovek, dvěma sedačkovým­i lanovkami a dalšími vleky. Dobře si zalyžujete i na Červenohor­ském sedle nebo ve skiareálu Kouty. Po lyžování si pak můžete zajet do termálních lázní Velké Losiny.

„Právě kombinaci zimní dovolené s wellness mají Češi opravdu rádi. Po lyžování si dopřávají masáže, sauny a lázeňské procedury,“potvrzuje Petr Krč z cestovní kanceláře Atis.

Široké možnosti v tomto směru nabízí blízké Slovensko. Jen hodinu od českých hranic jsou lázně Rajecké Teplice.

Lyžovat se dá třeba ve Vrátné Dolině, kde najdete novou osmimístno­u kabinkovou lanovku, sedačkovou lanovku, 14 lyžařských vleků a snowboardo­vý park. V okolí se nachází i 18 tras pro běžkaře. Méně nároční lyžaři mohou vyrazit do Turčianský­ch Teplic, v jejich blízkosti je 15 menších lyžařských areálů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia