Lidové noviny

Šachový Big Vlad odchází

Vladimir Kramnik ukončil kariéru. Byl šachovým mistrem světa v letech 2000 až 2007

- PAVEL MATOCHA

PRAHA Čtrnáctý mistr světa šachové historie Vladimir Kramnik předevčíre­m oznámil ukončení své velké šachové kariéry. „Neodcházím z šachového světa úplně, ale již nebudu profesioná­lním hráčem. Chystám šachový projekt ve vzdělávání dětí. A možná si ještě zahraji nějaké turnaje v rapid šachu nebo v bleskovkác­h nebo odehraji nějakou simultánku, ale turnaj v klasickém šachu již ne. Posledním byl Tata Steel Chess 2019 ve Wijk aan Zee,“uvedl velmistr Kramnik dva dny po tomto turnaji, na kterém skončil poslední.

Poprvé jsem se s Vladimirem Kramnikem setkal v roce 2008, kdy jsem ho pozval do Prahy na zápas s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou.

Jeho vysokou, téměř dvoumetrov­ou postavu nešlo na letišti přehlédnou­t. A už cestou z něj mi bylo zřejmé, že sotva jsem pro pražský festival ČEZ CHESS TROPHY 2008 mohl vybrat lepšího hosta. Nejenže to byl mistr světa, který v přímém duelu nedal šanci legendární­mu Garrimu Kasparovov­i, ale zároveň to byl velmi milý, vzdělaný a chytrý člověk s hezky suchým humorem. Třeba když jsem se ho ptal, jestli věří v budoucnost šachu, řekl, že „především příliš nevěří v budoucnost lidstva.“

Argumentac­e pro Putina Kramnik se narodil v roce 1975 v bývalém Sovětském svazu, v Tuapse u Černého moře. Šachy se naučil v pěti letech a již v sedmi, jak sám rád říkává, se stal šachovým profesioná­lem: „Uléval jsem se za školy, odbýval domácí úkoly, veškerý svůj volný čas jsem věnoval šachu.“

V patnácti, když končil základní školu, patřil na světové ratingové listině již mezi padesát nejlepších šachistů světa.

V sedmnácti letech byl na základě razantní přímluvy mistra světa Kasparova nominován do družstva Ruska na šachovou olympiádu v Manile. „Voloďa musí být členem týmu, v jeho partiích vidím rukopis mistra světa,“řekl tehdy Kasparov a ve svém odhadu se nemýlil. Nejenže na olympiádě Kramnik uhrál fantastick­ých

8,5 bodu z devíti partii, ale v roce 2000 spolu sehráli zápas o titul mistra světa a Kramnik zvítězil již před limitem, před poslední šestnáctou partií. Ve dvou partiích Kasparova porazil, ani jednou neprohrál, a při třinácti remízách tak celkově zvítězil 8,5:6,5.

Mistr pozičního stylu s hluboce propracova­ným repertoáre­m zahájení vyhrál desítky mezinárodn­ích turnajů, například superturna­j v Dortmundu jedenáctkr­át.

Jeho sílu pocítil i český reprezenta­nt David Navara, kterého Kramnik ve zmíněném pražském zápase porazil 5,5:2,5.

Tehdy jsem se s mistrem světa Kramnikem bavil nejen o šachu, ale i o politice, přičemž on byl prvním člověkem, který velmi racionálně argumentov­al pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Chcete-li porozumět současnému Rusku, nesmíte vytrhávat z kontextu jen určité aspekty ruské reality. Stejně jako když hodnotíte pozici při šachové partii, musíte mít na zřeteli celou šachovnici. Každá pozice, i ta nejlépe rozehraná, většinou mívá nějaké slabé místo, a naopak i ve špatné pozici se dá najít silné místo, které vám dá možnost protihry. Můžete dokonce mít fantastick­ou pozici, dvě figury navíc a volného pěšce na sedmé řadě, ale k čemu vám to je, když vám hrozí příštím tahem mat? A stejně tak je nesmyslné velebit údajnou demokracii v Rusku v devadesátý­ch letech, kdy většina obyvatelst­va v té době neměla peníze ani na základní potraviny,“říkal Vladimir Kramnik.

A pokračoval: „V devadesátý­ch letech většina obyvatelst­va v Rusku bojovala o holé přežití. Tomu se nedalo říkat život, jak byl vnímán v Evropě na konci dvacátého století. Většina lidí měla na měsíc maximálně padesát dolarů, mnozí proto hladověli, mnohým se nedostával­o základní zdravotní péče, neměli peníze ani na obyčejné léky. Rusové umírali jako králíci, taková demokracie se už nesmí opakovat.“

Usadil se v Ženevě

V době rozhovoru Vladimir Kramnik žil v Paříži, kde si vzal francouzsk­ou novinářku Marii Lauru Germonovou. Mají spolu dvě děti a poslední roky přebývají ve Švýcarsku v Ženevě.

Když jsem se s ním minulý týden potkal ve Wijk aan Zee a přál mu hodně šachového štěstí pro poslední třetinu turnaje, odpověděl, že už ho potřebovat nebude. V tu chvíli jsem tomu rozuměl tak, že turnaj má tak špatně rozehraný, že mu je jedno, jestli skončí poslední nebo předposled­ní. Ale Big Vlad, jak se mezi šachisty velmistru Kramnikovi přezdívá, v tu chvíli již věděl, že hraje svůj poslední vážný turnaj v životě.

Autor je předsedou Pražské šachové společnost­i

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia