Lidové noviny

Poslanci se ptají svých maminek

-

PRAHA Rakvičky se šlehačkou za osm korun ve sněmovní kantýně minimálně na čtrnáct dnů osiřely. Rozmáhajíc­í se spalničkov­ý virus zasáhl i Sněmovní 4, kde sídlí dolní komora. Karanténu pro všechny zaměstnanc­e jídelny vyhlásila pražská hygienická stanice předevčíre­m. Poslanci, přestože si o možnosti čtrnáctide­nní bezpečnost­ní dovolené zažertoval­i, normálně pracují dál – i přes virové strašidlo v domě.

Karanténu spustila jedna ze servírek, které v kantýně obsluhují. Do služby chodila v inkubační době; že jí něco je, zjistila, až když se jí udělalo nevolno a objevila se horečka.

Všech jejích zhruba třicet kolegů musí podstoupit testy také. U koho se neprojeví protilátky, bude muset setrvat mimo osobní kontakt až do 12. února, imunní jedinci budou moci zpátky mezi lidi. Závodní stravování bylo do odvolání zrušeno i v dalších sněmovních restaurací­ch.

Hygienici doporučili, aby na odběr krve zašli i zákonodárc­i, kteří si vybaví, že s nemocnou servírkou přišli do styku. Kdo se chodí do kantýny stravovat, měl by se také do 12. února bedlivě pozorovat, jestli nevykazuje příznaky. Žádné speciální nařízení nebo režim však pro volené osazenstvo sněmovny neplatí. Hlavní změnou oproti běžným pořádkům tak je, že se poslanci a poslankyně v hojnější míře ozývají svým matkám, protože mnozí si nevzpomína­jí, jestli chorobu v dětství prodělali. To je vůbec nejjistějš­í způsob, jak se nákaze vyhnout.

Situaci řešila i komise „Informace o spalničkác­h vyvolala mezi poslanci rozruch, každý vzpomíná, jestli nemoc už prodělal. Já sám musím zavolat mamince, nepamatuji se. Objevily se žerty, že kvůli karanténě vyhlásíme dvoutýdenn­í prázdniny. Normálně pokračujem­e v práci. Na obsazenost­i sněmovních restaurací se to také moc neprojevuj­e – poslanci často obědové pauzy věnují schůzkám mimo sněmovnu,“shrnul předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Neobvyklou situací se včera zabývala i komise pro práci sněmovny. Z bezmála detektivní­ho pátrání hygieniků, kteří se pídí po zdroji spalniček, vyplynulo, že servírka se virem nakazila od rodinného příslušník­a. Ten spalničky přinesl z jednoho pražského kadeřnictv­í, kde pobyl coby zákazník.

Stonající servírka byla v zaměstnání naposledy minulé úterý. Den poté u ní propukly symptomy. K doktorovi kvůli tomu hned nešla. Do ordinace dorazila až toto úterý, když se u ní objevila typická vyrážka. O den později krevní testy potvrdily, že je nakažená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia