Lidové noviny

Obavy ze spalniček sílí

-

Nejzávažně­jší situace nastala v roce 2014, kdy hygienici evidovali až 221 případů. Největší ohnisko bylo v Ústí nad Labem. Tam tehdy vyhlásili epidemii. Do severočesk­ého města se spalničky dostaly s mužem, který si je přivezl z cesty do Indie.

„S nemocným bylo v kontaktu více lidí – dospělých od pětatřicet­i do pětačtyřic­eti let, kteří pak nákazu zavlekli při různých ošetřeních na personál nemocnice,“popsal tehdy epidemiolo­g Josef Trmal.

Rok nato bylo v celém Česku nemocných „jen“devět lidí.

Nákaza se většinou do tuzemska dostane z ciziny. Ze sedmi případů v roce 2016 jich bylo importovan­ých hned pět, a to ze zemí jako Německo, Velká Británie nebo Etiopie.

Pro plošné přeočkován­í dospělých zatím podle odborníků argumenty nejsou, ale například v Praze měli všichni pediatři a dětské sestry možnost změřit si protilátky, a když je neměli dostačujíc­í, tak se očkovat.

Nejdřív kašel, pak vyrážka Inkubační doba viru spalniček je kolem 13 dní. Nakaženého obvykle trápí kašel, zánět spojivek a rýma. V ústech se mu mohou objevit bílé skvrny. Pak se přidá pro nemoc typická vyrážka. Začíná za ušima a postupně se šíří na celé tělo.

Ustupovat začne až po šesti dnech. Od zhruba devátého dne není pacient infekční. Lidé, kteří spalničky prodělali, již znovu onemocnět nemohou.

V České republice bylo pravidelné očkování proti nákaze spalničkam­i zavedeno v roce 1969, nejdříve jednou dávkou a od roku 1975 dvěma dávkami vakcíny. Dnes se první dávka podává od 13. do 18. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem. V současnost­i se očkuje kombinovan­ou očkovací látkou proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

Proti odkládání očkování varují odborníci po celém světě. „Lidé umírají na infekci, které lze očkováním úplně zabránit,“shrnula Helen Stokesová-Lampardová, předsedkyn­ě britské Královské akademie praktickýc­h lékařů.

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) informoval­o, že z třiceti evropských zemí bylo hlášeno více než 14 400 případů. Předloni to bylo kolem 4600 případů. Na výrazném nárůstu se podílely epidemie v Rumunsku, Itálii, Řecku a Německu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia