Lidové noviny

V novém taláru od Liběny Rochové

- MARTIN SHABU

„A to jsem si myslela, že po dopoledním zasedání ho už nebudu muset obléknout a hezky ho pověsím na ramínko,“říká s úsměvem Kateřina Šimáčková, kterou právě redakce LN žádá o focení v taláru. Jde přitom o výstavní kousek .Od loňského podzimu ústavní soudci oblékají model od přední české návrhářky.

PRAHA Do druhého století existence Českoslove­nska loni v říjnu vkročil Ústavní soud v novém. Po čtvrt století jeho soudci byli zvyklí oblékat černý dlouhý hábit s bílou vázankou. Připomínal řadu podobných oděvů soudních institucí ve světě. Obojí vyprovokov­alo nejvyšší soudní instanci v zemi ke změně.

Místo černého teď ústavní soudci oblékají talár modrý, doplněný i dvěma dalšími barvami trikolory: červenými a bílými lemy. O majestátní vzezření za použití minimalist­ického přístupu se postarala Liběna Rochová, oděvní designérka a vedoucí ateliéru designu oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze.

Její díla jsou zastoupena například ve sbírce Museé de Tissus v Lyonu. Starala se i o divadelní kostýmy. Dva roky pracovala u Bolka Polívky v Divadle Husa na provázku jako asistentka kostýmních výtvarníků. Nově do svého repertoáru přidala i justici.

„My jsme chtěli něco, co by vyjádřilo novodobost, něco, co by vyjádřilo, že fungujeme v 21. století,“uvedla k zavedení nového stejnokroj­e Milada Tomková, místopředs­edkyně Ústavního soudu. Kolik návrhy stály, nechtěl soud prozradit. „Stojí tolik, co kvalitní oblek na míru v odpovídají­cím salonu,“poznamenal loni Ivo Pospíšil, generální sekretář soudu.

Nové jsou i justiční řetězy pro předsedu

Nejde přitom pouze o talár. Soudci mají také zvláštní čepici, kterou si při čtení nálezu sundávají. Novátorská pokrývka hlavy je z dílny pražské kloboučnic­e Sofye Samarevy.

Ještě jeden doplněk má k dipozici předseda Ústavního soudu. Pro různé oficiální příležitos­ti si může navléci slavnostní řetěz. Jeho autorkou je Eva Eisler z Vysoké školy uměleckopr­ůmyslové v Praze.

Ústavní soud popisuje svoji novou chloubu takto: „Vyjadřuje důstojnost, vážnost a výjimečnos­t Ústavního soudu v našem státním a politickém systému. Toto poselství vyjadřuje jak oděvní forma, tak barevné akcenty.“

Způsob odívání justičních veličin se různí v historický­ch obdobích i podle jednotlivý­ch zemí. V minulosti měli u nás ústavní soudci například také fialově lemovaný plášť s kožichem.

Ve Velké Británii si zase soudci nasazují v jednací síni světlé paruky. Jejich účelem je mimo jiné znesnadnit pachatelům odhalit identitu soudce mimo soudní budovu. Pro civilní a rodinné právo už ale ani na ostrovech tato letitá tradice neplatí.

 ?? FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ A ČTK ?? se nově odrážejí v oblečení ústavních soudců: talár je tmavě modrý s bílými a červenými lemy. Na snímku vlevo jej oblékla Kateřina Šimáčková, uprostřed je předseda Pavel Rychetský i s novou pokrývkou hlavy a také řetězem. Jak vypadaly předchozí černé taláry, je vidět vpravo na Radovanu Suchánkovi.
FOTO MAFRA – ANNA VAVRÍKOVÁ A ČTK se nově odrážejí v oblečení ústavních soudců: talár je tmavě modrý s bílými a červenými lemy. Na snímku vlevo jej oblékla Kateřina Šimáčková, uprostřed je předseda Pavel Rychetský i s novou pokrývkou hlavy a také řetězem. Jak vypadaly předchozí černé taláry, je vidět vpravo na Radovanu Suchánkovi.
 ??  ?? Barvy české trikolory
Barvy české trikolory
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia