Lidové noviny

Zkouškové na VŠE? Bomba!

- KAMILA BOLEGOVÁ

Připravit se na zkoušku, dostavit se v termínu, evakuovat se z budovy – s nadsázkou takto probíhá zkouškové období na Vysoké škole ekonomické v Praze (VŠE). Za letošní leden tam byla už potřetí anonymem nahlášena bomba. Poprvé 3. ledna, druhá výhrůžka přišla 21. ledna a poslední evakuace proběhla 29. ledna. Ve všech případech se jednalo o kampus na Žižkově a jednou také o budovy v Ekonomické ulici na Jižním Městě. Pachatel či pachatelé unikají už měsíc.

Prodloužen­é zkouškové „Pokud je ohlášena bomba ve zkouškovém období a policie nařídí evakuaci areálu, zkoušky se musí přesouvat na jiný den nebo na jinou hodinu, což samozřejmě působí organizačn­í problémy,“popisuje situaci mluvčí VŠE Martina Mlynářová. Proto se rozhodla rektorka VŠE prodloužit zkouškové období o tři dny. Umožňuje jí to studijní a zkušební řád. „Rektorka osobně hovořila se všemi děkany a ti přislíbili maximální součinnost,“podotkla mluvčí Mlynářová. Vypisování zkoušek je v kompetenci fakult, určení nových nebo náhradních termínů je také v jejich pravomoci. Zkouškové období by tedy mělo skončit příští středu.

Škola se stala čtyřikrát terčem anonymů už loni, některé výhrůžky se objevily i v průběhu semestru. Policie ale zatím nedopadla ani žádného z loňských oznamovate­lů. „Vyšetřován­í probíhá, bližší informace nyní nebudeme poskytovat,“odmítl případ komentovat mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Stejně reagovala na dotaz LN i mluvčí VŠE. Neupřesnil­a ani, zda se opakují telefonáty během termínů zkoušek určitých předmětů či u stejných vyučujícíc­h.

„Náklady nemáme zatím přesně vyčíslené, ale vzhledem k trestnímu oznámení budeme informace o vyčíslenýc­h škodách předávat Policii ČR. Kromě finanční újmy jde i o nemateriál­ní škody,“řekla Mlynářová s tím, že je evakuace náročná pro studenty, vyučující i ostatní zaměstnanc­e a firmy sídlící ve škole.

Samotná evakuace trvá několik hodin, ta poslední se protáhla od rána přibližně do třetí hodiny odpolední. „Budovy většinou procházejí policisté se psy vycvičeným­i na vyhledáván­í výbušnin. Náklady na jeden takový zásah se pohybují od stovek do tisíců korun,“řekl mluvčí policie Rybanský.

Studenti na sociálních sítích si z opakující se situace utahují. „To by mě zajímalo, jestli správce stránky má tenhle příspěvek na nějaké klávesové zkratce, aby to nemusel psát 5× za zkouškové období,“objevilo se v komentáříc­h pod posledním oznámením VŠE o evakuaci. Na Twitteru dokonce vznikl účet s názvem Je dnes nahlášena bomba na VŠE?.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia