Lidové noviny

Na lyže s dětmi: všude vás budou hýčkat

Lyžařské areály cílí přímo na rodiny s dětmi Na horách jsou pro ně připraveny dětské parky, lyžařské školky i restaurace

- DANA JAKEŠOVÁ

PRAHA Pokud vyrazíte na zimní dovolenou do hor se svými potomky, nebudete se mít špatně. Hoteliéři a provozovat­elé skiareálů v tuzemsku i v cizině si totiž rodiny s dětmi hýčkají. Mimo jiné zvýhodněný­mi nabídkami skipasů či lyžováním zcela zdarma.

V tuzemsku lyžují děti nejčastěji zdarma do 6 let. Některá střediska mají v nabídce také rodinné permanentk­y typu 1 dospělý + 2 děti, 2+1, 2+2, eventuálně 2+3. Nabízí je třeba skiareál Plešivec v Krušných horách či Kohútka v Javorníkác­h na hranicích se Slovenskem.

„V Rakousku ve většině lyžařských středisek lyžují děti zdarma rovněž do šesti let, v některých až do osmi let,“říká Eva Sedlmajero­vá z portálu Dovolena.cz. A například na stubaiském ledovci ve středisku Schlick 2000 lyžují gratis až do 10 let. Na Grossglock­neru v Korutanech platí děti do 10 let jen 3 eura za den. V Itálii standardně děti lyžují zdarma do 8 let.

„A pro rodiče dětí do tří let pak takřka všechna velká alpská střediska nabízí rovněž takzvané duální skipasy,“říká Jan Bezděk z cestovní kanceláře Nev-Dama. Na jeden skipas mohou lyžovat oba dospělí společně. Přesněji řečeno: jeden lyžuje, druhý hlídá dítě a pak se vystřídají.

Lyžovačka zdarma

Velmi oblíbené jsou rovněž akce Free Ski Weeks nebo Familiensk­iwochen, v rámci kterých mají děti, popřípadě i dospělí skipas zdarma. Některá střediska je nabízí na konci sezony. V Itálii je tato akce oblíbená v Livignu. Nabízí ji také oblast Val di Sol, kde lyžují zdarma i dospělí. Podmínkou je ubytování v hotelu či apartmánec­h, které se do akce zapojily.

Více nabídek je v Rakousku, obvykle tu ale mají skipasy zdarma pouze děti. Třeba v Korutanech: v Nassfeldu platí akce pro děti do 10 let v době od 17. 3. do 22. 4. Ve Sportberg Goldeck lyžují celou sezonu (do 2. 4.) zdarma děti do 14 let. „Podmínkou je rezervace prostředni­ctvím webu regionu Millstätte­r See a koupě skipasu pro rodiče,“doplňuje Jana Hájíčková z cestovní kanceláře Neckermann.

V Kitzbühlsk­ých Alpách v oblasti SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental lyžují od 16. do 31. března zdarma všechny děti do 15 let, a to stejně dlouhou dobu, na jakou má skipas rodič (minimum jsou tři dny). To ale není zdaleka vše, co pro rodiny s dětmi skiresorty nabízí. Některé se na malé lyžaře přímo zaměřují. Často se jedná o střediska, kde je více mírnějších a širokých svahů, nebo o menší střediska.

V již zmíněném SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental kromě lyžařských školiček pro děti mají i další zábavu. Na chatě Simonalm lze poobědvat s čarodějnic­emi. Zájem je ale velký, takže místo si raději rezervujte dopředu. Nebo můžete otestovat zdejší sáňkařskou dráhu. V Korutanech cílí na děti například v Heidi Alm Bergresort­u ve Falkertu.

Odpočinek v iglú

V Itálii vábí rodiny menší střediska. „Zde je řada hotelů, které nabízí třeba i animační programy pro děti či vlastní cvičné louky,“doplňuje Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia. Oblíbené je Monte Bondone, Civetta, Aprica či Paganella. V Paganelle postavili pro děti hernu a knihovnu ve tvaru iglú. Odpočinout si tu mohou samozřejmě i maminky. K restauraci zaměřené na děti, která je kousek odtud, hosty vyveze kabinka, která pojme i kočárky. Skvělé dětské centrum je též v Čechy zatím nepříliš objeveném malém středisku Bellamonte – Alpe di Luisa.

Něco to ale stojí. Například v rakouském Obertauern­u vyjde 5denní školička lyžování zhruba na 225 eur bez stravy. Zařídí tu dokonce i hlídání dětí, a to již od 10 měsíců. Ceny začínají na 17 eurech za hodinu. Cestovní kancelář Nev-Dama ale v některých střediscíc­h nabízí k u nich zakoupeným zájezdům služby profesioná­lního instruktor­a zdarma.

 ?? FOTO MAFRA ?? Zima na horách. V Česku lyžují děti zdarma nejčastěji do 6 let. Některá střediska nabízejí rodinné permanentk­y.
FOTO MAFRA Zima na horách. V Česku lyžují děti zdarma nejčastěji do 6 let. Některá střediska nabízejí rodinné permanentk­y.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia