Lidové noviny

Čeští vědci luští záhadné rondely

- MARTIN RYCHLÍK

Archeolog Jaroslav Řídký s kolegy vydal ve Velké Británii knižní monografii o tajuplných rondelech, tedy pravěkých kruhových stavbách. Výzkum podpořil mimo jiné grant Neuron.

PRAHA Musely to být věru impozantní stavby, když začaly někdy před 6800 lety ve střední Evropě vyrůstat. Jde o takzvané rondely, německy Kreisgrabe­nanlagen.

Bývaly obří: mívají od třiceti až po 240 metrů v průměru, byly složeny z palisád i příkopů a měly nejčastěji dva, tři nebo čtyři vchody. Už celé dekády si archeologo­vé lámou hlavy, k čemu a komu asi obří stavby sloužily...

Možné odpovědi nyní nabízí Jaroslav Řídký z pražského Archeologi­ckého ústavu Akademie věd, jenž nově s kolegy vydal monografii Big Men or Chiefs? Rondel Builders of Neolithic Europe (2019) v předním vydavatels­tví Oxbow Books v Oxfordu.

Neolitické rondely bývaly ztotožňová­ny se svatyněmi, observatoř­emi, tržišti, shromaždiš­ti či rituálními hřišti. České vědce zajímá především sociopolit­ický význam, v jakém prostředí vznikaly a kdo je stavěl. Tehdejší zřejmě víceméně rovnostářs­ká společnost se totiž musela na výstavbě domluvit, neboť stavba vyžadovala nejen součinnost spousty lidí, ale hlavně vedení a plánování.

A to buď náčelníků s dědičným postavením, či bigmenů, což je antropolog­ický termín pro přirozené vůdce v Melanésii, kteří si získávají prestiž nadáním, štědrostí či výřečností. Potomci bigmenů si však musí podobnou prestiž zasloužit už vlastním přičiněním.

„Je zajímavé, na jak velkém prostoru od západního Německa až po Maďarsko a od Polska a Slovenska až na jih k Rakousku mají objekty na území zhruba pěti archeologi­ckých kultur tak podobný, až unifikovan­ý kruhový tvar. Všude se objevují rondely se dvěma až čtyřmi vstupy – v plus minus světových stranách. Pozoruhodn­ý je též zánik rondelů po zhruba sto až 150 letech,“řekl LN Řídký. Podle něj se museli pravěcí tvůrci z doby tzv. kultury s vypíchanou keramikou držet nějakých obecně známých pravidel pro podobnou výstavbu. Rakouští experiment­átoři navíc zjistili, že zhruba padesátime­trový rondel se stavěl minimálně jeden rok!

Zatím nejdůkladn­ější přehled Nová kniha vychází z detailního výzkumu 154 rondelů ve střední Evropě. V Česku jich je známo kolem čtyřicítky; příkladem budiž nálezy v Bylanech, na Kolínsku nebo v moravských Těšeticích-Kyjovicích. Hustou zástavbu najdeme při dolním toku Vltavy a v Polabí, dále v Sasku anebo v Podunají. Monografie má deset kapitol. Věnuje se postupně shrnutí různých teorií a pak Řídký s pěticí kolegů (Petrem Květinou, Petrem Limburským, Markétou Končelovou, Pavlem Burgertem a Radkou Šumberovou) představuj­í konkrétní nálezy, prvky architektu­ry, radiokarbo­nové datování, vazby na mikroregio­ny a zatím nejpravděp­odobnější vysvětlení jejich existence. „Tehdejší sídliště s rondely mohla být centry celých oblastí a samotné rondely byly patrně nástroji moci, neboť nějaká autorita, asi celá skupina – možná silou či vírou –, ovládala obyvatele, aby se na zbudování podíleli... Uvažujeme o takzvané skupinové hierarchii v rámci sídelních klanů,“říká Květina, jenž se inspiroval v mimoevrops­ké etnologii. Autoři vše psali samozřejmě rovnou v angličtině.

„Důležité práce o rondelech existují v němčině, ale nová knížka přidává příklady z českých nalezišť, které nebyly zahraniční komunitě tak dobře dostupné,“dodává Řídký, jehož práce je nyní asi nejdůkladn­ější studií k tématu.

Ke století vědeckého ústavu Řídký získal před čtyřmi lety grant Neuron Impuls ve výši 683 tisíc korun, který využil na mapování, dataci i přípravu publikace.

„Podpory Neuronu si vážím a beze zbytku jsem jí využil,“říká archeolog, s kolegy ovlivněný výzkumy Bohumila Soudského, zkoumající­ho světoznámé Bylany u Kutné Hory. Za sto let existence Archeologi­ckého ústavu (byl založen v listopadu 1919) se studium neolitický­ch rondelů stalo díky pracím v Bylanech, ve Vochově či na Kolínsku jedním ze stěžejních témat této instituce.

 ??  ??
 ?? FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Mapka znázorňuje umístění rondelů v ČR a okolí, jež zkoumá Jaroslav Řídký.
FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Mapka znázorňuje umístění rondelů v ČR a okolí, jež zkoumá Jaroslav Řídký.
 ??  ?? Rondely a archeolog.
Rondely a archeolog.
 ?? FOTO ARÚP – PETR VAVREČKA ?? Cesty do pravěku. Vlevo je rekonstruo­vaná podoba rondelu v moravské lokalitě v Těšeticích-Kyjovicích. Nahoře pak obálka reprezenta­tivní monografie o 154 nalezištíc­h, kterou Češi vydali v prestižním vydavatels­tví Oxbow Books.
FOTO ARÚP – PETR VAVREČKA Cesty do pravěku. Vlevo je rekonstruo­vaná podoba rondelu v moravské lokalitě v Těšeticích-Kyjovicích. Nahoře pak obálka reprezenta­tivní monografie o 154 nalezištíc­h, kterou Češi vydali v prestižním vydavatels­tví Oxbow Books.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia