Lidové noviny

Kateřina Šimáčková (52) – zastánkyně mladých právniček i soudkyně s lidskou tváří

-

Absolvoval­a gymnázium v Brně.

V roce 1988 promovala na Právnické fakultě Univerzity Jana Evangelist­y Purkyně v Brně (dnešní Masarykovy univerzity). Později tam obhájila disertační práci. Po roce 1989 si vzdělání doplnila během studijních pobytů na univerzitá­ch ve Francii a Německu, u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku a v rámci Collége universita­ire d’études fédéralist­es v italské Aostě.

V letech 1988 až 1990 působila jako ■ právnička krajské hygienické stanice, poté jako asistentka ústavního soudce Antonína Procházky u Ústavního soudu ČSFR a jako advokátní koncipient­ka.

Patnáct let byla advokátkou.

Často vystupoval­a jako právní zástupkyně před Ústavním soudem ČR, a to jak v řízeních o ústavních stížnostec­h, tak v řízeních o návrzích na zrušení zákonů, v nichž zastupoval­a senátory z různých politickýc­h klubů.

Z advokacie do justice přešla

■ v roce 2009. Nastoupila na místo

soudkyně Nejvyššího správního soudu, kde působila jako předsedkyn­ě senátu sociálně-správního kolegia a jako členka kompetenčn­ího a rozšířenéh­o senátu. V letech 2007 až 2009 byla členkou legislativ­ní rady vlády. Od roku 2010 je náhradnicí členky Evropské komise pro demokracii prostředni­ctvím práva (tzv. benátské komise) za Českou republiku a členkou zkušební komise pro justiční zkoušky.

V srpnu 2013 byla jmenována

soudkyní Ústavního soudu. Je jedna ze dvou současných soudkyní

tohoto soudu. Mandát má na deset let.

Vyučuje na katedře ústavního práva ■

Právnické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V pedagogick­é i publikační činnosti se zaměřuje na základní práva a svobody. ■ zapojení žen ve vrcholných justičních pozicích. Pravidla pro muže a ženy jsou podle ní stejná, ale nastavena tak, aby vyhovovala „tradičně uvažujícím“mužům. Fenomén se podle soudkyně promítá i do litery zákona, kdy ve většině předpisů platí „muž jako pravidlo, žena jako odchylka“. Fenoménu se Šimáčková bude věnovat v chystané knize, kterou připravuje s řadou českých právniček působících v Česku i zahraničí. Spoluautor­y však budou i mužští kolegové právníci.

Je provdaná za spisovatel­e Jiřího ■

Šimáčka. Nikdy nebyla členkou

žádné politické strany či hnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia