Lidové noviny

Hra, hračka, ale i herec

Odvozování, skládání, zkracování: způsoby obohacení slovní zásoby

-

Naše další zastavení se bude věnovat tématu tvorby slov a formě úloh, které jsou založeny na volbě správné odpovědi, tzv. uzavřených neboli multiple-choice úloh.

Tyto úlohy tkví v tom, že volíte správnou odpověď ze čtyř nabídnutýc­h možností (A, B, C, D).

Nespoléhej­te se však na pouhé tipování, jednotlivé úlohy si pečlivě čtěte, zamyslete se nad nimi a uvidíte, že správnou odpověď i vyvodíte. Pozorní buďte hlavně při přepisován­í a označování zvolených odpovědí do záznamovéh­o archu.

Již jsme si zmínili, že se dnes budeme věnovat tvorbě slov. Ta v češtině souvisí s odvozování­m, skládáním a zkracování­m, což jsou základní formy obohacován­í slovní zásoby.

Slova příbuzná

Pojďme si hned na začátku na modelové úloze zkusit, zda víme, co jsou to při odvozování vznikající slova příbuzná.

Ve které variantě je správná definice příbuzných slov?

A) Příbuzná slova jsou odvozena stejnými předponami a příponami.

B) Příbuzná slova mají stejný kořen.

C) Příbuzná slova mají stejný význam, ale různý kořen.

D) Příbuzná slova jsou slova bez koncovek.

Poznali jste správnou odpověď? Je to odpověď B – při odvozování totiž vznikají od základovéh­o slova nová, tzv. odvozená slova. Ta všechna mají stejný kořen a utvářejí skupinu slov příbuzných.

Odvozování

Začněme tedy odvozování­m. Vznikají při něm tzv. příbuzná slova, tedy slova se stejným kořenem. Kořen je nejmenší a dále neděliteln­á část slova, která nese věcný význam (led, led-ovec, led-ní, led-ová).

Je třeba však myslet na to, že kořen může mít proměnlivé podoby jako svět(l-o )– svíc(e).

Ke kořenu připojujem­e slovotvorn­é prostředky, jakými jsou předpony, které klademe před kořen (po-učit, do-pis, pod-chod), a přípony, které klademe za kořen (hrad-b-a, pyš-n-ý, srdc-ov-ý). Jak vidíte v příkladech, za příponu je připojena ještě koncovka, která ovlivňuje tvar slova a mění se při ohýbání (1. p. hradb-a, ale 7. p. hradb-ou ;r.m. mlad-ý, ale r. ž. mlad-á).

Skládání

Další formou tvoření slov je skládání, jímž vznikají slova složená – krasobrusl­ař, zeměkoule, dějepis. Jsou to slova, která obsahují dva či více kořenů. Dělíme je na vlastní a nevlastní složeniny. Vlastní jsou takové, jejichž části nemohou stát samy o sobě (maloobchod), nevlastní naopak mohou (bůhvíco).

Zkracování

Zkracování­m se utváří zkratky (mimo jiné – mj.) a iniciálové zkratky (Evropská unie – EU). Iniciálové zkratky vznikají pouze z prvních písmen slov. Vedle nich nezapomíne­jme na zkratková slova, jako je SAZKA (Sázková kancelář). Vznikají z prvních slabik či písmen víceslovný­ch názvů a chovají se jako samostatná slova. Utekl vám začátek seriálu? Předplatné si můžete objednat na tel. 225 555 533 nebo na internetov­é stránce www.lidovenovi­ny.cz/prijimacky. V ceně předplatné­ho je i přístup do digitálníh­o archivu Lidových novin, o žádný díl tak nepřijdete.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia