Lidové noviny

Politika je nad vědou, tvrdí odpůrci očkování v Itálii

- VÍT ŠTĚPÁNEK

ŘÍM/PRAHA Mimořádný politický rozměr získala debata o vhodnosti či nevhodnost­i povinného očkování proti spalničkám v Itálii.

Země na Apeninském poloostrov­ě patří mezi ty, kde je aktuálně intenzita výskytu spalniček nejvyšší – podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) za rok 2017 (loňské údaje ještě nejsou k dispozici) bylo v Itálii evidováno přes 5000 případů této těžké nemoci – z toho naprostá většina případů propukla u neočkovaný­ch jedinců. Co do počtu výskytů na 1000 obyvatel na tom v Evropě bylo hůře pouze Řecko a Rumunsko.

Pod dojmem neradostný­ch statistik zavedla v červenci 2017 tehdejší středolevá vláda premiéra Mattea Renziho de facto povinné očkování: rodiče dětí nastupujíc­ích do jeslí, školky či školy museli předložit důkaz o provedeném očkování.

Jenže s nástupem nové politické garnitury po loňských březnových volbách bylo všechno jinak. Vládní koalice populistic­kého Hnutí pěti hvězd (M5S) a krajně pravicové Ligy (Lega) zahájila proti povinnému očkování křížové tažení a loni v září je zákonem zrušila.

Ministr vnitra a šéf Ligy Matteo Salvini se v té době mj. vyjádřil, že „očkování je zbytečné, nebezpečné a potenciáln­ě zraňující“. Zakladatel M5S, komik a nedostudov­aný účetní Beppe Grillo, zase prohlásil, že „vakcíny zbytečně oslabují imunitní systém zdravých dětí“. A ještě dál šel Davide Barillari, člen regionální rady regionu Lazio za M5S, který chtěl očkované studenty posílat na šest týdnů do karantény s tím, že co se očkování týká, tak „politika je nad vědou“.

Proti tomu se tvrdě postavili odborníci na čele s Robertem Burionim, předním italským imunologem z milánské univerzity San Raffaele. „Věda mluví jasně: odpůrci očkování jsou hlupáci,“napsal Burioni na Twitteru.

Teď se ale karta, zdá se, opět obrací. Italská ministryně zdravotnic­tví Giulia Grillová (M5S) v listopadu 2018 pod tíhou rostoucích výskytů spalniček vyhlásila tzv. „plán prevence“, který znovu zavádí povinnou vakcínu pro děti do 16 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia