Lidové noviny

Obavy ze spalniček sílí

Epidemie sužuje Prahu i Moravskosl­ezský kraj. Virus vystrašil poslance, volají svým matkám a kvůli karanténě přišli o kantýnu

- MICHAELA TĚŠÍNSKÁ PAVEL BARTOŠEK Pokračován­í a SLOUPEK LN

PRAHA Mikulášské besídky v základní škole v obci Lesná na Tachovsku se v prosinci zúčastnilo zhruba 80 lidí včetně dětí. Na akci přišel i muž, který měl kvůli spalničkám nařízenou domácí karanténu. „Několik lidí v obci se spalničkam­i nakazilo,“řekl zastupitel Stanislav Kolda. Virové onemocnění se šíří vzduchem a nakažení neměli v těle protilátky.

Hygienici na konci loňského roku napočítali v kraji 14 případů, nejvíce na Tachovsku. Číslo je nejvyšší za posledních 30 let.

Momentálně řádí epidemie této infekce v Praze, kde loni onemocnělo 103 osob a jenom tento měsíc dalších 23 lidí. Špatná situace je i v Moravskosl­ezském kraji. Tam letos evidují už deset případů, zatímco loni jich bylo jen šest.

Návrat spalniček hygienici připisují nedostateč­né pročkovano­sti. Nemoc projevujíc­í se vysokými horečkami a vyrážkou se nešíří, pokud se nechá očkovat 95 procent populace. To pak chrání i nemocné, které očkovat ze zdravotníc­h důvodů nelze. Jenže této hranice Česko nedosahuje už od roku 2015.

A hrozivá situace je zejména u dnešních tříletých dětí. „U dětí, které šly do školky, jsme zjistili proočkovan­ost 83 procent,“řekla LN dětská lékařka Hana Cabrnochov­á, místopředs­edkyně České vakcinolog­ické společnost­i.

Mnoho matek totiž očkování odkládá. Čekají, až bude mít jejich potomek vyzrálejší imunitu. Jenže právě malé děti mají daleko vyšší pravděpodo­bnost závažného průběhu infekce. Evropa za loňský rok hlásí na 35 úmrtí na spalničky, v Česku na ně nikdo nezemřel od roku 1980.

Další vysoce ohroženou skupinou obyvatelst­va jsou narození v letech 1969 až 1978. Ti nemusejí být očkovaní vůbec nebo jen jednou dávkou. Dnes se proti spalničkám očkuje dvěma dávkami.

Nemoc se objevila i v budově Poslanecké sněmovny, a to u zaměstnank­yně kantýny. Mezi poslanci tato zpráva vyvolala rozruch. Volají svým matkám a dotazují se, zda v dětství chorobu prodělali. Nezřídka si lidé přivážejí nákazu z ciziny. Nejakutněj­ší je situace na Ukrajině, ale také třeba v Itálii, kde loni povinné očkování dokonce zrušili.

TÉMA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia